Trygt & tidløst kjøp

AMT har fornyet deler av rangen, og akkurat det nyter daycruiseren 210 DC godt av. En klassisk daycruiser har fått fornyede linjer og løsninger, og er samtidig et trygt valg for familien og førstegangs daycruiser-kjøpere.

AMT er et finsk, tradisjonsrikt verft med røtter tilbake til 1986. Modellserien strekker seg fra 15 til 23 fot, og her i Norge utrustes båtene med motorer fra Honda, som blant annet er kjent for sin driftssikkerhet og hele 6 års garanti for privatkunder.

AMT 210 DC er ingen banebrytende designbombe, men spiller på en rekke praktiske løsninger og en layout som fungerer utmerket for en familie på dagstur eller kortere overnattingsturer. Modellen finnes også i bow rider-versjon med åpen baug, og er en nyhet fra fjoråret som etter vår mening er med på å løfte AMT flere hakk.

Trygt

Båtens Verden har hatt AMT 210 DC på test gjennom hele sommeren, og det første vi ønsker å trekke frem er bredden på 2,40 meter, som gjør den til en av de bredeste i sin klasse på rundt 6,30 meters lengde. Kombinert med høye fribord i cockpit gir dette en trygg og romslig U-sofa med rette vinkler, som helt fint har plass til 5-6 personer. Vender du de to separate stolene i fartsretning rundt, får du ytterligere to sitteplasser. Og med en ileggsplate får du enten solseng eller et stort bord, og delene har sine faste plasser i kabinen og i et av stuverommene.

Det skal en del til å skille seg stort ut fra mengden av andre daycruisere. AMT klarer det med store og dype stuverom under benkene i salongen, hengslet på kortsiden. De er også enkle å åpne når de tykke putene er på, og er geniale for å stuve bort kjøleboks, matvarer og store bager. Veldig bra! Batteriet er montert i et av rommene med et smart beskyttelsesdeksel over. På dekk finnes rom for tauverk og fendere, og det samme finnes ved motorbrønnen. Her kan også kalesjen stuves bort i en kalesjegarasje.

AMT har rigget båten med mye nyttig utstyr som standard. På listen finner vi blant annet en 9-tommers kartplotter fra Raymarine med integrerte motordata, låsbare stuverom, bord og solseng, USB eluttak for lading, tau, fendere, anker og reservekanne. Sistnevnte har fått sin plass sammen med ankeret på babord side ved motorbrønnen – med lufting. Med på utstyrslisten finnes også bauglys, som fungerer godt for å gjenkjenne staker og sjømerker på nattseilas, når du kommer inn til havna – eller når du ligger i naturhavn og må opp på natta på et ærend eller to.

Vår båt var utstyrt med grå laminat på dørken og dekk, som blir varm når solen steker. Om du er villig til å legge noen flere kroner på bordet, kan du få teakdørk. Videre finnes ekstrautstyr som baugpropell, kjøleskuff, vannskibøyle, kjemisk toalett og trimplan. Vi ville satt kjøleskuff og muligens toalett høyt på vår liste for familiebruk. Under dekk finnes soveplasser for to personer med god bredde også helt i baugen, og i tillegg kan selvsagt solsengen akter brukes for 1-2 personer.

Funksjonell

Det er også lite å utsette på førerposisjonen. Takket være at 9-tommeren fra Raymarine er standardutstyr får føreren tilgang på alt av motordata direkte på enheten, men AMT har i tillegg valgt å beholde instrumenter for turtall, motortrim og drivstoffnivå. Vi gir pluss for armlene, koppholder, USB-uttak og et lite, åpent rom for mobil, verdisaker og annet. Det samme finnes på motsatt side, der det også er et lukket stuverom for mindre sjøkart og annet.

Forutsigbart

AMT 210 DC har et tradisjonelt skrog med 20 graders v-bunn. Båten leveres med 150 hk eller 200 hk, og vi har testet det minste motoralternativet, som gir en toppfart på like over 40 knop og en fin marsjfart på 28 knop. Toppfarten er imponerende, og motoralternativet virker helt optimalt for båten med fire personer om bord og normal bruk. Takket være bredden er båten stabil og forutsigbar i sjøen, og sjøegenskapene må sies å være helt i tråd med hva man kan forvente av denne klassen av 21-fotere og til den prisen.

Etter titalls motortimer, overnatting om bord og båtturer i skjærgården utenfor Hvaler-skjærgården, markerer AMT 210 DC seg som en moderne, men klassisk daycruiser som har satt familien i førersetet. Båten virker dessuten større enn sine noe beskjedne 6,30 meters lengde, og må kunne sies å være prisgunstig med prislapp på 516 229 kroner og det du behøver av utstyr som standard.