Båtpuss trinn-for-trinn

For å gi båten et pent ytre og god beskyttelse mot de ytre elementene gjennom sommersesongen, er det viktig med en grundig rengjøring og polering.

BÅTPUSS – BEGYNN MED VASK AV BÅT OG MOTOR

Begynn med å vaske båten grunding med f.eks BoatWash, blandet i forholdet 1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann. Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.

BÅTPUSS – FORTSETT MED RENS OG POLERING

Fortsett årets båtpuss med grundig rens av skroget. Her kan du bruke Marine Polish på nyere skrog i god stand eller Marine Rubbing hvis skroget er svært matt eller skittent. For best resultat anbefales maskinpolering med lamullspad, mikrofiberpad eller medium skumgummipad sammen med Marine Rubbing. Etter bruk av Marine Polish eller Marine Rubbing er det viktig å beskytte skroget mot elementene og forsegle poleringen. Til dette anbefales Hard Wax.

Påfør Hard Wax i et svært tynt lag med en mikrofiberklut. Vent ca 10-15 min (før voksen blir hvitaktig) og tørk av igjen med en mikrofiberklut. Det er ikke noen fordel å legge på et tykkere lag med voks. Det tørker bare i overflaten og blir vanskelig å få vekk. Et tynt strøk holder for god beskyttelse av gelcoaten gjennom hele sesongen. Dersom man ønsker ekstra god beskyttelse kan man vente 24 timer før man påfører et nytt tynt strøk med Hard Wax på nytt.

Husk at det er rens som gir glans mens voksen gir beskyttelse!

BÅTPUSS – PÅ TIDE MED PÅFØRING AV BUNNSTOFF

Sørg for at overflaten som skal males er hel og tørr. Sørg også for at du har riktig type bunnstoff. Her kan du konsultere malingsprodusentene sine brosjyrer for mer veiledning. Merk opp vannlinjen og dekk til områder som ikke skal males. Rør opp malingen godt før påføring. Dette er spesielt viktig for bunnstoff. Bruk løsemiddelbestandig korthåret mohairrull og/eller pensel av god kvalitet, f.eks «Jordan for glatte underlag». Påfør det anbefalte antall strøk – det er viktig å ha nok filmtykkelse for å få god nok beskyttelse gjennom hele sesongen. I dag er selvpolerende bunnstoff det vanligste å bruke, for god beskyttelse og enkelt vedlikehold. Vi tipser om NonStop II, kåret til «Best i Test» i Norge, eller nyheten NonStop Supreme. 

BÅTPUSS – BUNNSTOFF TIL DREV, TRIMPLAN, PROPELLER OG ANDRE LETTMETALLDETALJER

Til drev, trimplan, propeller og andre deler av aluminium og lettmetall, anbefales Aqualine SprayAqualine Spray er enkel å påføre direkte fra sprayboks. Sørg for at tidligere ubehandlede overflater er avfettet med thinner no 7, samt rengjort og grunnet med Vinyl Primer.

Hør mer om båtpuss i Båtens Verden Podcast:

BÅTPUSS – RENGJØRING AV TEAKDEKK OG ANDRE TREDETALJER

Båtens teakdekk og andre tredetaljer av teak renses med Teak Cleaner. Påfør med pensel eller rull og la det virke i ca 10 min. Ved behov kan dekket skrubbes med korthåret skrubb. Skyll godt med ferskvann. For beskyttelse av treet; påfør Teak Sealer med klut eller svamp og tørk av det overskytende med lofri klut. Husk at treporene åpnes ved bruk av Teak Cleaner og må lukkes igjen med hjelp av Teak Sealer. Dette for at ikke smuss skal trenge inn og gjøre treet skittent fortere.

BÅTPUSS – RENGJØRING OG IMPREGNERING AV TEKSTILER

Kalesjer og andre tekstiler rengjøres med Textile Cleaner. Påfør med svamp eller klut og la det virke i ca 10 min. Ved behov, skrubb lett med svamp og skyll med ferskvann. Jordslag fjernes med Mildew Remover (Obs: bør kun brukes på fargeekte tekstiler!). Avslutt med å impregnere tekstilene med Textile Watershield som dusjes på helt tørt underlag. Husk at sømmer er ekstra tykke og kan kreve noe lenger tørketid enn resten av kalesjen.

Textile Cleaner kan også brukes for å få kalesjevinduene rene. Les mer i artikkelen om rengjøring av kalesjevinduer!