Foto: Melvær og co.

Båttur med barna i sommer? Her er noen gode tips!

Båt- og sjølivet kan være et av de beste stedene for å skape gode sommerminner sammen med barna.

Gradene stiger, solen skinner og vannet skvulper mot skroget. Det er tid for noe av det vakreste sommeren har å by på: båttur med familien.

For barn og unge kan sjøen være magisk. Både på grunt vann med krabber og skjell, eller på dypt vann med vannski, is eller fiske i båten.  

For noen blir imidlertid båtturen med familien en dårlig opplevelse, fordi de voksne drikker for mye alkohol. «God stemning» betyr noe annet for voksne enn for barn. Barn kan bli utrygge når voksne endrer atferd, og de merker fort når voksne har drukket – at man ler litt ekstra høyt, gir litt ekstra lange klemmer eller ekstra lange high-fives. Lykkepromillen ser annerledes ut med barneøyne.

Foto: Melvær og co.

Det er mange grunner til å holde seg edru når man fører båt. Godt sjømannskap krever årvåkenhet, ikke bare ved fortøyning, men også på fjorden med stadig økende trafikk fra fritidsbåter, ferger og badende.

I tillegg har du et stort ansvar både for deg selv, passasjerer om bord og andre som er på sjøen – og da passer alkohol dårlig i miksen. Når vi drikker alkohol påvirkes helt sentrale egenskaper vi behøver for å føre båt på en sikker måte. Vi blir mer risikovillige og mer impulsive, samtidig som vi blir dårligere og tregere til å håndtere det uforutsette.

Holdninger går i arv

– Små barn har store øyne og store ører, og får med seg mer enn du tror. Barn lærer av oss voksne, og vi er viktige forbilder. Det fører med seg et ansvar med å videreføre gode holdninger til nye generasjoner. Undersøkelser vi har gjennomført viser at veldig mange har lært det de kan om båt fra far, bestefar eller annen familie, forteller generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, og fortsetter:

– Det du gjør nå legger lista for hvilke sommerminner barna dine får. Sommeren skal gi barna gode opplevelser, og på sjøen har man virkelig muligheten til å skape gode sommerminner sammen.

Det du gjør nå legger lista for hvilke sommerminner barna dine får, forteller generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski. Foto: Av-og-til

Skal du ut med barn i båt i sommer? Her er noen gode råd på ferden:

1. Ikke drikk alkohol når du fører båt

Når du drikker alkohol svekkes mange av de ferdighetene du behøver for å føre båt. Du får dårligere koordinasjon, balanse og oppmerksomhet – samtidig som du blir mer risiko- og impulsvillig. Med passasjerer om bord, ikke minst barn, kan det være farlig. Uforutsette ting skjer på sjøen, og med alkohol i blodet håndterer du det dårligere.

 

2. Vær forsiktig med alkohol også etter at du har fortøyd

En ankerdram vel fortøyd kan være greit. Men mange glemmer at båt og alkohol kan være farlig, også når båten står stille. Statens havarikommisjon fant i 2019 at hver femte forulykkede på sjøen omkom etter å ha falt i vannet når de har gått mellom båt og brygge. Ulykkene kjennetegnes ofte av at den forulykkede har vært påvirket av rus.

 

3. Drikk maks to glass når du er sammen med barna

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem. Det kan være en fin ramme for middagen eller kvelden rundt bålet på stranda.

Foto: Melvær og co.

4. Snakk med de andre du er på båttur med

Skal du på tur med andre? Det kan det være fint å avtale hvordan dere skal håndtere alkohol når det er barn til stede. Hva er greit? Og hva er ikke greit?

 

5. Husk at barn merker at du har drukket fortere enn du tror

Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.

 

6. Ikke mine barn, ikke mitt problem!

90 000 barn i Norge voksner opp med en mor eller far som drikker for mye alkohol. Drikkes det mye alkohol i en båt med andre barn enn dine egne til stede? Din stemme kan utgjøre en forskjell. Ser du noe du mener ikke er riktig, si ifra