En båtreise i hjertet av Norge

Telemarkskanalen byr på en reise 72 meter opp i norsk, variert natur, fra kyst til fjell, gjennom historisk kulturlandskap og ikke minst sluser helt tilbake til 1850-tallet.

Etter å ha fartet langs kysten i en årrekke, kun med små avbrekk i enkelte kanaler i utlandet, er vi bergtatte etter en tur på egen kjøl gjennom Telemarkskanalen. Når værgudene er på vår side og vi ferierer i en Greenline 39 med elektrisk fremdrift, gir det virkelig dyp mening at dette av mange blir kalt hjertet av Norge.

Sammen med det tyske båtbladet Boote og Båtsans.no skal vi bruke en uke på kanalen, besøke aktuelle severdigheter, gjestehavner og ikke minst teste ut en elektrisk bobåt på 39 fot – utleid av Canal Boats Telemark. De har 4 Greenline 39 og 2 Greenline 33 for utleie, både med og uten kaptein, med base i Porsgrunn. Fra i år har også Canal Boats Telemark lansert charterturer der man får en «smakebit av Telemarkskanalen» eller «en smakebit av Telemarkskysten», der mat er inkludert i billettprisen. I tillegg selges drikke ombord med alle rettigheter.

Mens flere av kundene ferierer i Telemarkskanalen, velger også andre kunder å ta i bruk Telemarks- og Kragerø-kysten med båtene fra Greenline Yachts, der Telemarkskysten byr på yrende folkeliv, konserter og shopping

TUNG SATSNING PÅ ELBÅT: Canal Boats Telemark, med Nora Sjögren-Johre (foto) og Ernst Terje Jakobsen i spissen, har kjøpt 4 Greenline 39 og 2 Greenline 33 for utleie.

Håndkraft siden 1892

Telemarkskanalen stod ferdig i 1892 og bare de åtte sluseanleggene i seg selv representerer en rik og stolt historie. Da anlegget sto ferdig ble den i Europa betegnet som et «åttende underverk». Kanalen ble bygget blant annet for å lette transporten av personer, varer og tømmer. Telemarkskanalen består egentlig av to kanaler, der Norsjø-Skienkanalen er eldst og ble åpnet i 1861. Faktisk hadde denne betydning som industrikanal helt frem til 2006, da tømmerfløtingen i vassdraget ble lagt ned. De 14 slusekamrene fordelt på seks sluseanlegg fra Bandak-Nordsjøkanalen sto ferdig i 1892 etter fem års anleggsarbeid. På det meste jobbet om lag 500 mann med kanalanlegget, der det meste av arbeidet ble gjort med håndkraft. Anlegget er ikke endret eller modernisert, og betjenes manuelt på akkurat samme måte som ved åpningen i 1892.

Telemarkskanalen strekker seg fra Skien til Dalen, en seilas på 105 km som løfter båten 72 meter opp. Den første slusa ligger i Skien sentrum, mens vår tur starter fra Porsgrunn Gjestehavn, cirka fire nautiske mil unna. Her har Nora Sjögren-Johre og Ernst Terje Jakobsen sin første sesong i 2021 med utleie av båter fra Greenline Yachts med elektrisk motor. Canal Boats Telemark har satset knalltøft med fire 39-fotere og to 33-fotere som leies ut, og vi skal på tur med Greenline 39 E-drive. Båten har to doble lugarer, bad med dusjrom, en stor salong med åpen bysseløsning ut mot akterdekket og en badeplattform som kan felles ned. Båten leveres både med diesel, elektrisk eller hybrid fremdrift, og Canal Boats er første norske kunde som velger elektrisk. Til gjengjeld får du bort lukten av eksos, vibrasjoner og motorstøy.

SEMI-HURTIGLADING: Syv slike semihurtigladere på 63A 400V finnes langs kanalen.

Semi-hurtiglading

Etter en uke på Telemarkskanalen er det ingen tvil om at Canal Boats har gjort riktig valg. Turen i den trolske naturen tett på, får en helt ny dimensjon med en lyd- og luktfri båttur. Dessuten er forholdene helt ideelle for elektrisk fremdrift: Du seiler i beskyttet farvann uten fare for høye bølger eller krevende forhold. Det er kort avstand mellom gjestehavner som har bryggestrøm, og i tillegg finnes syv semilurtigladere på 63A 400V i kanalen. Det tar cirka tre timer å lade 80 % av batteriet på en slik, og på de tre stasjonene vi testet fungerte dette helt sømløst.

Båten er utstyrt med en 50 kW-motor fra Torqeedo og en batteripakke på 80 kW/t. Som kjent kreves litt disiplin for å få en god rekkevidde med elbåt, da små justeringer i hastighet eller kanskje bare omdreininger gir stort utslag på rekkevidden. I 4,9 knop oppgir Canal Boats en rekkevidde på 57,6 nm, i 5,6 knop 43,9 nm og 7,5 knop 20 nm. I Telemarkskanalen er det alltid noe å se på langs kanalene, og dermed er en fart på rundt fem knop helt ideelt spør du oss. I tillegg har båten solcellepaneler på taket som gir tilførsel til alt av elektrisk utstyr i båten.

GOD KOMFORT: Canal Boats Telemark leier ut 4 Greenline 39 og 2 Greenline 33.

Starten av kanalen

Vårt første møte med slusene starter i Skien. Slusestasjonen har ett kammer og løfter oss fem meter over 20 minutter. På forhånd har vi fendret godt i ulik høyde. De første to slusestasjonene har hydrauliske porter og luker. Fra slusemannskapet får vi et tau til baugen og et til akterenden på båten. Tauene føres gjennom kryssholtene på motsatt side og skal tas inn på slakken etter hvert som vannet stiger, og holdes stramt mens slusingen pågår. Med riktig sluseteknikk går det hele som en drøm, og blir en myk start i forhold til de eldre slusene som venter oss. Det samme gjelder neste slusestasjon, Løveid, som med sine tre kamre løfter oss 10,3 meter over 35 minutter.

Første gjestehavn er Ulefoss, og her yrer det av liv i og rundt havna.

Første gjestehavn er Ulefoss, og vi har 50 % strøm igjen på driftsbatteriene. Det er lørdag kveld og havnebassenget yrer av ungdomsbåter og mindre cabincruisere som hygger seg på den lille asiatiske restauranten med uteservering og bryggedans. Havnen har tretti plasser, drivstoff og hurtiglader for elbåt. Her er også badestrand med vannaktiviteter for de minste, golfbane tre kilometer unna og et lite sentrum med matbutikker og vinmonopol. Det er også kort gåavstand til Ulefoss sluser med egen restaurant som har majestetisk utsikt mot det gamle sluseanlegget som venter oss søndagen. Dette anlegget står fremdeles som da det ble bygget i 1891, og til forskjell for de to første sluseanleggene, har dette slusekammer utført i hogd naturstein med sluseporter av tre som åpnes med håndkraft.

Ulefos Hovedgaard skal være helt unik i Norge, og det finnes ikke noe annet bygg som ligner, får vi opplyst. Museet tilbyr visning innendørs og utendørs i den fasjonable hagen. Verdt et besøk!

Før avreise tar vi turen til Ulefos Hovedgaard, en spasertur på femten minutter fra gjestehavna. Ulefos Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge, og ble bygget av godseier Niels Aall for å være sommerresidens for familien. Pengene til byggingen kom fra familien Aalls handelshus i Porsgrunn, der de gjennom tre generasjoner hadde bygget seg til full kontroll på markedet for trelasteksport. Huset sto ferdig i 1807 og her tilbyr Telemark Museum både visning innendørs og en herskapelig hagevandring i det imponerende anlegget. Bare det å oppleve hagen og mimre tilbake til de majestetiske tidene på 1800-tallet er vel verdt turen opp hit til Ulefoss sitt tak.

De spektakulære slusene

Dag to begir vi oss ut på det mange mener er de mest spektakulære slusene i kanalen. En av de serviceinnstilte slusevokterne gir oss en innføring i slusing og viser oss hvordan vi bør låse tauet med kryssholtene og stramme inn tauet. I tillegg får vi to store kulefendere om bord, som vi virkelig får bruk for i de gamle slusene med vegger av naturstein. Overgangen fra de to første slusene til Ulefoss sluser blir stor. På broa og langs slusene står folk og tar del i at det drevne slusemannskapet kaster tau til oss og åpner og lukker portene med ren håndkraft, akkurat som for 130 år siden. Med riktige teknikker går det hele smertefritt, men skipper og mannskap må være oppmerksomme og følge med. Det er heller ikke dumt å bruke hansker, fikk vi erfare. Det er krefter i sving når portene åpnes og du får følelsen av en foss som strømmer mot båten. Telemarkskanalen kan ta båter med maks lengde på 31,4 meter, 6,6 meters bredde, kjøldybde på 2,5 meter.

Fra Ulefoss sluser går turen mot Lunde. På veien skal vi innom tre slusestasjoner, der den største og kanskje mest spektakulære av alle i hele kanalen er Vrangfoss sluser, som løfter 23 meter med sine fem kamre og slusetid på cirka en time. Det går to turistbåter på kanalen, og MS Victoria har trafikkert Telemarkskanalen siden 1882. Ved Vrangfoss blir vi bedt om å legge oss til for å vente på «kanaldronningen» på 96,5 fot, som er på vei ned. Det er et spesielt syn å se den store, klassiske båten bevege seg ned 23 meter i det naturrike landskapet, og mange skuelystne har møtt opp for å få med seg begivenheten. I det siste sluseport åpner seg får vi oppleve vannstrømmenes kraft der vi ligger fortøyd på siden av kanalen – så husk å fortøye med gode spring og lange fortøyninger hvis du må vente ved slusene.

ROMSLIG BOBÅT: Båten har to doble lugarer, bad med dusjrom, en stor salong med åpen bysseløsning ut mot akterdekket og en badeplattform som felles ned. Her til kai i Lunde.

Idyllisk og historisk

Gjestehavna i Lunde ligger rett etter Lunde sluse og består av to idylliske basseng som er mudret ut med brygger langs hele. Når vi ankommer havna legger vi bak oss en travel slusedag og har 85 % strøm igjen. Lunde ligger idyllisk til med mye historie rundt havna. Blant annet står Troll-bilen utstilt her, det norske bilmerket produsert nettopp i Lunde mellom 1956 og 1958. I parken mellom havnebassenget og campingplassen er det satt opp flere informasjonsskilt med historien bak slusene og det gamle dampdrevne mudderapparatet «Mudder’n» står utstilt her. Ved sluseanlegget og gjestehavna ligger også Lunde Slusekro som byr på god a la carte og pizza, der «slusepizzaen» er blant bestselgerne og anbefales på det sterkeste.

ROMSLIG BOBÅT: Båten har to doble lugarer, bad med dusjrom, en stor salong med åpen bysseløsning ut mot akterdekket og en badeplattform som felles ned. Her til kai i Lunde.

Til trolsk natur

Vårt lengste legg på cirka 37 nautiske mil går fra Lunde og til det som regnes som slutten av kanalen, Dalen. Gjennom Kjeldal sluse og Hogga sluser med sammenlagt løftehøyde på 10 meter går turen videre over Flåvatn og Bandak til Kviteseidvatn. Omgivelsene skifter fra vennlig natur og kulturlandskap, spredte hytter og små bygder til en mer trolsk natur og bratte fjellsider som stuper ned i vannet. Bandak er inntil 375 meter dyp (!).

I gjestehavna i Dalen har Plug og BKK satt opp egen ladestasjon, og om bord har vi 15 % strøm tilgjengelig på driftsbatteriet i det vi legger til kai. Da har vi seilt forbi ladestasjoner både i Kvitseid og Lårdal. Havna ligger vakkert omkranset av høye fjell og skog, og det er både badestrand, volleyballbane og store friarealer rundt. En kort spasertur unna ligger sentrum med en hyggelig handlegate og ikke minst det ærverdige eventyrhotellet Dalen Hotel. Her ligger Restaurant Bandak som i seg selv er en attraksjon. I spisesalen, som er beholdt i historisk stand og omtales som en av hotellets viktigste severdigheter av riksantikvaren, dekkes det opp i klassisk stil med hvite duker og levende lys, og vi blir servert av dyktige servitører med hvite hansker og tversover. Restauranten har fått mange suverene omtaler, der blant annet DN beskriver det som «en kongelig romanse».

Soria Moria er et kunstverk av en badstue, og leies ut til turister. Dette er den første installasjonen i prosjektet «Vannvegens fortellingar» som er inndelt i seks deler der hver av kanalkommunene skal få sitt verk.

I Rui-jentenes fotspor

I Dalen er det overraskende mye å foreta seg av aktiviteter på land. Vi møter turistvert Synne Aasland som ikke kan vente med å vise frem noe av det Dalen har å by på. Først skal vi gå i «Rui-jentenes» fotspor fra Dalen på et kunstverk av en trapp som snirkler seg oppover fjellet til «Rui-plassen». Her ligger et lite småbruk langt oppe i steinrøysa, der søstrene Gurine og Ingerine bodde. Det var søstrenes far som i sin tid slo seg ned her, og han og kona fikk seks barn som vokste opp. Familien på åtte bodde i en stue som kun var tyve kvadratmeter stor. De to søstrene Gurine og Ingerine ble værende av glede og kjærlighet til hjemplassen. De ble landskjente da de fikk invitasjon fra kong Olav og fikk møte på Slottet. Opp til husmannsplassen er det 810 trappetrinn, 200 høydemeter, og i løpet av gåturen oppover i fjellet er det laget til små hvileplasser og informasjonstavler. Trappene sto ferdige for et par år siden, og følger samme sti som Ingerine gikk da hun skulle handle, hver torsdag sommer som vinter.

Opp til husmannsplassen Rui er det 810 trappetrinn, 200 høydemeter, og i løpet av gåturen oppover i fjellet er det laget til små hvileplasser og informasjonstavler.

For de turinteresserte går det flere turstier i vakkert fjell- og naturlandskap fra Rui-plassen. Vi velger å besøke Eidsborg stavkirke, som er en av de best bevarte svarkirkene vi har, bygget mellom 1250 og 1270. På samme område ligger også Vest-Telemark Museum Eidsborg med fokus på kulturarv og tradisjoner.

Sauna med view

I enden av Bandakfjorden ligger et kunstverk av en badstue, Soria Moria. Inspirasjonen til badstua er hentet fra omkringliggende landskap og historie, som en tolkning av fjellsidene som forsvinner ned i Bandak. Badstua kan leies av alle for kr. 300,- for to timer, og herfra kan du nyte en fredfull utsikt og ta en dukkert i innsjøen. Anbefales!

Langs Bandak ligger også Lårdal med sin splitter nye flytebrygge og hurtiglader for elbåt. Neste dag går vår tur hit og til Lårdal Marina, en koselig restaurant på kaia som Harald Bacic åpnet denne sesongen. Han har spesialisert seg på burgere av elg og reinsdyr fra Edland, og tar i mot båt- og campingturister, lokalbefolkningen og turgåere som gjerne går Lårdalsstigen fra Dalen til Lårdal. Fjellene rundt bygda er majestetiske, og fra havna kan du blant annet gå turen «Lårdal upp», en utfordrende tur i vill og vakker natur med en stigning på over 600 høydemeter, premiert med utsikt utover Lårdal og Bandak.

Nedslusing

Neste dag skal vi fortsette seilasen østover tilbake til en av våre favoritthavner, Lunde. Vi får oppleve turens første nedslusing, som krever betydelig mindre anstrengelse fra mannskapet. Her blir noe av det viktigste å sørge for at fendrene ikke henger seg fast eller sklir oppover, og ellers går slusingen som en fryd.

Neste dag skal vi ta en avstikker som for mange kanskje er litt utenom den typiske ruta langs kanalen, men som så absolutt er vel verdt et besøk. Etter å ha sluset oss ned til Ulefoss og kommet ut på Norsjø, skal vi seile 7,3 nautiske mil nord-vest i retning kjente steder som Norsjø Ferieland og Notodden. Destinasjonen er «fruktbygda» Gvarv, og innseilingen fra Norsjø er om ikke enda trangere og mer utfordrende enn det vi har opplevd på turen så langt. Gvarv Båtforening har riktignok sørget for å merke leden og fått mudret for båter som stikker 0,8-1 meter dypt, og det er videre planer om å mudre og tilrettelegge ytterligere, får vi opplyst av båtforeningens leder, Leif Rune Espeseth. Han kommer oss i møte med en lettbåt og loser oss inn til bryggeanlegget, som per dags dato akkurat får plass til våre to 39-fotere.

Lerkekåsa Vingård er en av verdens nordligste vingårder. Her dyrkes over tyve ulike druesorter. Her kan du overnatte i en vintønne om du vil.

Allerede langs avstikkeren forstår vi hvorfor Gvarv blir kalt «fruktbygda». Det frodige landskapet og temperaturen innbyr til dyrking og landbruk, og spesielt er Gvarv kjent for sin epledyrking. Det skal vi selv få oppleve når vi tar turen til Lerkekåsa Vingård cirka tre kilometer fra havna. Her driver Lill og Odd Wollberg egen vingård midt i «eplehovedstaden» med dyrking av druer og produksjon av druevin og frukt- og bærvin. Her produseres cirka 1 000 flasker med egen fruktvin i året. Paret med sine to barn flyttet fra Nes på Romerike og kjøpte gården i 2018, og ved siden av produksjonen tilbyr de omvisning, vinsmaking og overnatting i hytte, hus eller i egne vintønner plassert rundt om på gården. Etter vinsmaking mellom druer og fat i det vakre landskapet og inspeksjon av de autentiske tønnene med hver sin dobbeltseng, må vi si det var en fristende tanke å tilbringe en natt her. På vei ned til havna suser vi innom en annen aktør som høster av det frodige landskapet. Lindheim Ølkompani dyrker plommer, epler, kirsebær og moreller som blir til øl og cider, og driver egen nettbutikk og utsalg på nettopp Lindheim i Gvarv. Flere av drikkene finnes også i Vinmonopolets sortiment.

Lindheim har eget utsalg, men selger også flere av drikkene gjennom Vinmonopolet.

Såfremt det er plass i Gvarv Båtforening anbefales en tur hit for å høste av noe av det beste Telemarkskanalen har å by på av lokalbrygget drikke. Det er heller ikke lange bilturen til Bø, som har både shoppingtilbud og restauranter.

Prikken over i-en

Fra Gvarv går turen innom Ulefoss for en rask ladeøkt før vi seiler tilbake mot der det hele startet i Porsgrunn. Med Odd Nordstogas beste sanger på radioen blir vi nærmest himmelfalne over den fantastiske turen i en riktig så storslått natur med store, kulturelle innslag, og møte med mange serviceinnstilte og hyggelige lokale personer som byr på seg selv.

Å seile på en kanal er bedagelig, og vi er glade for at båten ikke gjorde stort mer enn 5-6 knop på ideell fart. De fleste kan bruke sin egen fritidsbåt til samme tur, men vi må si at det ga opplevelsen en ekstra dimensjon av å seile lydløst i en Greenline 39. Takket være det gode ladenettverket er båten helt ideell for akkurat denne bruken, og med litt disiplin opplevde vi ikke noen form for rekkeviddeangst, men mer komfort takket være den store strømkapasiteten om bord. Canal Boats Telemark har utstyrt båten godt, med blant annet varmepumpe, induksjonskomfyr, kaffetrakter, TV, hekk- og baugthruster og ellers alt annet du forventer å finne i en ferieklar leilighet eller hotellrom. Faktisk er tanken til det innovative selskapet å leie ut båtene som hotellrom mens de ligger til kai i Porsgrunn og ikke er utleid for båttur. Og det i kombinasjon med «prikken over i-en» fortøyd til samme brygge: En flytende sauna!

Sauna Boats Telemark har nemlig en ganske så luksuriøs saunabåt på 33 fot som leies ut i 2,5 timer av gangen alle dager i uken. Badstuen har kjøleskap, garderobe, dusj og et tak med sofa og solsenger. Den har plass til opptil femten personer og i selve badstuen er det belyst luke ned til sjøen for en umiddelbar dukkert. Det hele ble en verdig og fin avrunding på en minnerik opplevelse i Telemark.