Nordkapp Airborne 8 - kjøreglad RIB som utvider båtsesongen din

Nordkapp Airborne 8 er en norskdesignet RIB, med tilpasninger som skal gjøre den enda mer egnet til værforholdene vi er vant med fra en typisk norsk sommer. I denne artikkelen tar vi for oss den nye båten fra Nordkapp og tar deg med gjennom båtens forskjellige områder og titter på alle detaljene om bord.

Velegnet for alle typer vær – med fokus på fører og passasjer

Airborne-programmet fra Nordkapp har fått gode kritikker for kjøreegenskaper og førerglede. Båten er designet med et V-skrog i typisk RIB-utforming (smalt), noe som gir den utpregede sportslige egenskaper. Dette, i samhandling med båtens lengde på 8 meter, gir deg en følelse av en sofistikert båt som alltid opererer innenfor – og du opplever at den tar bølgene godt og gir deg trygghet selv ved røffere forhold.

Med Airborne 8 kommer også ønsket fra Nordkapp om å gi deg en RIB som kan brukes flere deler av året tydeligere frem. Derfor har selskapet utstyrt Airborne 8 med samme type kjørekalesje som du typisk har funnet på Enduro-skjærgårdsjeepene. Nordkapp selv uttaler at de med dette grepet har et mål om å gi båten et økt funksjonelt preg.

Kjørekalesjen på Airborne 8 er gjemt i kalesjegarasjen fremst på konsollen og vippes opp og festes. Denne kan også bestilles med en bakre del, slik at du får en fullstendig kalesje rundt førerplassen. Dermed er du helt beskyttet mot vær og vind.

Airborne 8 oser også av kjøreglede. Som på lillebroren Airborne 7 er pontongene plassert noe høyere enn hva som er typisk for en RIB, for å gi deg økt sportslighet under kjøring, samtidig som båten legger seg mer over i sving. Dette gjør at g-kreftene jobber nedover mot dørken og du opplever økt kontroll. Airborne 8 gir deg derfor også høy stabilitet i sidevind og sidesjø.

Båten har et høyt utstyrsnivå og kan leveres med ankervinsj, baugpropell og kjøleskuff – for å nevne noe.

Pontongene ligger høyere plassert på Airborne 8 enn det som er typisk for en RIB, noe som gir båten økte sportslige egenskaper.

Baugpartiet – et område for både praktisk stuveplass og for komfortfylt avslapning

Baugpartiet i Airborne 8 har et utpreget stort fordekk og område i baugen hvor du finner mye stuveplass. I baugen finner du baugtrinnet som er en integrert del av skroget. Dette trinnet skjuler også lanternene i baugen og under dette har du et åpent og drenert rom for oppbevaring av tauverk. Solsengen i Airborne 8 har vokst i størrelse, og gir deg god plass til minst 2 personer. Er du glad i dagsturer hvor du ligger på svai blir garantert solsengen i baugen en favorittplass. Baugtrinnet er også et flott utgangspunkt for stuping og bading hvis du ligger på svai. Putene er enkle å montere, med hemper for knappene på undersiden av putene.

Det største stuverommet finner du under førerkonsollen. Luken vippes opp mot baug, og her kan du enkelt laste inn og ut varer fra handleturen eller bagasje. Baugpartiet har god plass til å bevege seg rundt, og du kan passere førerkonsollen både på styrbord og babord side (konsollen er midtsentrert).

Baugpartiet og konsollen (høyre). Konsolluken (sett til høyre på bildet) løftes opp mot baug og er hengslet i bunnen mot dørken. Dermed før du godt med plass for å laste inn og ut. Denne luken skjuler også kjørekalesjen når denne ikke er i bruk.

Førerplass – en konsoll tilpasset alle værforhold

Førerplassen på Airborne 8 ligner mye på den du kjenner fra Airborne 7, med god oversikt og variert kjørestilling. Med en sittepute som kan felles ned eller settes opp kan du veksle mellom å sitte eller stå. Med nedfelt sittepute og en sittende stilling vil du fortsatt oppleve veldig god oversikt og du føler at du sitter høyt i Airborne 8 med fortsatt god følelse av sikkerhet. Dette gjør at du kan la deg beskytte av vindskjermen ved ruskete værforhold og fortsatt ha god oversikt.

Monterer du kalesjen på Airborne 8 vil du kunne stå komfortabelt under denne, og en person på 180 cm vil ha 20-30 cm å gå på i høyden opp til kalesjetaket. Kalesjen har også gode, store vinduer og en smal A-stolpe, noe som er med på å gi deg den oversikten over båttrafikk og annet du trenger å få med deg.

Førerbenken på Airborne 8: Her har du vippefunksjon på setene, god sidestøtte og mulighet for kjøleskuff under benken. Kjørekalesjen festes også i bakkant av denne benken.

Førerposisjonen har også godt med sidestøtte og håndtak for passasjeren, i tillegg til at fotbrettet gir god mulighet for å presse mot når forholdene blir røffe. Kombinert med kalesjen kan dekke hele førerplassen, gir dette deg i utgangspunktet en helårs-RIB. RIB´en er en båt som tåler høst- og vintervær godt.

Førerplassen på Airborne 8: Kjente Nordkapp-detaljer er på plass, og du kan også legge merke til god sidestøtte og gripemuligheter rundt konsollen.

Akterdekket – favorittområdet om sommeren?

Akterdekket på Airborne 8 oppleves som stort og med god plass for å bevege seg rundt. Selve akterbenken har plass til 4-5 personer i bredden og har et praktisk trekk som kan legges over putene. Trekket er festet og gjemt i en luke bak puten på akterveggen og gjør at du slipper å demontere putene når båten ligger i regnvær. Akterdekket har også en nedfellbar benk (montert på baksiden av førerbenken) som gjør at du får plass til ytterligere to personer. Dermed har du sitteplass til mange passasjerer her. Du passerer enkelt på både styrbord og babord side bak til badeplattformene, og du finner fendergarasjer i stigtrinnet på hver side av akterbenken. Under akterbenken finner du også et stort stuverom med plass til mye bagasje eller også handleposer og lignende.

Konklusjon

Nordkapp Airborne 8 er virkerlig en RIB som gir deg muligheter for å benytte deg av en lengre og utvidet båtsesong. Her har du en herlig åpen båt for sommersesongen, og samtidig får du et herlig skrog som takler alle utfordringer høst og vinterværet kan gi deg. Når du i tillegg kan sette opp kalesjen og gjøre førerplassen klar for høstværet blir det en rå båt for norske forhold.