
Skreddersyr drømmen av en styrhusbåt
Steinar Solhaug går fra en fem år gammel Nord Star 32 til verftets nye Nord Star 31+ - og skal skreddersy den etter sine preferanser gjennom et langt liv på sjøen.
Steinar Solhaug kjøpte en ny Nord Star 32 for fem år siden og har selvsagt eid en rekke båter tidligere.
– Det er blitt så mange at jeg knapt husker dem, men de siste årene har jeg hatt Viknes og Bayliner, forteller Steinar Solhaug.
Vi sitter på flybridgen til Nord Star sitt flaggskip, Nord Star 49, vel tilbake fra prøvetur med Nord Star 31+ utenfor Bergen. Etter flere innspill fra kunder og norsk importør Tysse Maritim, har det finske Nord Star-verftet gjort flere justeringer på layouten til 31-foteren. Det falt godt i smak hos Solhaug, som signerte kontrakt på båten umiddelbart etter prøveturen.

På proffsiden
Som eier av Solhaug Skipselektro AS vil hans Nord Star 31+ få en lang utstyrsliste og noen egne, tilpassede løsninger. Solhaug Skipselektro ble etablert i 1968 og har siden drevet med import, distribusjon og installasjon av maritim elektronikk mot skipsverft og den maritime yrkesbransjen.

– At en kunde ønsker å gjøre egne valg når det kommer til utstyrsnivå, farger, materialer og layout er vi og verftet godt vant med – og rigget for. Vi reiser ofte ned til verftet med kunder som ønsker å følge byggeprosessen av sin båt, og komme med innspill og tilbakemeldinger, forteller Andreas Dyngen hos Tysse Maritim, og fortsetter:
– Nord Star er nokså unike siden de eier hele verftet selv, og til og med støper inhouse. Det er et imponerende anlegg med fagfolk og en historie tilbake til 1920.

Fiske og lengre turer
Med base i Stjørdal utenfor Trondheim bruker Steinar Solhaug båten til både fiske, turer og overnattinger.
– Etter så mange år med aktivt båtbruk, og min yrkesbakgrunn, vet jeg etterhvert hva som er viktig i en båt, forteller Solhaug.
– Her blir det mye elektronikkutstyr fra Victron og selvsagt litiumbatterier – som «bygges om bord» med fire celler a 100A. Med denne båten skal jeg kunne ligge mange netter i naturhavn uten å tenke på strøm, og ikke minst få et komfortabelt inneklima om bord året rundt. Om bord blir det elektrisk komfyr, ovn og ingen gass, sier han.
Se bildegalleri fra interiøret:





Bedre løsninger og full komfort
På styrhustaket får båten en stor LED-lyskaster med rekkevidde på 1 500 meter med dimmemuligheter. På samme tak blir det montert solcellepanel for å gi vedlikeholdslading. Thrusterne oppgraderes til 6 hk. trinnløse baug- og hekktrustere fra Sleipner med hold-funksjon. De vil gjøre det mulig å manøvrere båten sideveis – og holdes inntil brygga. Solhaug skal også ha ankervinsj både i baugen og hekken.

– Skroget på denne modellen er eksemplarisk, og nå får jeg dør og utgang både ved førerposisjonen, passasjersetet på babord og helt akter i hytta. Det gir en veldig god fleksibilitet. Byssa er også plassert styrhuset og ikke under dekk, sammen med en stor salong med panoramautsikt. Båten er stor, romslig og samtidig nett og enkel å håndtere for en person, sier han.
– Når jeg nå går fra Nord Star 32 så vet jeg hva jeg har. Det er en veldig god sjøbåt, og kvaliteten er slik vi liker. Jeg går fra to til en motor, og i den nye båten blir det en Volvo Penta på 440 eller 480 hk. med det nye DPI-drevet. Da blir det gode servicemuligheter i motorrommet og den vil egne seg mye bedre til dorging på lavt turtall, som jeg også driver en del med. Samtidig får jeg en fart på førti knop eller mer for lengre strekker, avslutter han.