Slik bytter du til litiumbatterier

Her er løsningen for en sikker og trygg installasjon av litiumbatteri om bord i båten.

Skal du bytte ut AGM-/blybatteriet med litiumbatteri? Litium gir en rekke fordeler, men det krever en trygg installasjon og batterier beregnet på formålet. Farco AS har vært med på å lage installasjonsveiledningen for litiumbatterier om bord i fritidsbåter, og gir her en rekke tips til deg som båteier. Kunnskapen og produktene du trenger finner du her i vår nettbutikk. Om du lurer på noe, er det bare å ta kontakt. Vi har 20 års erfaring.

Farco har et bredt utvalg av godkjente litiumbatterier for båt.

Farco er spesialister på strøm i båt, og har blant annet vært med på å utvikle installasjonsveiledningen for litiumbatterier i fritidsbåt – sammen med Norboat og Sjøfartsdirektoratet. I denne artikkelen vil vi følge eksempler fra denne veilederen. Last ned installasjonsveiledningen her!

Hos Farco får du alltid råd, tips og god støtte i for- og etterkant, og vi har et bredt sortiment av litiumbatterier, solcellepanel og nødvendig utstyr – beregnet for maritimt miljø.

Ekspert Håkon Ingvaldsen hos Farco har selv vært med på utarbeidelse av veiledningen, og viser her de ulike monteringsmetodene for en sikker installasjon.

Sikkerhet er viktig

– Det er blitt svært populært og riktig å bytte ut forbruksbatteribanken fra AMG- og blybatterier til litiumbatterier. Litiumbatterier har en rekke fordeler – som at de er vesentlig lettere i vekt, du får mer utbytte av energien og de er enklere å lade. Prismessig er de litt dyrere å kjøpe inn enn AGM, men samtidig gir de mer strøm og har en vesentlig lengre levetid, forteller daglig leder Håkon Ingvaldsen i Farco.

Litiumbatterier er forskjellige fra blybatterier, og derfor er det viktig å ha fokus på de anbefalte sikkerhetstiltakene når du planlegger å installere litiumbatterier om bord. Hovedpoenget er at man bør ha god dybdekunnskap om strøm før man bytter eksisterende batteribank ut med litiumbatterier, da de fysiske egenskapene og derved risikomomentene til de to kjemiene er såpass forskjellige. Såfremt installasjonen gjøres riktig og i henhold til veiledningen, så har man en veldig trygg installasjon.

Slik installerer du

Håkon Ingvaldsen og Farco har vært med på utarbeidelsen av veiledningen for installasjon av litiumbatterier om bord, og vil i denne artikkelen gi deg noen råd og forslag til installasjon.

Vi anbefaler deg også å sjekke Farcos godkjente litiumbatterier. Husk at vi gir kjøpshjelp og råd hvis du behøver oss!