Hvordan kranglet båtfolket i 2020?

Etter den første nedstengningen i mars tok det ikke lang tid før spådommene begynte å komme om at det skulle bli et glohett båt-år i 2020. Og spådommene ble til virkelighet.

Utover sommeren gikk de fleste båter «som hakka møkk», solgt gjerne på mindre enn to dager til et ekstremt kjøpevillig publikum som måtte holde seg hjemme i år. Når det omsettes mange båter, og det går hurtig for seg, blir det naturlig nok også rikelig grobunn for uenigheter etter kjøpet. Og det er hos oss mange av disse uenighetene havner.

Annonse

Her er litt av mine inntrykk av hvordan båtfolket kranglet om i 2020:

  • Det er ingen nyhet at en del selgere fører en opplysningspolitikk som etterlater litt å ønske. Men 2020 har vært oppsiktsvekkende. Svært mange båtsalg i år er gjort med alt for lite opplysninger gitt, med logiske konsekvenser i form av reklamasjoner i ettertid. Det er lett å få inntrykk av at mange selgere har latt hensynet til opplysning fare, når det har vært muligheter for å hale i land et salg, og kjøperen har vært hastig og lystig.

 

  • Motsatt er det nesten ingen ende på hvilke forventninger kjøpere har til hva de skal få opplyst når et kjøp vurderes. Og på hva det våges å klage på og hvilke begrunnelser som fremføres. Begge sider kan i så måte være «like galne» mange ganger. En gjenganger er kjøpere som mener at deres forundersøkelse går ut på at selger skal vise dem alt som er galt eller halvveis galt, og hvis ikke de får det påvist, skal det anses å være mangel. Dette synet er selvsagt helt feil, men det er overraskende mange som påberoper det.
BÅTADVOKATEN
Nils E. Tangedal er partner og advokat i advokatfirmaet Judicium DA, og fast juridisk rådgiver for KNBFs medlemmer. Han ble valgt til «Årets Båtentusiast» i 2015 av forumet Båtplassen, og har opparbeidet seg særlig kompetanse innenfor kjøpsrettslige saker relatert til bil, bolig og spesielt båt. Tangedal driver bloggen «Båtjuss og båtliv», som du finner på www.baatjuss.no
  • En sær-variant , som en del advokater merkelig nok også forfekter, er at «alt som ikke er opplyst i kontrakten, er mangel». Dette, og varianter av det, har vi sett alt for mange ganger i løpet av krangle-sesongen i 2020. Det er selvsagt helt feil. Dette synet ville bl.a. innebære at en båt pr. definisjon ikke kunne ha skjulte feil (feil som selger var aktsomt uvitende om og som kjøper ikke burde ha oppdaget). Det er beskrivende for «stemningen» i slike diskusjoner at denne typen argumentasjon fremmes.

 

  • Beslektet med det foregående ser vi ofte en overraskende aggressivitet på kjøpersiden, som vi ikke ser reflektert i tilsvarende holdning på selgersiden. Ikke bare i overdreven bombastisk men vankunnig retorikk (eksempelvis at trimplan som sluttet å fungere kunne få «fatale følger for båtens stabilitet»), men også i hvilke krav som fremmes og hvilke fantasier det går an å påberope om faktiske forhold. Svært mange krav som fremmes er i realiteten krav om nye komponenter der man gjerne har kjøpt både 10 og 20 år gammel båt.

 

  • Selgersiden går ikke helt fri likevel: Sort sett hver eneste gang en glad kjøper har sendt melding til selger om at de er fornøyd med båten og koser seg med den, altså før de oppdager feilene, blir disse meldingene påberopt til støtte for at alt er i orden. Og ved hevning av kjøp kommer det gjerne fantasifulle forestillinger om motkrav, som menes å redusere hva selger skal betale tilbake. Eller nekting av hevning, kombinert med tilbud om «tilbakekjøp» til en naturligvis mye lavere pris enn kjøpesummen.
Annonse

Listen kunne gjøres mye lengre – dette er bare et utvalg.

Så, hva gjør man i 2021 – i forhåpning om å styre klar av etterspill med reklamasjoner og ufred? Som kjøper er punkt 1 å undersøke så godt det går an, og godta at ikke alt lar seg avdekke, og dernest punkt 2 – godta at en del feil vil dukke opp. Som selger er det naturligvis å sette seg i kjøpers sted og spørre seg hva man selv ville ha likt å få vite hvis man var kjøperkandidat. Og opplyse det til kjøper, både muntlig og skriftlig.

Og for både kjøper og selger er det selvsagt viktig å dokumentere avtalen i den best gjennomtenkte kjøpekontrakten for bruktbåthandel – som du finner her. Vil du lære mer om båtjuss er det greit å starte med Båtadvokatens Båtjuss-FAQ.

Endret: 11.11.2020