1 av 3 stoler ikke på andre båtførere

34 prosent sier i en fersk undersøkelse at de ikke er trygge på førerevnene til andre de møter på sjøen.

– Det handler nok mest om erfaring og at mange ikke er vante med å ferdes på sjøen, sier seksjonsleder i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen.

– Kombinert med bølger, fart og andre elementer gjør det at en del føler seg utrygge. Mange tar ikke hensyn til medpassasjerer, noe som forverrer en slik situasjon, sier han.

Annonse

Få ødelegger for mange

– Tallet er overraskende høyt. Jeg håper ikke det speiler førerevnene til nordmenn på sjøen, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen. Tallene kommer fra en ny undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet.

– Vi husker gjerne de som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre best. Det bidrar til at folk blir mer skeptiske til andre på sjøen generelt, sier fagsjefen.

Mange skal på sjøen i sommer

Med passkaos og avlyste flyruter velger mange nordmenn Norgesferie også denne sommeren. Hele 84 prosent sier at hoveddelen av ferien deres blir i hjemlandet, ifølge Frendeundersøkelsen.

– Mange planlegger eller er allerede på båtferie, og vi vet vi har fått mange nye båtførere. Det ser vi på båtsalget gjennom pandemien. Da er det enda viktigere at folk viser hensyn og kjører trygt og ansvarlig, sier Edmond Wold Gaulen.

Annonse

– Skaff deg kunnskap

– Mange er veldig gode, flertallet faktisk. Men så er det noen som ødelegger. Det er mange nye båtfolk som har kjøpt sin første båt de siste årene. De glemmer det grunnleggende, nemlig å skaffe seg litt kunnskap. Båt er spesielt, det er ikke som å ferdes i trafikken med bil, sier Pål Virik Nilsen i Redningsselskapet.

– Det finnes flere kurs som er mulig å ta for å friske opp kunnskapene på sjøen. Vi trenger alle få litt påfyll innimellom, sier båtfagsjefen i Frende.

– Og vær ydmyk mot andre fartøy, vær og vind. Tenk sikkerhet og husk redningsvest, sier seksjonsleder Virik Nilsen.

Snakk med passasjerene

Det er også viktig å ta en prat med passasjerene før dere kaster loss.

– Det kan være sunt med en prat før dere går om bord i en fritidsbåt. Det kan senke den frykten noen måtte ha og øker gleden på sjøen, sier Virik Nilsen.

– Spør gjerne om noen er utrygge i båt. Forklar litt om hva du gjør, forbered dem på hva som skal skje, og ta hensyn til dem, sier Wold Gaulen.

Endret: 01.08.2022