Maritim sikkerhet engasjerte hele familien

Den nasjonale maritime sikkerhetsdagen i Trondheim lokket flere tusen publikummere til Grilstad Marina, og et fullspekket program engasjerte både liten og stor. Et av høydepunktene var en storstilt øvelse med redningsskøyta, 330-skvadronen og brannvesenet.

Kongelig Norsk Båtforbund ønsker større fokus på sikkerhet på sjøen, og sammen med Trondheim Båtforening inviterte de til Nasjonal Maritim Sikkerhetsdag den 22. mai. Denne gangen ønsket arrangørene å spisse arrangementet mot forebygging, redning og livreddende førstehjelp i forhold til ferdsel på og ved vann med demonstrasjoner og informasjon, samt informasjon om tilgjengelige tjenester relatert til dette.

På programmet sto blant annet demonstrasjon av eskimorulle med kajakk, søk etter personer i sjøen med bruk av termisk kamera, øvelse med redningsselskapet og 330-skvadronen, opphenting av personer i vann fra seil- og motorbåt, samt demonstrasjon av hjertekompresjon. Elias-båtene og Bjørnis kom også på besøk, og sistnevnte underholdt publikum både på scenen og sammen med Ranheim skolemusikkorps.

Annonse

Både Brannvesenet, Redningsselskapet og Politiet inviterte om bord i både biler og båter under arrangementet, og Tryg Forsikring demonstrerte livbøyekasting. I teltet sto utstillere som Kystverket, KNBF, Sjøfartsdirektoratet og Redningsselskapet sammen med tilbydere av maritim sikkerhet.

DSC_5217
Alle nødetatene var på plass med åpne biler og båter.

– Det er fantastisk å se at vi klarer å skape en ramme for absolutt hele familien der maritim sikkerhet står i hovedfokus. Langs moloen sto både besteforeldre, foreldre og barn i alle aldre og beskuet øvelsene, og da Bjørnis entret scenen tok det helt av. Med dette arrangementet får vi et positivt fokus på maritim sikkerhet, folk lærer noe, endrer holdninger og får et forhold til beredskapsapparatet, forteller prosjektleder Geir Giæver i KNBF.

Annonse

Også Ole Petter Parnemann, ansvarlig for politiets sjøtjeneste, mener fokus på sikkerhet til sjøs er positivt for publikum.

– Fra Politiet og Politidirektoratets side er vi veldig positive til denne type arrangementer. Jeg synes KNBF hadde skapt en god ramme og et flott arrangement på Ranheim, som åpenbart var populært hos publikum. At KNBF, sammen med mange av oss samvirkeparter, hadde slikt fokus på sikkerhet til sjøs er udelt positivt, og føyer seg inn i rekken av gode arrangementer med tanke på visjonen om null døde til sjøs, forteller han.

DSC_5241
Bjørnis skapte stor stemning blant barna.

Kystverket sto på stand i teltet og svarte på mange spørsmål gjennom dagen. Til tider var hele teltet helt fult. – Vi snakket mye om de nye fartsforskriftene og merking av leden. Vi fikk også god respons på appen BåtFart som Kystverket har laget for å gi god oversikt over gjeldende fartsforskrifter. Dessuten var det en glede å være tilstede på arrangementet, som belyste sikkerhetsfokuset både på sjøen og i luften.

Endret: 10.06.2022