Nå kommer Nord-Europas første nett av elbåthurtigladere

Aker Brygge, Bergen og Florø får hurtigladere for elbåt innen kort tid.

– Norge har ledet an i elbilrevolusjonen. Nå vil vi gjøre det lettere å bytte til elbåt, sier BKKs konsernsjef Jannicke Hilland i en pressemelding. BKK er et av Norges største kraft- og fornybarkonsern, og har ambisjon om å bli størst på elektrifisering i Norge. 

 

Stor interesse 

– Vi har jobbet med planene over tid. Særlig de siste månedene har elbåt-interessen blitt merkbart større. Det vil ta tid før elbåtmarkedet blir stort, men skal det bli et marked må lading være trygt og tilgjengelig. Både båteiere, marinaer, båtforhandlere og politikere har stilt spørsmål hvordan lading skal skje. Den usikkerheten reduserer vi nå, sier Hilland.

Maria Bos Bjørn Hønsi Følling og Jannicke Hilland
Satser på elbåtlading: f.v. Maria Bos, daglig leder i Plug, Bjørn Hønsi Følling i Plug og konsernsjef i BKK, Jannicke Hilland

Første store satsning  

Elbåtladerne blir en del av BKK-selskapet Plug, som fra før bygger, eier og drifter landstrømsanlegg til skip. Hurtigladernettet blir det første av sitt slag i Nord-Europa, og ett av få i verden.
– Det er noen få planer om enkeltladere i Norge. I Europa finnes det et par private initiativ, sier daglig leder i Plug, Maria Bos.  
 
De fem første ladestedene er bare første del av satsningen.  
– Skal Norge få en ladeled langs kysten må det langt flere ladere til. Vi jobber med både Oslofjorden og Vestlandet. Vi har flere planer, og god dialog med flere havner og båtforeninger. Men vi vil veldig gjerne høre fra båtfolket selv, hvor de ønsker lademuligheter, sier Bos.

Annonse

Her kommer de første laderne: 

 

Solheimsviken i Bergen.
Åpner: våren 2021  

Aker Brygge Marina, Oslo.
Åpner: våren/sommeren 2021 

Florø
Florø Havn. Felleseid med Sogn og Fjordane Energi (SFE)
Åpner: våren 2021

Vågen, Bergen
Endelig sted ikke bestemt. Gjøres i samarbeid med Bergen Havn. Åpner i 2022. 


I tillegg bygges det normalladere ved Marineholmen i Bergen. Her skal elbåtringen Kruser låne ut elbåter til bergensere.

PLUG normallader
Plugs normallader

Samarbeider med flere

Ladenettverket blir til etter samarbeid med en rekke partnere. Florø-laderen er et samarbeid mellom SFE, Evoy, Flora Hamn og Kinn kommune. Gründerselskapet Evoy lager elmotorer som skal revolusjonere elbåtmarkedet, og holder til i Florø. Nå skal de og Plug samarbeide om hurtigladere andre steder.

Evoy har som mål å gjøre elbåt det naturlige valget for alle båtbrukere og da trenger man også tilgang til hurtigladere for dem som skal på lengre turer enn bare i nærmiljøet. Vi er begeistret for samarbeidet med BKK og Plug som gjør til at våre kunder innen få år vil kunne dra på lange turer langs kysten på ren elkraft med minimal ladetid. Dette er starten på en aldri så liten revolusjon, reklamerer Leif A. Stavøstrand, daglig leder i Evoy.

På Aker Brygge er det Aker Brygge Marina som går foran i utviklingen, og stiller grunn til disposisjon. I Bergen er eiendomsselskapet GC Rieber sentral, i tillegg til Bergen Havn.

Aker Brygge Marina ønsker å være fremtidsrettet og tidlig ta en posisjon som marina for elektriske båter, som en del av den totale grønne satsningen til Norwegian Property. Vi mener tiden nå er inne for å tilrettelegge og mener behovet for egne elektriske ladestasjoner for fritidsbåter vil være økende i årene fremover, sier Geir Olav Hegerroll, daglig leder i Aker Brygge Marina.

Annonse

Lad bil og båt samme sted 

Da elbilene kom var det forskjellige ladeplugger for forskjellige biler. Nå er det standardisert. BKK mener det samme må skje for båter.

– Vi må lære av elbilene. Vi mener CSS-ladepluggen som brukes på lading for elbiler, også er den beste og tryggeste for elbåter. I dag ser vi noen spede forsøk på lading som vi ikke mener er trygt, eller klokt, når mange elbåter etter hvert skal lades samtidig i en havn, sier Maria Bos.


BKK er blant Norges største på 
lading til elbil med over 400 hurtigladere fordelt på over 150 steder over hele Norge. Med hurtigladerne til elbåt, kan du enkelte steder lade både bil og båt samme sted.  
– Laderen i Florø står slik til at du kan lade både bil og båt. Dette tror vi vil være attraktivt for mange steder langs kysten. Vi kan slå to fluer i en smekk.

Endret: 16.04.2021