Rekordmåned for båtførerbevis

9359 personer bestod båtførerprøven i juni. Det er en økning på nær 60 prosent sammenliknet med 2019, og det høyeste tallet for juni noensinne.

Også første halvår endte med oppgang, til tross for rolige måneder i mars og april som følge av korona-viruset.

Annonse

– For det første er det gledelig at det er stor interesse for å skaffe seg nødvendig kompetanse for fritidsbåt, særlig med tanke på at ekstra mange i år har valgt båten som fritidsaktivitet. Det at vi ender med en oppgang første halvår etter en spesiell vår med korona, syner også at det er gjort en god innsats både i direktoratet, hos leverandøren vår og hos de ulike testsenterne rundt om i landet, sier fungerende sjøfartsdirektør, Lars Alvestad.

fritidbaater-innseiling-Haugesund
Illustrasjonsfoto: Sjøfartsdirektoratet

Det er firmaet Norsk Test AS som har fått jobben med å forvalte båtførerbeviset på vegne av Sjøfartsdirektoratet. Da korona-krisen kom i mars starta de, sammen med Sjøfartsdirektoratet, arbeidet med å finne alternativ når testsenterne måtte stenge for fysisk oppmøte.

– Den digitale videoovervåkede testen som vi utviklet har vært et viktig bidrag til at mange nå i vår og sommer har kunne ta båtførerprøven. Selv om testsenterne etter hvert fikk åpnet opp, har vi fremdeles tester via videoovervåket test, sier Bernt Nilsen, som er administrerande direktør i Norsk Test AS.

Annonse

Han hadde likevel ikke forventt så stor pågang i juni, med nær 60 prosent flere prøver sammenliknet med fjoråret.

– Nei, det var overraskende høye tall, men samtidig gledelig at vi har klart å få gjennomført prøver for de fleste som har ønsket det, seier Nilsen.

Båtførerprøven er et av de tiltakene som Sjøfartsdirektoratet trekker frem som et viktig trygghetstiltak når en skal på sjøen i fritidsbåt.

– Den gir viktig kompetanse som blant annet gjør at en kjenner vikepliktsreglene, forstår hva merkingen på sjøen betyr og klarer å lese et sjøkart. Selv om båtførerbeviset bare dokumenterer teoretisk kunnskap, er dette kunnskap som bidrar til økt trygghet for båtfører og passasjerer, seier Alvestad.

Endret: 31.07.2020