Sommeren slo rekordene for NOR-registeret

Årets sommer slo alle rekorder for tinglysninger i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR). Bare i juni ble så mange som 123 fartøy registrert inn i registeret, mot 107 i juni i fjor.

Antallet registrerte eierskifter og panteheftelser økte også, i takt med flåten. Aldri før har så mange saker vært behandlet og tatt med til registrering i løpet av én måned. Fra 1 734 registreringer i juni i fjor, entre NOR-registeret opp med 1 998 registreringer i juni i år.

Annonse

Avdelingsdirektør for Skipsregistrene i Bergen, Elisabeth Hvaal Lingaas, er strålende fornøyd med tallene. – Den store omsetningen av mindre fritidsfartøy påvirker naturlig nok også aktiviteten i NOR. At stadig flere båteiere forstår verdien av å registrere båten sin i vårt rettsvernregister er betryggende, sier hun.

Sommeren slo rekordene for NOR-registeret
Avdelingsdirektør i Skipsregistrene, Elisabeth Hvaal Lingaas.

NOR-registeret er det eneste rettsvernregisteret for båter i Norge. Registrering sikrer eier- og pantehaver sine rettigheter. – Du kan sammenlikne registeret med tinglysningen av fast eiendom. Forskjellen er at båtene er i bevegelse, og kan forflytte seg fra sted til sted. Båter i NOR kan stilles som sikkerhet for lån, og dermed kan blant annet eier oppleve et raskere salg i og med at alt er tilrettelagt for kjøper sin finansiering. Skal du til utlandet vil også et Nasjonalitetsbevis være et nyttig dokument ved innsjekk i ulike havner, forteller Lingaas.

Annonse

Har dere en oppfordring til båtfolket denne vinteren?

– For å oppnå sikkerheten knyttet til realregistrering i NOR er det en del dokumentasjonskrav, for båteiers sikkerhet. Vi må vite at den som melder båten til registrering faktisk også eier båten. Derfor kan det være lurt å begynne tidlig og ligge i forkant av sesongen. Har du en fritidsbåt over syv meter som ikke er registrert i NOR, og ønsker å vurdere det, bør du derfor bruke vinteren på å få en registrering på plass, avrunder hun.

Endret: 23.11.2021