Oljeskift på 1-2-3

Tok du oljeskift i høst, eller har du planer om å ta den nå til våren? Vi rakk det ikke i høst og tok olje- og filterskift nå i vinter. Vi har heldigvis båten liggende i sjøen hele året og kan ta det når det passer. Vi startet opp motoren og lot propellen få belastning slik at motoren ble god og varm og oljen tynn - slik at den blir lettere å håndtere. Det tar ikke lange tiden å foreta et oljeskift.

La oss ta det steg for steg:

Start motoren og la den få driftstemperatur. Belast gjerne motoren ved å la propellen gå rundt. Da får du raskere driftstemperatur på motoren.

Stopp motoren og ta ut oljepinnen, tørk vekk oljen som sitter nederst på pinnen og legg pinnen på dørken.

Har du filler eller oljetrekkpapir, så legg dette i bunnen rundt motoren slik at eventuelle oljedrypp havner på dette.

Det kan være greit å bruke engangshansker under jobben.

Har du en plastpose, trekker du denne rundt oljefilteret slik at oljen som renner ut når du skal løsne oljefiltre havner i plastposen.

Oljeskift

Nå er du klar til å suge opp oljen som er i motoren. Bruk hullet der oljepinnen satt eller om motoren din har egen pumpe montert for oljeskift, så bruk denne.

Sug opp oljen av motoren gjennom oljepinnehullet og hell den over på en dunk. Husk at varm olje er blitt tyntflytende og er lett å søle ut.

Løsne opp filteret og slipp det ned i plastposen du har lagt klar. Husk å ta av pakningen om den sitter igjen i blokka. Nå skal nytt filter på plass. Husk å smør litt olje på begge sider av den nye pakningen. Sett på plass det nye filteret og skru det til for hånd! Viktig!

Nå kan du helle ny olje på motoren. Sjekk med oljepinnen slik at riktig oljemengde kommer på plass.

Annonse

Nå som oljepinnen og lokket på toppen av motoren er på plass, og oljenivået er riktig, kan du starte motoren. Nå kan du kontrollere om oljefilteret er tett. Filler og det du har dekket til legges i en plastpose og bringes til stedet i havna hvor oljeavfall sorteres.

Tørk av eventuelle smådrypp av olje – og du er ferdig.

Sjøvannsfilteret 2

Sjekk sjøvannsfilteret

En god regel er å ta ut filteret i sjøvannsfilteret og vask det rent. Ligger du inn mot grunt vann er det lett for at noe fra havbunnen blir trukket opp i filteret og kan tette det igjen for vanngjennomstrømning. Ha som fast regel at du noen ganger i løpet av sesongen sjekker om filteret er rent. En lett og grei jobb.

Ren motor (1)

En ren motor

En ren motor er en triveligere arbeidsplass når noe skal gjøres i motorrommet. Denne 15 år gamle VP 41-) motoren, og som har gått et par tusen timer, behøver ikke bety at oljen ligger tykt rundt motoren. En ren fille gjør jobben og tar bort søl som måtte komme etter oljeskift og reparasjonsarbeid.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Astor

Endret: 25.05.2020
Tagger: Høstbåtliv