Viktig med riktig avfukter:

Slik holder du båten tørr

Ved å holde båten tørr kan vi forhindre rust, mugg og råte, beskytte elektronikk og bevare båtens verdi. For å hindre fukt trenger vi en luftavfukter. Men det er ikke likegyldig hvilke typer vi velger. Mange av dem fungerer dårlig, eller ikke i det hele tatt om det er kjølig i været.

Fukt i båten kan være mer ødeleggende enn mange er klar over. Den gjennomsnittlige relative luftfuktigheten (RF) er i Norge på 80 prosent og uansett årstid sjeldent under 65 prosent. Grenseverdien for korrosjon er på 55 prosent RF, mens grenseverdien for mugg- og soppdannelse er på 70 prosent RF. Derfor er det om å gjøre å holde luftfuktighet i båten på under 55 prosent for å unngå fuktskader. Selv på en fin sommerdag kan det være vanskelig å komme under denne verdien.

Skadene kan bli store, og det er skader som kan være vanskelig å oppdage. Heldigvis, skader som er ganske enkle å forhindre. Vi trenger en riktig luftavfukter.

Utfordringer, uansett årstid

På sommeren kan det oppstå fuktproblemer ved at vi bruker dusj, henger fra oss våte sjøklær, drar med oss våt hund og så videre. I seilbåt er det heller ikke uvanlig at våte seil oppbevares under dekk. Vi bidrar også selv, for bare i løpet av natten ånder en voksen person ut rundt en halv liter fukt. I tåke og regnvær vil luftfuktigheten alltid bli høy. Egentlig trenger vi avfukter året rundt, men det er spesielt viktig på våren og om høsten, da det kan være store temperaturforskjeller med kalde netter og varme dager. Når det er kaldt utenfor båten, oppstår det kondens i møte med varm luft inne i båten. Det er på samme måte som at det straks kommer dugg på en flaske vi tar ut av kjøleskapet og setter fra oss i varmen.

Annonse

I båten ser vi det gjerne ved dugg på luker, vinduer, kalesje og på dekks- og skroggjennomføringer – alle steder hvor fuktig luft møter kalde flater. Vi kaller det kondenspunkter. Ofte vil det danne seg kondens mellom skrog og innredning. Skrogsiden er kald, mens det er varmt inne i båten. Det kan lett oppstå mugg- og soppdannelse på slike fuktige steder og skadene kan bli store, og det er skader som kan være vanskelig å oppdage. Heldigvis, skader som er ganske enkle å forhindre. Vi trenger en riktig luftavfukter.

19
VIKTIG MED RIKTIG: De fleste flyttbare avfukterne ser ganske like ut. Det som er viktig om den skal brukes året rundt er at den fungerer når det er kjølig. Da må man ha en avfukter basert på tørkerotorteknologi. Til venstre modell fra Meaco, til høyre fra AllTemp. (Foto av AllTemp: produsent).

Ulike teknologier

De rimeligste avfukterne får du for drøyt tusenlappen, mens de dyreste koster bortimot 18 tusen, fastmonterte enda mer. Selvfølgelig er det kvalitetsforskjeller på avfuktere, men hovedgrunnen til de store prisforskjellene er at avfukterne er bygget på ulike avfukterteknologier, som igjen gir dem ulike egenskaper. Hovedsakelig skiller vi mellom to teknologier: kompressorteknologi og tørkerotorteknologi.

De rimelige avfukterne bruker førstnevnte teknologi. Prinsippet er at luften suges inn og blåses mot et kjøleelement. Fukten i luften kondenseres og renner så ned i en beholder eller føres ut i vask/avløp. Ulempen med avfuktere bygget på kompressorteknologi er at effekten reduseres ved temperatur under 15 varmegrader og opphører helt når temperaturen kommer ned mot 5 grader. Da vil de bare trekke masse strøm uten at de har noen som helst effekt utover å skape en viss luftsirkulasjon. For bruk om vinteren vil de derfor være helt uegnet, men de kan være grei for å holde båten tørr så lenge det er forholdsvis varmt i været.

Alt om avfuktere
MANGE MODELLER: På markedet er det et stort utvalg av luftavfuktere. Vi har tatt for oss noen av dem. Fra venstre: AllTemp Handy, Arida S9L, MeacoDD8L og Meaco DD8L Zambezi.

Tørkerotoravfukterne eller sorpsjonsavfuktere er dyrere, men effektive uansett årstid. Prinsippet er at den fuktige luften passerer et roterende hjul som er satt inn med et materiale som absorberer fukt (Silica gel/Zeolitt) og har evnen til å holde på fuktigheten. Det roterende hjulet passerer et varmeelement slik at fukten frigjøres og føres bort. På noen modeller samles fukt i en beholder, på de mer avanserte modellene føres fukten bort som vanndamp gjennom en slange ut i friluft (eller til avløp/skroggjennomføring). Fordelen med avfukterne som er bygget på dette prinsippet er at de er like effektiv selv om det er kaldt og noen av dem fungerer ned mot 30-40 kuldegrader. De rimelige, og vanligste, tørkerotoravfukterne/sorpsjonsavfukterne fungerer ned mot null grader. Det er greit, for er det under null grader er det i realiteten ikke fuktproblemer i en båt.

22
BEHOLDER: På de flyttbare avfukterne samles fukten i en oppsamlingstank i bunn, kapasitet fra 2 til 5 liter. Når den er full slår avfukteren seg av. På de fleste modeller kan man koble til slange for kontinuerlig drenering. Modell fra All Temp. (Foto: produsent).

Ulike modeller

Utvalget av avfuktere er stort, og det er ikke alltid så enkelt å finne den rette modellen. De fleste båtutstyrsforhandlere har et greit utvalg, men det er også mulig å finne gode alternativer andre steder. Velg uansett et anerkjent merke hvor du i ettertid kan få tak i reservedeler/forbruksdeler (filter osv.) og hvor man kan få service på dem. Som nevnt anbefales det at du går for en avfukter basert på teknologi som også fungerer når det er kaldt.

Et par tips ut over det:

  • Du bør velge en modell med innebygget hygrostat. Vi kan si at det er en termostat for luftfuktighet. Når avfukteren kommer ned på innstilt verdi (cirka 55 %) kobler den ut. Uten hygrostat vil den gå hele tiden og trekke mye strøm.
  • Vi anbefaler en avfukter med automatisk restart. Det innebærer at den starter igjen etter strømbrudd (som lett skjer i en havn).
  • Velg en avfukter hvor det er mulig å koble til ekstern slange for kontinuerlig drenering. Den innebygde beholderen blir raskt full, og da kobler avfukteren ut. Slangen kan legges i vask eller sluk, eventuelt mot en stor beholder. For noen modeller er dreneringsslange ekstrautstyr, kjøp med.
  • Sørg for at slangen er sikret og at avløpet ikke fryser til. Det finnes varmekabel for dreneringsslange, 20 watt. Forhindrer at dreneringsslange tettes om det er frost.
  • Til noen modeller kan det kjøpes festebrakett for sikker montering om bord. Dette anbefales, ellers kan en avfukter lett velte.
Annonse

Britiske Meaco er store på luftavfuktere og har i sortimentet flere forholdsvis rimelige tørkerotoravfuktere. Mange båtutstyrsforhandlere fører dette merket. Deres bestselger er Meaco DD8L. DD8L Zambezi er litt større, litt kraftigere og har større vannoppsamler. Arida har både «vanlige» luftavfuktere og avfuktere for fast installasjon. Båtutstyrsforhandlere og andre butikker har de i sortimentet. Også AllTemp har både flyttbare avfuktere og avfuktere for fast installasjon i sortimentet. Deres modell AllTemp Handy er en utfordrer til Meaco. Selges blant annet hos Maritim og hos Clima-Norge på Sola. Vi tar med en oversikt over noen av de mest populære modellene. Alle har ulike tilleggsfunksjoner og forskjellige justeringsmuligheter som regulering av hastighet, hurtigtørking, timer og så videre.

11
PÅ LAND: Dersom båten ligger i opplag på land gjennom vinteren er det viktig å holde det kaldt i båten og la det være minst mulig forskjell mellom temperatur ute og inne.

Smart pumpe

De flyttbare avfukterne fungerer slik at kondensvannet samles i en tank i bunnen av apparatet. Denne kan romme 2-5 liter. Uansett størrelse vil den raskt bli fylt opp, og da kobler avfukteren ut inntil noen har tømt tanken. For de fleste avfuktere kan det kobles til en dreneringsslange, slik at kondensvannet i stedet kan føres ut gjennom denne og til vask, eller i annet avløp. Ulempen med bruk av dreneringsslange er at avfukteren må stå høyere enn avløpet – vannet må renne ut og ned. Bruker man for eksempel vasken i byssen som avløp, settes gjerne avfukteren på benken. Da må den sikres med stropper for at den ikke skal falle i dørken, og den står hele tiden i veien.

AirNaturel Pump It Up er en liten pumpe som festes i avfukterens kondenstank. Avløpsslangen føres gjennom hullet som er i skuffen (for tilkobling av dreneringsslange) og festes til pumpen. Gjennom samme hull trekkes strømtilførselen – som igjen kobles til medfølgende strømadapter for 230 volt. Avløpslangen kan føres ned i avløp (vask, dusj, toalett) eller ut i friluft. Når kondenstanken fylles opp, starter pumpen automatisk og kan løfte vannet opp til tre meter høyde. Den stopper automatisk når nivået i kondenstanken synker. Med dette systemet kan man for eksempel ha avfukteren stående på dørken i stedet for oppe i høyden. Pris kr 349, – hos Seatronic.

35
DRENERINGSPUMPE: Pump It Up er en smart, liten pumpe som plasseres i oppsamlingsbeholderen til avfuktere. Den gjør det enklere å plassere avfukteren i båten, og man risikerer ikke at avfukteren slår seg av på grunn av full tank.

For fast montering

Det finnes også flere avfuktere for fast montering. Dette er ikke minst aktuelt for dem med seilbåt, hvor det ofte kan oppstå mer fukt enn i en motorbåt. Det har sammenheng med våte seilklær og kanskje også våte seil under dekk. Ofte brukes seilbåter mer året rundt og i dårlig vær. En god avfukter kan være en god investering. Da settes selve avfukteren skjult, under dørken eller andre steder. Fuktig luft suges inn og tørr luft blåses ut gjennom luftrør og dyser. Våtluftslangen kan kobles til for eksempel utløp fra vask ved hjelp av en Y-kobling eller føres ut gjennom skutesiden via en skroggjennomføring. Som regel settes det opp en ekstern hygrostat som kobler avfukteren inn og ut ved behov. Det er flere produsenter som leverer slike systemer.

Munters MG50 er en «slugger» av en avfukter, og blant det aller ypperste som er på markedet. Men den koster en del, rundt 18 tusen kroner komplett med monteringssett og ekstern hygrostat. Modellen kan brukes løst eller installeres permanent i båten. Normalt arbeidsområde mellom -20 – + 40 grader. Hygrostaten kommer med 4 meter ledning og kobles til avfukteren med hurtigkobling.

36
MUSKLER FRA MUNTERS: Svenske munters er kjent for å lage avfuktere av meget høy kvalitet. Modell MG50 er ypperlig for bruk i båt og fungerer uansett hvor kaldt det er. Den er kompakt bygget og står for en støyt. Pris cirka kr 18 tusen med monteringssett og ekstern hygrostat.
17
HYGROSTAT: Vi kan si hygrostat er en termostat for luftfuktighet. Når avfukteren kommer ned på innstilt verdi kobler den ut. De mer avanserte modellene for fast montering har muligheter for ekstern hygrostat som plasseres et egnet sted – på samme måte som en termostat hjemme.

Bergensbedriften F-Tech har en meget interessant avfukter for fast montering, CR80Boat. Som navnet tilsier er den spesielt utviklet for bruk i båt. Interessant er det at den kan kobles mot eksisterende rørsystem fra dieselvarmeren. Den vil da kunne blåse tørr luft rundt i båten gjennom samme kanalsystem som dieselvarmeren. De fysiske mål på selve apparatet er 285x313x293 millimeter, vekt 15 kg. Installasjon er relativt enkel når man først har funnet ut hvor den skal plasseres. Pris cirka kr 26 tusen med ekstern hygrostat.

Både AllTemp og Arida har avfuktere for fast montering, ikke ulike den fra F-Tech. Avfukterne fra disse merkene ser ut til å være identiske. AllTemp med modellene RS70 og RS110, Arida med modellene S8 Marine og S12 Marine. De minste har kapasitet på rundt 8 liter vann i døgnet, de største rundt 12 liter. Pris fra cirka kr 7 tusen til 12 tusen kroner. Cirka tusen kroner ekstra for ekstern hygrostat (anbefales).

Alt om avfuktere
KLIMAANLEGG: Avfukteren fra F-Tech kan kobles mot eksisterende varmluftsystem i båten. Det er ganske enkelt, men det må blant annet settes inn et tilbakeslagspjeld i rørsystemet. Våtluftslangen kan kobles til for eksempel utløp fra vask ved hjelp av en Y-kobling eller føres ut gjennom skutesiden via en skroggjennomføring. (Skjema fra F-Tech).

Noen vintertips

På Vestlandet er det vanlig med store temperaturvariasjoner, og følgelig vil det lett oppstå problemer med kondens. Da er det ekstra viktig med en avfukter. Er det et kaldere og jevnere klima, slik det gjerne er på Østlandet, vil luften inneholde lite fukt. Som nevnt er det slik at kondens oppstår i møte mellom varm og kald luft. Det er derfor ingen god løsning å varme båten opp innvendig. Er det varmt i båten vil det oppstå kondens og fuktproblemer. Er det kaldt trives heller ikke muggsopp. Anbefalingen er å sørge for god lufting og heller prioritere en luftavfukter innstilt på cirka 50 prosent. Prinsippet er altså at det skal være minst mulig temperaturforskjell mellom temperatur ute og inne. Dette gjelder spesielt for dem som har klargjort båten for vinteropplag. For dem som bruker båten hele året er det svært viktig med en avfukter. I tillegg trenger man oppvarming nok til å holde båten frostfri.

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

09
VINTER: Om båten brukes hele året må det være en viss varme om bord, og da er det ekstra viktig å ha en god og velfungerende avfukter.

Noen fuktige tips på tampen

  • Når du skal velge avfukter må du analysere hva den skal brukes til. Skal du bare tørke ut båten under ferietur og bruke den vår/høst kan det fungere tilfredsstillende med de enkle modellene. Skal du holde båten tørr året rundt kan det være en god investering å kjøpe en modell som også fungerer når det er kaldt. I litt større båter kan det være praktisk å satse på en modell og et system som kan monteres permanent.
  • En tørr båt vil være en lettere båt på grunn av redusert vannopptak i glassfiber. Følgelig vil drivstoffutgifter bli redusert.
  • Det finnes ulike tørrballer og fuktslukere, i form av poser med midler som trekker til seg fukt. De kan fungere i små båter, men i litt større båter er de ikke effektive nok. Det er begrenset hvor mye fukt de kan ta opp og de må jevnlig byttes.
Endret: 22.08.2020