Fine fuger og godt limt

Det er en kunst å legge en fin fuge. Men det kan være enda mer krevende å fjerne gammelt tetningsstoff. Ikke minst er det viktig å bruke riktig lim- og tetningsmiddel der du trenger det. Vi gir deg tipsene.

Før vi går videre, la oss rydde litt i begrepene. Tidligere kalte vi de fleste lim- og tetningsmidler for silikon. Siden gikk vi over til å kalle dem Sikaflex, eller bare Sika. Ingen av delene er riktig. Sikaflex er et merkenavn blant mange, og silikon bruker vi knapt i båten. Stoffene vi bruker i båten som universalmiddel til liming, fuging og tetting er 1-komponent – litt misvisende ofte kalt konstruksjonslim.

Sikaflex kaller sin mye brukte 291i «Multifunksjonell lim og fugemasse for marine applikasjoner». Disse midlene er fleksible, limer godt, tetter godt og er overmalbare – for eksempel av bunnstoff (i motsetning til silikon). Aktuelle midler skal også tåle saltvann, kloakk fra toalettanlegg, olje, diesel og kjemikalier, dessuten også være UV-beskyttet mot sollys. Noen av midlene er basert på det som kalles polyuretanmasse, andre på det som kalles MS-polymer (Modified Silan). I tillegg finnes det som omtales som hybrider, en blanding av disse massene. Egenskapene og bruksområdene vil være litt forskjellige, blant annet med tanke på hardhet og evne til å ta opp vibrasjoner. Noen av de kjente merkene er Sikaflex, Tec7, Simson (Bostik) og Norébo. Vi skal siden se litt på egenskapene til de ulike.

04
FAGMANNENS FAVORITTER: Vi kaller ofte alle lim- og tetningsmidler for Sika, men det kan være mange forskjellige merker. Mange av dem er likeverdige produkter og Bo forteller at deres valg rett og slett har litt med innkjøp å gjøre. De bruker som regel midler fra Norébo og Simson til liming, fuging og tetting. Silikon bruker de til å lage pene fuger, for eksempelrundt vinduer. Sprayflasken er glattemiddel til fuging. Like gjerne brukes såpevann.

Et møysommelig arbeid

Skal man legge nye fuger i en båt, er oftest det mest krevende arbeidet å få bort det gamle tetningsmiddelet. Det kan være litt av en utfordring. Vi har snakket med Bo-André Trondsen, servicesjef på Viknes Båt og Service AS. Han ser nesten litt oppgitt ut når vi spør han om hva vi skal gjøre for å fjerne gammel Sikaflex, eller rettere gamle lim- og tetningsmidler. – Det er en forferdelig jobb som er fryktelig tidskrevende, sier han. Han legger til at det ikke finnes noen vidundermidler som gjør jobben eklere. Det er ingen snarveier. Det er rett og slett tålmodighet og mekanisk arbeid. Man bruker en kniv for å skjære vekk det meste av gammelt tetningsmiddel.

Når man skjærer bort tetningsmiddelet er det om å gjøre å ikke skjære så mye at man skader glassfiberen. I så fall rubbes det skadete området forsiktig. Eventuelt legger nytt middel slik at sårkanten dekkes. Når så mye som mulig av tetningsmiddelet er fjernet med kniv, begynner det møysommelige og tidskrevende arbeidet med å ta bort restene. Det kan lønne seg å dynke tetningsmidlet med aceton. Det gjør limet litt mykere og litt lettere å jobbe med. Nesten som om limet sveller opp litt. Rødsprit kan brukes, men er ikke fullt så effektiv. 

13
FUGEPISTOL: For å legge lim- og tetningsmidler trenger du vanligvis en fugepistol. Det heter seg at godt verktøy er halve jobben, så også når det gjelder verktøy for liming og tetting. De små tubene er bare til småjobber.

Bo forklarer også at han til fjerning av limrestene pleier å lage seg egne verktøyer av pleksiglass. Nærmest små skraper eller stemjernlignende verktøy – alt etter hva som skal skrapes bort. Altså tilpasset den jobben som skal gjøres. Pleksiglass er så hardt at det fungerer til å skrape vekk rester av tetningsmidler med, men er ikke så hardt at det skader glassfiberen. Dersom det bare er litt som skal skrapes vekk, så bruker han rett og slett enden på meterstokken han alltid har med seg. Den fungerer også greit som skrape – uten å skade plasten. Ellers er det å plukke mest mulig limrester, helt til man ikke orker mer.  Så er det klart for å legge på nytt lim- og tetningsmiddel.

Annonse

Må rengjøres grundig

Har man trykkluft tilgjengelig, så kan man også prøve å blåse bort det som er av smuss og limrester. Ellers børstes det bort. Når du jobber med lim- og tetningsmidler, er dette med rengjøring viktig. Du må aldri legge stoffet på smussete og fettet underlag. De fleste produsentene har spesialmidler for rengjøring og avfetting, men rødsprit eller aceton fungerer utmerket. Bruk rene kluter og legg aldri fugemasse på rester av løsemidler. Om man skal lime mot vanskelig underlag kan man eventuelt bruke spesiell primer, som de fleste produsentene har i sortimentet. Primeren endrer overflatestrukturen og gir bedre heft. Lim- og tetningsmidler hefter også bedre om man behandler limflatene med sandpapir eller smergelpapir på forhånd. Husk å vaske bort pussestøvet.

16
DU TRENGER: For å legge en fuge trenger du lim- og tetningsmiddel, fugepistol, rødsprit eller tilsvarende, en fille og såpevann. Dessuten må du ha maskeringsteip.
31
PRIMERE: I enkelte tilfeller kan det være bra å legge primer på flatene som skal limes/tettes. Sikaflex har ulike primer-produkter, også en universalprimer. Foto: produsent.

Slik legger du fine fuger

Å legge fine fuger krever litt trening og et godt håndlag. La oss si at du skal legge en ny fuge over en sammenføying, for eksempel mellom skrog og dekk. Ta bort gammel fugemasse og rengjør som beskrevet ovenfor. Bruk eventuelt primer. Legg så maskeringsteip på begge sider av fugen. Det nytter ikke å holde på med små tuber med lim- og tetningsmiddel. Bruk fugepistol (for patroner) og legg et mest mulig jevnt lag med fugestoff. Det er viktig å legge tynnest mulig mot teipkanen. Ha en kopp med såpevann for hånden, eventuelt spesialmiddel for bruk til å glatte lim- og tetningsmiddel. Dypp fingeren i såpevannet og stryk over tetningsmiddelet slik at det blir en jevn og glatt kant, mest mulig ut i null mot teipen.

Når du er fornøyd med fugen tar du bort teipen. Dypp på nytt fingeren i såpevann og stryk forsiktig over fugen, da legger den seg fint på plass. La tetningsmiddelet tørke og herde før du bruker båten. Om du har grist med tetningsmiddelet, tørkes det bort så raskt som mulig med rødsprit eller spesialmiddel (som Sika Remover-208). Vi har god erfaring med å bruke «Wipe & Shine» servietter (KmiGreen) for fjerning av fersk lim. Tørket lim må fjernes mekanisk.

Bo André forteller at de av og til legger en ekstra fuge med silikon oppå fugen. Det gjelder spesielt rundt vinduer. Det er rett og slett for at det ser penere ut. Silikon har ikke de samme egenskapene som tetningsmidlene vi bruker, men er lettere å legge pent.

19
EN KUNST: Det er en kunst å legge fine fuger. Det er blant annet viktig å ha kontroll over hvor mye som kommer ut av patronen. Det blir lett mye griseri. Rådet er å legge tynt lag ut mot kanten av teipen. Med en god limpistol er arbeidet enklere.

Tips:

Skal du legge fine fuger, skaff deg en skikkelig fugepistol. Det er tungt og krevende å jobbe med dårlig verktøy. Det finnes også oppladbare elektriske fugepistoler som gjør den enklere å legge fuger. For eksempel Ryobi har slik i sortimentet (samme batteri som andre verktøy fra dem).

15
BATTERIDREVET: Det finnes fugepistoler på oppladbare batterier. Det er enklere å dosere mengde og få en pen fuge med en slik. Modellen fra Ryobi koster cirka kr 900,- (uten batteri).

Krever tålmodighet

Stoffene brukes altså både til lim og tetting. La oss si at du skal montere en ny dekksluke. Begynn nok en gang med lett pussing med sandpapir/smergel og deretter grundig avfetting av alle flater. Legg så et jevnt lag med lim enten på rammen til luken eller rundt hullet luken skal stå i. Om området er bredt kan du legge tetningsmassen i sikksakk. Fyll gjerne litt ekstra i der det er skruehuller. Sett så luken på plass, beveg litt på den for å fordele tetningsmiddelet. Men du skal IKKE skru luken hardt på plass ennå. Skru den lett til, vent så ett døgn før du skrur skikkelig til. Da vil tetningsstoffet fungere som en gummipakning. Når skruene er teitet til kan du bruke en tapetkniv eller spesialverktøy for å skjære bort overflødig lim- og tetningsmiddel. Samme fremgangsmåte som beskrevet ovenfor brukes til skroggjennomføringer. Til skroggjennomføringer er det ekstra viktig at tetningsmiddelet fungerer som en pakning.

Til skroggjennomføringer er det ekstra viktig at tetningsmiddelet fungerer som en pakning

25
LIME OG TETTE: Sikaflex/Tec7/Simson fungerer både til liming og tetting. Fremgangsmåten er at du legger massen på flatene som skal limes og tettes. Sett det hele sammen uten å bruke kraft. Etter cirka ett døgn skrur man så til. På den måten vil tetningsmassen fungere som en gummipakning.

Slik limer du

Skal du for eksempel henge opp et speil på baderommet eller en treplate på skottet, er det ikke noe problem. Det du skal gjøre er å legge vertikale, parallelle striper og så presse det som skal festes mot underlaget. Legger du horisontale linjer vil det lett legge seg smuss og fukt på oversiden av fugen. Om man derimot legger vertikale linjer vil fukten renne gjennom. Husk at det du fester kan skli litt før limet er tørket. Vi fester det gjerne forsiktig med for eksempel vevteip/Gaffateip. 

Annonse

Riktig lim på riktig sted

Ofte fremstilles de ulike lim- og tetningsmidlene som likeverdige, og det er mange meninger om hvilket stoff som er best. Men de har egentlig forskjellige bruksområder. De ulike teknologiene (MS-polymer og polyuretan) gjør at egenskapene er litt forskjellige. Forenkler vi det kan vi si at MS-polymer gir optimale og allsidige limeegenskaper, mens og polyuretan gir en mykere masse med bedre egenskaper for vibrasjonsdemping og tetting under vann.

Om du går inn i databladene vil du se at Sikaflex 291i har en shore (hardhet) på cirka 40 og Norébo MS40 shore på 41-43. Tec7 har shore på cirka 60, mens Simson MSR CA (for maritim bruk) har shore på cirka 55 (Sikaflex 292i på cirka 55). Lavere tall indikerer at det er en mykere masse som i større grad vil ta opp vibrasjoner, noe som kan være en stor fordel i båt. I en hardere masse vil det kunne oppstå sprekkdannelser over tid, i verste fall at stoffet smuldrer opp. Dette skal også kunne skje om MS-produkter brukes under vannlinjen.

For bruk til for eksempel skroggjennomføringer er en mykere masse følgelig det som anbefales, likeså om massen er tiltenkt å ta opp vibrasjoner. Som monteringslim over vann vil ikke hardheten ha større betydning. Et MS-polymer-produkt kan ha bedre limeegenskaper, og bør brukes om det er avgjørende. Husk at midlene til en viss grad er ferskvare. Sjekk datostempling og kjøp nytt om middelet du har er gått ut på dato. Det anbefales å lese databladene – du finner dem på nett.

Merk:

Det finnes mange flere produsenter av lim- og tetningsmidler enn dem vi har nevnt her. Kjøp produkter for maritim bruk, det får du hos båtutstyrsforhandlerne. De vil være behjelpelig med å finne det riktige produktet til jobben du skal gjøre. Mange av produktene kommer i forskjellige farger.

22
BRUK FINGEN: Ha en kopp med såpevann, eller glattemiddel, for hånden. Dypp fingeren i såpevannet og stryk over tetningsmiddelet slik at det blir en jevn kant, mest mulig ut i null mot teipen.

Sopp og misfarging

Det å holde en fuge ren kan være en utfordring. Mange produkter har i seg et middel for å forhindre sopp- og bakteriedannelse (Fungicid). Opplyses ofte i datablad. Dette middelet vil i en periode forhindre soppvekst, men vil ikke fungere over tid. Det som er viktig er at fugen er så glatt som mulig. Det vil gjøre det vanskeligere for sopp og smuss å feste seg. Bo André opplever at det blir mindre sopp om man legger et tynt lag silikon oppå fugen. Lett soppdannelse kan vaskes bort med mildt såpevann. Et tips skal være å rengjøre fugen med desinfiserende middel, for eksempel natriumbenzoat, som er et konserveringsmiddel som finnes i dagligvarebutikker (informasjon fra Tec7).

 

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 01.05.2021