Vårpuss i forkant

Du kan gjøre mye av vårpussen før det blir sol, varmt i været og det nærmer seg sjøsetting.

Når vårpussen står for døren, er det alltid hektisk. Det skal vaskes, poleres og smøres bunnstoff. Og så er det alt det andre; kalesje som skal vaskes og impregneres, tau som skal stelles, fendere som skal gjøres fine. Mye av vårpussen kan du gjøre allerede nå, så får du mer tid på sjøen når den tid kommer.

07
FAGFOLK: Mange bruker fagfolk til å ta service på motor og andre tekniske innretninger. På våren har alltid serviceverkstedene det travelt, ofte med lange ventelister. Bestill service i god tid. Mye av servicearbeidet kan like gjerne gjøres i god tid før sesongen, for eksempel service på motor.
Annonse

Motor

Oljeskift og bytte av filtre (olje og drivstoff), kan du like godt gjøre i forkant av sesongen. Ideelt sett kan dette gjøres allerede på høsten, slik at motoren har frisk og ren olje gjennom hele vinteren.

 • Når du er i motorrommet, sjekk impelleren til og bytt om den er slitt.
 • Dersom du bruker fagfolk til å ta service på motor og annet teknisk, er det smart å få gjort dette før vårpuss. Da skal plutselig alle ha service og det kan bli lang venteliste på slike tjenester.

 

Dieselvarmer

Dieselvarmer har de fleste i en bobåt, og den trenger vedlikehold. Spesielt er det glødeplugg/glødestift som trenger stell eller å bli byttet. Også filtre i drivstofftilførsel bør byttes. Dette er arbeid som like greit kan utføres før sesongen tar til. Du kan gjøre det selv, eller du kan levere inn brenneren for service. Som med motorvedlikehold er det smart å levere inn når det er rolig på verkstedet, ikke midt i tiden for vårpuss.

19-red
TOALETTSYSTEM: Det er ikke hyggelig om det oppstår lekkasjer i toalettsystemet. Bruk sitronsyre eller eddik til rengjøring av toalettsystem. Eventuelt også spesialmidler.

Toalettsystemet

Det er veldig irriterende å oppleve at toalettet ikke fungerer ordentlig når du er på tur. Med litt enkelt vedlikehold kan du spare deg for ergrelser.

 • Alle pumpetoaletter har en tilbakeslagsventil, en såkalt jokerventil, som sitter i pumpehuset. Er det avleiringer eller skade på denne, vil det bli tilbakeslag i toalettskålen. Denne må rengjøres eller byttes hvert år, du gjør det enkelt selv. Bruk gjerne eddik eller sitronsyre for å ta bort kalkavleiringer.
 • Ha litt hvitvinseddik i doskålen og pump dette gjennom systemet. Da får du bort mye av kalkavleiringene i systemet.
 • Slangene i toalettsystemet bør byttes cirka hvert femte år, og det kan eventuelt gjøres før sesongen. Bruk gasstette septikslanger, som blant annet hindrer ammoniakklukt som kommer fra urinen. Andre slanger er gjerne vanntette, men ikke lukt-tette. Husk doble slangeklemmer i hele systemet.
 • Septiktanken kan rengjøres med spesialmidler eller sitronsyre/eddik (ikke aluminiumstanker) og rikelige mengder ferskvann.
24
KALESJEVASK: Før vårpuss er en fin tid for kalesjevask. Bruk spesialmidler eller for eksempel Biotex (som er mye rimeligere). Skrubb duken med myk børste og svamp.

Stell av kalesjen

Av egen erfaring vet vi at dersom vi ikke har stelt kalesjen før sesongen tar til, er det ikke sikkert det blir gjort i det hele tatt. Kalesjen bør uansett ikke stå på båten om vinteren. Det kan føre til jordslag og frost kan sprenge sømmene.

 • Sjekk kalesjen visuelt, både selve kalesjen og bøyler. Se at sømmene er hele og at det ikke er skade på vindusfolier. Bytt kalesjestrammere og strikk som er dårlig.
 • Vask kalesjen med egnet vaskemiddel, enten spesialprodukter eller Biotex. Legg den gjerne i bløt i badekar i lunkent vann. Vask grundig med svamp. Bruk myk børste på inngrodd smuss og grønske. Mot jordslag finnes det spesialmidler. Syntetiske vaskemidler, som for eksempel Zalo, nøytraliserer impregneringen og gjør det vanskelig å få den til å sitte. Bruk av høytrykksspyler kan skade duken.
 • Skyll kalesjen grundig i ferskvann for å få ut såperester. Kalesjen tørkes før impregnering. Unngå hurtigtørking i høy temperatur, da kan kalesjen krympe.
 • Bruk et impregneringsmidler som trekker godt inn i duk og sømmer og ikke bare legger seg som et belegg på overflaten. De fleste midler påføres mest effektivt med pensel, liten rulle eller svamp.
 • Gå også over glidelåser (smøres) og vindusfolier, som enkelt kan vaskes med vanlig vindusspray og tørkes med mykt papir.
 • Om du ikke ønsker å gjøre kalesje-arbeidet selv, kan du få en kalesjemaker eller seilmaker til å gjøre jobben – alt fra vask og stell, til reparasjoner og omsøm. Sømmer holder normalt 5-7 år, duken dobbelt så lenge. Det koster ikke mye å få lagt nye sømmer eller å få byttet vindusfolie i kalesjen. På våren har seilmakerne det travelt og ventetiden er lang. Det lønner seg å være tidlig ute.
 • Har du seilbåt, kan du gjøre tilsvarende arbeid med lazybag og bomtrekk.
28
TAU: Gå over fortøyningstau og sjekk at det ikke er skader/gnag på tauene. Bytt eventuelt tau du ikke stoler på.
Annonse

Tid for tau

Å starte båtsesongen med rene og nyoverhalte tau gir en god følelse. Vi bør også gå over tauverket av sikkerhetsmessige grunner. Bruddstyrken og egenskapene vil bli bevart lengre ved vask og stell, og tauene vil også få lengre levetid. Om båten ikke er i bruk om vinteren anbefaler vi at du tar hjem alt du har av tauverk for vask og vedlikehold.

 • Det enkleste er å bruke vaskemaskinen. Legge tauverket i en tett, lukket pose – for eksempel et putetrekk eller dynetrekk med knute foran åpningen. Du kan bruke vanlig vaskemiddel og kjøre maskinen på 40 grader finvask.
 • Om tauene er veldig skitne kan du legge dem i bløt i en stamp med vaskemiddel, for eksempel Biotex eller grønnsåpe, før du vasker dem i vaskemaskin.
 • Dersom du har ankerline med blykjerne bør dette ikke kjøres i vaskemaskin og i alle fall ikke sentrifugeres. Legg det i bløt og gå over med skrubb. Et rengjort ankertau sitter mye bedre i ankervinsjen enn et som er skittent og sleipt.
 • Tauverket bør lufttørkes og ikke tørkes i tørketrommel. Etter at det er tørket kveiler du tauene pent opp.
 • Småskader på tau kan du utbedre med krympestrømpe eller elektroteip. Om det er større skader bør du skrote det eller kutte bort den skadde delen og lage småtau av uskadde rester.
 • Når du holder på kan du benytte anledningen til å sjekke endene, at de ikke er oppfliset. Det enkleste er å låse endene med teip eller krympestrømpe, men du kan også gi deg flid med å lage fine taklinger på tauendene.
34
FENDERE: Det tar seg dårlig ut med skitne fendere på en nypolert båt. Dessuten bidrar skitne fendere til å matte skrogsiden.

Fine fendere

Som med tauverk er det kjekt å starte sesongen med rene og pene fendere. Det tar seg dårlig ut med skitne fendere på en nypolert båt. Dersom du har båten på land, ta alle fendere med hjem for vask og stell.

 • Bruk et egnet middel for rengjøring av fendere. Vi har prøvd en mengde spesialprodukter og få av dem har vært bedre enn rimelige husholdningsprodukter som Jif og Ajax. God erfaring har vi med Maritim sin Fendrerrens og Extreme Universal Cleaner.
 • Vask også fendertauene. Bytt dem om de er dårlig. Dersom du bruker fendertrekk, vask dem også.
41
FISKEBØRSTE: Bruk tannbørste og en fiskebørste til rengjøring av vanskelige steder på jollen, for eksempel ved limkant.
Annonse

Ren jolle

Det tar seg ikke godt ut om du har en nystriglet og fin båt, men henger en skitten jolle på hekken. Rengjøring av den kan du ta hjemme, i garasjen eller der du har plass.

 • Det finnes mange spesialmidler for vask av joller, men vi har veldig god erfaring med Extreme Universal Cleaner, som vi i flere år har brukt til det meste av vask i båt. Middelet sprayes på og får virke en liten stund før man går over med svamp, gjerne melaminsvamp ­– såkalt mirakelsvamp.
 • På vanskelig tilgjengelige steder, ved limkanter, fenderlist, på årefester og så videre kan du bruke tannbørste og en såkalt fiskebørste for å få bort smuss og grønske. Dette fungerer veldig bra.
 • Etter at gummibåten er spylt med ferskvann og tørket i solen, kan du gå over med Maritim sin Fendershine eller tilsvarende. Da får gummibåten tilbake mye av sin glans og en glattere overflate som er lett å holde ren. Ren lykke å ha den med seg.
46
SJEKK VEKTEN: Ved oppblåsbare vester skal du sjekke at CO2 patronen er i orden. Dette gjøres ved at den veies på en brevvekt og vekten skal da samsvare med det som er stemplet på patronen. Om de ikke holder vekten tyder det på at patronen er tom.

Sikkerhet

Husk at spesielt de oppblåsbare redningsvestene krever vedlikehold og stell. Det er også noe som er lett å glemme når båtsesongen har tatt til. Kanskje tar du med deg en redningsvest som ikke fungerer. De ulike produsentene av vester bruker ulike deler, men det vanligste er utløsermekanismer er fra produsentene «Halkey Roberts» og «United Moulders». Prinsippet er det samme for begge modellene.

 • Foreta en visuellsjekk av vesten for å se at det ikke er skade på den og at sømmene og webbånd er hele. Blås den gjerne opp gjennom munnstykke og la den ligge over natten. Da skal den fortsatt være godt fylt (men nok litt slappere).
 • Skru løs CO2-patronen og sjekk at den ikke er punktert. Vei den for å være sikker på at den er i orden. På patronen er det stemplet en nominell vekt. På en 33 grams patron er dette vanligvis 140 eller 141 gram. Bruk en nøyaktig kjøkkenvekt for å veie patronen. Det aksepteres et avvik på +/- 2 gram. En patron som er tom for CO2 veier cirka 107 gram (140 gram–33 gram=107 gram). Blir patronen veid og funnet for lett, må den byttes. Det anbefales at man uansett bytter patronen ut hvert 5.-6. år. Patronen er stemplet med produksjonsdato.
 • De fleste vestene fungerer slik at det som gjerne kalles en salttablett utløser vesten om man faller i vannet. Denne salttabletten har en datostempling som må sjekkes. På United Moulders-utløserne er det stemplet en utløpsdato på beholderen (Cartridge), for eksempel «Expdate 0321». Det indikerer at den er holdbar til mars 2021. Er den gått ut på dato byttes beholderen, noe som er svært enkelt. På Halkey Roberts-mekanismen må du skru av plastdekselet i bunnen. Der finner du en rund, gul salttablett – kalt «bobbinen». Den er stemplet med en produksjonsdato. Tabletten er godkjent 3 år etter denne dato. Dersom salttablettene er utgått på dato risikerer du at de er blitt forsteinet, og at de derfor ikke vil fungere. Ha alltid liggende rearmering-sett til minst en vest i båten, slik at du kan sette i stand utløst vest.

 

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 17.02.2021