Respect Invisible:

Vi beholder den fine teakfargen

Vi har i flere år latt være å sette farge på teaken på badeplattformen. Vi syntes den friske teakfargen er den mest naturlige. Vi hører gjennom sesongen et gjentatt spørsmål fra andre båtfolk; - Hvordan steller dere plattformen for at den skal være så pen? Vi skal svare på dette her.

Vi har båten liggende ute i boblehavn hele vinteren. Vi dekker ikke til. Vi er om bord omtrent hver eneste dag og holder båten fri for snø. Plattformen bak børster vi med snø. Det holder den relativt ren. Lite sand og smuss havner på denne gjennom vinteren. Når våren kommer og vannet skrus på i havna har vi brukt «Respekt Clean Teak steg 1 og 2» til hovedvask. Dette er den mildeste teakrensen fra denne fabrikanten. Det finnes også en Pro-variant for flater som krever sterkere saker for å få teaken ren. Det finnes også flere fabrikanter som har omtrent tilsvarende produkter for dette formålet.

Respekt 2
Naturlig teakfarge: Slik dekket ser ut på bildet vil den holde seg hvis den får en vask i ny og ne, samt at den er behandlet med en teakens i starten av sesongen. Vil du ha mer glød i teaken finnes det produsenter som har dette i forskjellige nyanser.

Fjerner skitt og forurensning

Vi starter med flasken merket steg 1. Dette er et alkalisk produkt som gjør selve vaskejobben. Det skal skumme godt og det er viktig å bruke en børste som ikke er altfor hard i busten og husk å skubbe på tvers av bordene slik at du ikke lager dype spor i trevirket. Når du er ferdig med steg 1 vil du se at teaken er blitt noe mørkere. Skitten er trukket ut av teaken og vannet er blitt brunt. Alt av skitt, døde trefibre og forurensning. Da skal det spyles ekstra godt inntil det meste av skitten og skummet er borte.

Nå er vi klare for steg 2 i vaskeprosessen. Dette er en nøytraliserer som lysner teaken og du vil få tilbake den gode gløden teaken er kjent for. Når hele flaten er blitt lys er du igjen klar for ny spyling av dekket. Er du ikke fornøyd så kan du ta en omgang til. Det spørs akkurat hvordan utgangspunktet var før du startet.

Annonse
Respekt 3_EDIT
Tåler vinsøl: Her vises det enkelt hvordan du sprayer produktet Invisible I Respekt-serien på teaken. Da vil den etter noen omganger med produktet være avstøtende for vannprodukter som måtte komme på bordet, som for eksempel rødvin, brus og liknende. Fett derimot, er den sårbar for. Derfor bruker vi en duk over bordet under måltider.

Fargeløs plattform

Vi har valgt å beholde dekket fargeløst. Det vil si at vi ikke ønsker å sette inn dekket/plattformen med en fargetone. Og hva skulle vi velge da? Tidligere har vi ikke brukt noen verdens ting. Kun vasket dekket fra tid til annet med såpevann. I år valgte vi å bruke Respekt Invisible. Den finnes på flaske hvor vi sprayer produktet på ren, tørr flate. Vi brukte dette på badeplattformen og på et nytt salongbord om bord. Vi ga begge fire omganger med Invisible. En helt klar veske som legger seg som en beskyttende hinne over teaken. Det gjør at du ikke skal være redd for å søle rødvin eller annen veske på teaken. Den trenger ikke ned i trevirket – det er bare å tørke av med en klut. Det eneste Invisible ikke takler er fett. Ellers er all veske bare til å tørke vekk.

Invisible

Vedlikehold

Etter en stund vil skitt legge seg på plattformen/flaten som er behandlet. Da er det bare å ta en båtshampo og vaske over. Slitte steder der du går mye vil slites naturlig. Da er det bare å spraye over med Invisible og du vil holde dekket fint.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Astor

Endret: 25.05.2020