Virkningsfullt verktøy på boks

Det finnes knapt en båteier som ikke har en sprayboks med universalsmøremiddel om bord i båten. En problemløser mot rust, eir og dårlige kontakter. Fluid Film er ikke ulikt andre multispray, men skal ha enda flere bruksområder og være mer fuktavvisende. Det tørker heller ikke så raskt inn som mange andre midler, og skal derfor virke bedre over tid. Vi har testet Fluid Film.

Fluid Film er mest kjent for rustbeskyttelse, ikke minst for understellsbehandling av biler. Det er slett ikke noe nytt produkt. De siste 40 årene har middelet vært brukt på alt fra skip og offshore til biler og småbåter. De kommer i ulike forpakninger, men som universalsmøremiddel er det sprayboks på 400 ml som er mest aktuell. Den finnes og på 237 ml penselboks. Det kan i noen tilfeller være praktisk, for eksempel om du skal sette kontaktpunkter eller batteripoler inn med middelet.

 

Fuktdrivende

Vi har prøvd Fluid Film multispray om bord i båten, og det fungerer som bare det. Ikke minst er det meget fuktavvisende. Vi tok en lanterne og sprayet alle kontakter, både til ledninger og lampe. Vi koblet til 12 volt (via sikring) og senket den ned i (fersk)vann. Lanternen lyste helt fint, noe den også gjorde etter mange timer under vann. Vi koblet til en bryter og sprayet den innvendig og på alle kontakter. Lanternen virket like bra og det gjorde bryteren også.

Som universalsmøremiddel er det nesten ingen grenser for hva Fluid Film kan brukes til i båt. Det kan være til motoren, til elektriske motorer, til å hindre og fjerne rust, til verktøy, til tennplugger på påhengeren, fiskesneller, til kulelagre og kjeder – for eksempel på den sammenleggbare sykkelen du kanskje har med deg om bord. En av anbefalingene er å konservere hele påhengsmotoren innvendig med Fluid Film. Siden middelet ikke samler skitt, kan det brukes på ømtålige, bevegelige deler.

Også til for eksempel gir- og gasswire. Vi prøvde det også på glidere til storseil med godt resultat.

Annonse

Til det meste

Vi testet middelet på noen skiftenøkler som var fullstendig gjennomrustet, og hvor alle delene satt helt fast. Vi sprayet verktøyet og lot det virke en 6-7 timer. Vi greide da fint å få fastrustede deler løs. På andre skiftenøkler prøvde vi et billigmerke med universalsmøremiddel og oppnådde langt fra samme resultat. Fluid Film fungerte også på sjakler som hadde rustet fast og innslaget på en rusten startmotor fikk vi løs. Middelet skal ikke minst hindre rust, men siden vi ikke har testet over tid kan vi ikke gå god for effekten. Det ser imidlertid veldig lovende ut og uavhengige tester har kåret Fluid Film til det beste middelet for å hindre rust. Visstnok skal middelet også kunne brukes til polering av aluminium, rustfritt stål, krom, verktøy, treverk, lakk, vinyl og til impregnering av lær. Vi har ikke prøvd så mye av dette, men faktisk impregnert tursko. Det fungerte fint, likeså til rengjøring av verktøy. Men det skal sies at Fluid Film er litt mer «grisete» å jobbe med enn andre universalmidler, for eksempel 5-56 eller MD-40.

20
TIL ELEKTRISK ANLEGG: Et av anvendelsesområdet er til det elektriske anlegget. Stoffet trekker inn i alle koblinger og vi opplever at det gir en helt unik beskyttelse mot rust og eir, samtidig som koblinger og kontakter holder seg bedre.

Selv om Fluid Film kan brukes til det meste, vil vi likevel si at et av de største anvendelsesområdet er til det elektriske anlegget. Stoffet trekker inn i alle koblinger og vi opplever at det gir en god beskyttelse mot rust og eir, samtidig som koblinger og kontakter holder seg bedre. Spray Fluid Film på alle elektriske koblinger, enten den er for landstrømanlegget eller 12/24 volt anlegget. For eksempel kan du ha middelet på pæresokler og pæreholdere, særlig på lanterner og andre lamper som utsettes for fukt. Ved bruk av Fluid Film kan man unngå kortslutninger og krypestrømmer, som kan være et stort problem om bord i båter. Spray gjerne batteripoler med stoffet. En praktisk detalj er at ventilen er produsert slik at du like gjerne kan holde boksen på hodet når du sprayer. Det gjør at det er lett å komme til overalt. Husk å riste boksen før bruk.

02
VERKTØY PÅ BOKS: Vi har testet Fluid Film spray. Et utmerket verktøy på boks. Middelet har fått fast plass i verktøyskrinet.

God på bunnen?

Olav J. Rettedal hos Rettedal Bilkontroll forteller at de har gjort forsøk med å smøre Fluid Film under båt for å se om stoffet hindrer groe. Det ble da brukt en tykkere utgave av Fluid Film, og halve bunnen ble smurt inn med vanlig bunnstoff og andre halvparten med Fluid Film. Konklusjonen var, etter flere sesonger med forsøk, at det var mindre groe der det var brukt Fluid Film enn der det var brukt ordinært, hardt bunnstoff. Vi har sett bilder av forsøket, men kan ikke gå god for at det er en uavhengig test. Interessant uansett. Det finnes forskjellige typer Fluid Film med ulike bruksegenskaper. Disse blir i stor grad benyttet innen industri og for et profesjonelt marked.

 

Konklusjon:

Fluid Film Spray er et produkt som godt kan mønstre på i alle båter, enten den er liten eller stor. Fluid Film Spray er universalsmøremiddel med veldig mange anvendelsesområder. Vi lot oss særlig imponere av hvor fuktdrivende stoffet er. Etter å ha sprayet ulike kontakter prellet vannet av som på en gås. På pluss siden tar vi med at middelet er miljøvennlig. Kjekk å ha både i båten, i bilen og hjemme. Et anbefalt produkt.

 

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 05.02.2021