Kjøre drivstofføkonomisk

Med motortrim og trimflaps kjører du både drivstofføkonomisk, mer komfortabelt og får høyere fart.

Planende båter med utenbordsmotor og drev har ett svært viktig redskap – og det kalles motortrim eller powertrim. Denne sitter gjerne på gasshendelen, og brukes ikke bare for å løfte propellen over vann etter endt tur. Den må brukes aktivt når du skal opp og plane – kjøre fort.

En båt bruker gjerne minst drivstoff per nautiske mil ved marsfart (liter per time dividert med fart i knop).

Når båten er i plan bruker vi motortrimmen for å justere motorens vinkel – og dermed også baugens vinkel – for å løfte båten opp av sjøen og få minst mulig våt flate og friksjon til sjøen.

Annonse
Skjermbilde
Når du "trimmer ut" får du mindre våt flate og friksjon til sjøen.

Her er en enkel oppskrift på hvordan du kan bruke motortrimmen:

  1. Før plan trimmer du motoren helt inn (ned). Da går båten raskere i plan. Gi gass med myk bevegelse til nesten toppfart og slik at båten går raskt opp i plan.
  2. Marsfart ligger ofte 1 000 omdreininger under maksturtall/toppfart eller lavere.
  3. Trim så ut motoren slik at baugen løfter seg. Baugen skal ikke «hoppe opp og ned», så trim litt inn og kjenn deg frem. Du kan også høre når motoren jobber og ikke suger luft. Du kan også se på sjøsprøyten ut fra båten – den skal være ca midtskips eller noe lenger akter, litt avhengig av båttype.
  4. I krappe svinger bør du stabilisere båten ved å senke farten litt og trimme litt inn – men ikke maks. Da setter båten seg bedre i sjøen og motoren suger ikke luft.
  5. Når du skal sakke av farten, trimmer du også inn motoren med motortrimmen i takt med at du sakker av gassen.

Trimflaps

Båter med innenbordsmotor og strak aksling har ikke motortrim, men gjerne trimflaps/trimplan. Da kan disse brukes for å senke baugen slik at sikten blir bedre for føreren – for eksempel.

For båter med motortrim og trimplan, brukes flapsene for å stabilisere og motvirke for vektfordeling i båten, eller ved sidevind, slik at båten krenger minst mulig. Trimflapsene er «plater» – eller såkalte flaps – montert i hekken og forlenger skroglengden. De skyves ned i vannet og fungerer slik at de retter opp båten.

Har du motortrim brukes ikke flapsene for å justere baugen, men kun for å justere stabiliteten om bord.  De bør brukes forsiktig i høy fart. Vi bruker gjerne flaps når vi kjører i sidevind med båter med overbygg eller høyt tyngdepunkt, eller når vi har med passasjerer og bagasje og må kompensere for vektfordelingen om bord. Foruten dette, forsøker vi alltid å ha flapsene «oppe».

Endret: 06.06.2020