Planlegge seilasen

Å være godt forberedt før du skal legge ut på båttur er alltid en ekstra trygghet. Her er noen av våre beste tips til hvordan du planlegger seilasen – og båtturen.

Det er en årsak til at ulykker og grunnstøtinger gjerne skjer i nært og kjent farvann. «Hjemme» føler vi oss så trygge at vi kanskje skrur av årvåkenheten og planleggingen.

Hver eneste båttur må ikke planlegges i detalj i et sjøkart eller som rute på kartplotteren. Men, det kan være smart å ha en viss tanke og plan i hodet før du legger utpå tur. Og spesielt i ukjent farvann bør du planlegge på forhånd og ikke underveis – når det kan være for sent.

20161204_164459
Med god planlegging er du alltid beredt. Foto: Erik Dahle

Papirkart og havnebøker

Vår erfaring er at papirkart er det beste planleggingsverktøyet. Du får god oversikt over leder og havner, og kan lettere planlegge seilasen. Vi har spesielt blitt komfortable med kartene fra NV Charts. Disse er i hendig A3-format og har overseilings- og planleggingskart, hovedkart til navigasjon (1:40 000) og havnekart (1:5 000 – 1:25 000) og finnes også i digital versjon.

Har du en nyere kartplotter har også de kjente merkene Garmin, Raymarine og Simrad egne apper der du kan lage rute på datamaskin eller nettbrett og overføre til kartplotteren om bord. Vi sverger også til Gule Sider Sjøkart, som er gratis å bruke både på mobil og datamaskin – og gir deg muligheter til å lage ruter og beregne avstander. Den Norske Los finnes også på https://dnl.kartverket.no/ og er gratis å bruke, og gir gode seilingsbeskrivelser og anbefalte ruter. Vel om bord plotter vi waypunkter og lager ruter å seile etter.

Annonse
7
Å planlegge i et papirkart gir en bedre oversikt enn på kartplotteren.

For å planlegge seilasen kan det også være nyttig å skue til havneguider eller andre oppslagsverk. Havneguiden finnes både i trykte versjoner og digitalt, og har samlet flere tusen havnetips. Ofte finnes også tips til tilrettelagte naturhavner på Friluftsrådenes nettsider.

Bruk ledene, sjømerkene og fyrene

Når du lager en seilingsrute, anbefaler vi å sette waypunktene så nærme sjømerker eller fyr som mulig. På den måten er det enklere å orientere seg når du er utpå. Det finnes en rekke seilingsleder langs kysten, og de er ofte både merket i kartet og finnes på Den Norske Los. Skal du på nattseilas er det også nyttig å legge opp rutene etter fyr og lykter.

Skjermbilde
Sett waypunkter nær staker, fyrlykter etc. - så blir det enklere å gjenkjenne når du er på tur. Skjermdump: Gule Sider sjøkart

Bruk og kjenn kartplotteren

Har du navigasjonsinstrumenter om bord – som kartplotter, bør du lære denne å kjenne før du reiser av gårde. Den må være riktig kalibrert og innstilt spesielt med tanke på dybdevisning og orientering. Lær deg hvordan du lager seilingsruter og waypunkter. Det er mye enklere å ha en rute å gå etter, enn å navigere på direkten. Når vi seiler i ukjente farvann under litt dårlige værutsikter, pleier vi alltid å lage noen waypunkts under ruten med alternative plan B-ruter også. Skulle det bli for heftige bølger er det alltid kjekt å vite hvor du kan seile inn, istedenfor å begynne å lage ruter midt i ragnarokk.

Om du ikke har kartplotter i båten, anbefaler vi mobilappen Navionics – da har du en tilnærmet kartlotter i lomma.

Skjermbilde
Havneguiden finnes både digitalt, med app og i trykt versjon - og gir oversikt over gjeste- og naturhavner. Skjermdump: Havneguiden

Sist, men ikke minst – husk å gjøre sjøklart om bord! Stuv vekk saker og småting som kan velte og lage merker (og uhygge). Selv en stor hekkbølge kan gjøre at ting faller overende. Husk også å dobbeltsjekke at koøyer og vinduer er lukket ordentlig.

Nyttige verktøy

Endret: 06.06.2020
Tagger: Høstbåtliv