Bryt ut av hverdagen

Rutiner er bra for oss. De skaper orden og forutsigbarhet. Men å bryte hverdagsrutinene innimellom er viktig – og gir påfyll!

Det er torsdag ettermiddag og jeg sleper meg inn døren hjemme etter en travel dag på jobben. Jeg har jobbet med handlingsplan og budsjett for 2022, som jeg ikke ble helt ferdig med. Jeg kjenner på hode og kropp at det har vært en lang dag med mye skjermtid.

– Hei dere, nå er jeg hjemme, sier jeg.

– Hei pappa! Hei hei! lyder det fra andre etasje.

Men istedenfor å spise middag med familien, slik rutinen tilsier, går jeg denne ettermiddagen rett bort til bagen jeg har pakket dagen før, for nå skal jeg rett til sjøs! 

– Nå drar jeg, sier jeg til samboer Line og barna hjemme. 

– Sees i morgen! svarer hun.

GOPR1109

Hverdagseventyret venter

Det kribler i magen og jeg føler meg allerede mer oppstemt. Tanken på at et lite hverdagseventyr venter gleder meg. Jeg skal nemlig overnatte i båten min, en Askeladden P76 Weekend, til neste morgen, og så dra rett på jobb. Det er avtalt med Line på forhånd. Alt er ok, men jeg føler likevel at jeg gjør noe litt ulovlig. Bare dra ut med båten og overnatte en helt vanlig hverdag? Bryte hverdagsrutinene på den måten? Går det virkelig an?

– God tur, roper Line i det jeg spinner ut døren, og guttene rekker så vidt å gi meg en farvel-klem.

GOPR1107
Annonse

Et rutinepreget liv

Livet mitt er preget av rutiner. Det hjelper meg å holde orden i en hektisk hverdag. Jeg står opp klokken 06.30, lager morgenkaffe, hører på NRK Nyhetene på vei til jobben. Alltid NRK Nyhetene. Jeg har en stor tavle hjemme med ukedager og aktiviteter. Alt til samme tid – hver uke. Fotballtrening, piano, friidrett. Vi handler matvarer inn for en hel uke hver fredag. Fredagstacoen trenger jeg vel ikke nevne. 

DJI_0006
Rett fra jobb og ut med båten! En fin ettermiddag og kveld i sikte.

Vi trenger forutsigbarhet

Professor på Institutt for samfunnspsykologi ved UiB, Torill Christine Lindstrøm, sier rutiner skaper orden og forutsigbarhet i hverdagen. 

– Det er smart å ha rutiner. Det å ha fast vaskedag på en fredag gjør for eksempel at man da slipper å lure på om man gidder å vaske huset eller ikke. Man bare gjør det i ren rutine, sier Lindstrøm da jeg tar en prat om henne om nettopp rutiner – og det å bryte dem. For jeg elsker jo alle rutinene i hverdagen min, men av og til trenger jeg å bryte hverdagsrutinene. Oppleve noe annet! Det er derfor jeg er på vei til båten nå. Jeg trenger en timeout fra hverdagen!

DJI_0015

– Det er viktig å bryte ut av rutinene innimellom. Å ikke gå for mye på autopilot. Man må utfordre seg selv både mentalt og fysisk innimellom. Det å bryte med hverdagen er en fin ting. Det er de annerledes opplevelsene som skaper minner, sier Lindstrøm.

Annonse

Eventyret er i gang

Med ivrige skritt trakker jeg bortover bryggen. Nå har jeg hele ettermiddagen, kvelden og natten foran meg. Herlig! De store eventyrerne er bortreist i uker, måneder, år. For meg holder det med en natt. Solen står lavt i det jeg legger fra kai. Det er lite vind, klar og skarp luft. Telefonen legges vekk. Skal ikke sjekke mail, ikke sjekke VG.no og Teams-appen er satt på Ikke forstyrr, men jeg har lyden på telefonen i tilfelle familien min hjemme vil ha tak i meg. Jeg gleder meg til å kjenne på stillhet. Kjenne på alenetid.

IMG_3146

Dreggen som fløy

Jeg humrer godt for meg selv da jeg ankommer Ervikane, et populært friluftsområde i Os i Bjørnafjorden kommune, for jeg kommer plutselig på en gang jeg var her for ca ti år siden. Den gang hadde jeg en skjærgårdsjeep og da jeg skulle kaste dreggen uti sjøen kastet jeg den til himmels av all min kraft! Det var første tur for sesongen og dreggen fløy som en rakett gjennom luften. Oppover og oppover! Det ville liksom ingen ende ta… Til slutt landet den i sjøen – uten tau! Jeg hadde altså klart å glemme å binde tauet på dreggen! For en erketabbe! Jeg rister på hodet for meg i det jeg rolig senker Bruce-ankeret i sjøen. Jeg blir småflau den dag gi dag når jeg tenker på tabben, men gjett om min samboer Line fikk seg en god latter den gangen ja.

Annonse

Ønsket om at ingenting skal skje

Klokken viser 17.03 og det er allerede bekmørkt. Båten vugger rolig i den rolige viken. Jeg ser fire hodelykter dukke opp borte ved stranden og hører noen ivrige barnestemmer og trygge voksne. De tenner et bål og setter seg rundt det, slik mennesker har gjort i tusenvis av år. Nettopp å stirre inn i bålet er det som er naturlig for oss mennesker, ikke skjermen. Jeg hører latter og småprat. Det får meg til å tenke på familien min hjemme. Hva gjør de nå? Har guttene fått gjort leksene sine? Jeg kjenner at jeg savner de litt allerede, men jeg har jo dratt hit for en grunn. Være alene. Være i naturen. Så jeg kler på meg en tykk ullgenser, tenner hodelykten og går en kveldstur. De første stjerne har allerede tittet frem. Kjeglen fra lommelykten lyser opp turstien, rundt er det tett med trær. Noen måker letter fra sjøen, ellers er det stille. Jeg stopper opp etter en stund, ser utover sjøen. 

Ingenting skjer. Absolutt ingenting. 

Akkurat hva jeg ønsket.

IMG_3156
Jeg har lenge hatt lyst å lese D2-artikkelen om forfatteren Karl Ove Knausgård, men aldri helt fått tid til det. Endelig gikk det!

Ta deg en timeout fra hverdagen

En evig strøm av oppdateringer i sosiale medier, avisenes intense oppdateringsjag, krigsfonter på dagsbladet.no uansett tema. Haiangrep: – Sjokk og vantro, Ni tegn på tidlig demens, Slik blir du ekstremt attraktiv. Vi bombarderes med inntrykk, muligheter og tema vi må ta stilling hele tiden. Telefonen piper, noen krever et svar. 15 minutter til neste Teams-møte.

Professor i psykologi, Torill Christine Lindstrøm, oppfordrer til innimellom å bryte ut av den intense stimuleringen vi får i samfunnet vårt, sette av tid til seg selv og ha stillhet.

Annonse

– Ta deg en timeout fra alt. Kjenn på lukten av sjøen, hør på lyden av sjøen, se på sjøfuglene, føl vinden på ansiktet. Gi deg tid til å studere ting rundt deg. Bare sitt der og glo. En slik tur kan rense sinnet og berolige deg. Det finnes mye dokumentasjon på at stillhet gjør godt for oss, sier Lindstrøm.

Jeg elsker jo alle rutinene i hverdagen min, men av og til trenger jeg å bryte hverdagsrutinene. Oppleve noe annet!

Pålogget naturen

Telefonen plinger. Jeg er blitt innhentet av det jeg har flyktet fra denne kvelden: Samfunnet. Det er et Spond-varsel som popper opp på skjermen. Hei! Supert om du kan svare på arrangementet jeg har sendt deg! står det i varselet. Jeg har tydeligvis glemt å svare på om Lyder (9) skal på friidrettstreningen dagen etter. Jeg trykker Delta og legger telefonen i lommen. Alle disse avbrytelsene, purringene, påminnelsene. De kan selvsagt være gode å ha innimellom, men akkurat nå, og ganske ofte ellers også, er de veldig forstyrrende. Jeg tar opp telefonen igjen. Setter den på lydløs. 

Avlogget mobil. Pålogget natur.

– Det å ta omgivelsene inn, å finne tid til det, er viktig, sier Lindstrøm og fortsetter: – Man kommer inn i «et rom» som er helt annerledes. Det blir en boble av en annen verden. Å være i naturen kan ikke prises for høyt.

Da jeg kommer tilbake til båten har det begynt å dryppe ned fra skyene. Jeg legger meg dypt ned i soveposen og hører regnet tromle på båten. En trygg og god lyd som jeg ikke hører hjemme i vårt byggeteknisk forskriftsmessige TEK 10-bygget hus med dobbel isolering i veggene. Der hjemme hører jeg faktisk nesten aldri regnet gjennom de tykke veggene. 

Jeg merker jeg savner det.

Annonse

Nye perspektiver

Neste dag våkner jeg 06.30. Trenger ikke ringeklokke. Rutinen er så innarbeidet at kroppen våkner av seg selv. Morgenkaffe-rutinen beholder jeg og setter på en kaffe. Ute er det lavt skydekke og noen ærfugler som svømmer ved båten. Tro om de har rutiner de også? Sikkert, men de reflekterer nok ikke over det. De bare lever i nuet. Jeg setter kurs mot hjemmehavnen, ikke mer enn en liten halvtime unna. Båten går rolig forbi ulike hus. Noen bor det familier i, noen bor alene. Vi fører alle ulike liv, har ulike ønsker og behov. Mens jeg prøver å tilkjempe meg litt etterlengtet alenetid, føler kanskje andre at de har for mye av det. Men én ting har vi trolig felles, og det er rutinene og hverdagene – og kanskje behovet for å bryte ut av de av og til. Kjenne på noe annet. Kjenne på savn, kjenne på samhold, kanskje på glede, trøst eller mening. Få noen nye tanker, kanskje ett nytt perspektiv på livet man lever. 

IMG_3127
Ervikane friluftsområde i Bjørnafjorden kommune.

Men akkurat nå begynner jeg å få dårlig tid. Klokken er alt blitt 07.10 og jeg må komme meg av gårde på jobb. En travel dag venter. Det var ikke så stort eventyr dette her egentlig. Jeg har bare vært borte en natt, men likevel føler jeg meg oppladet og glad. Turen gjorde godt! Nå er jeg klar for å dra på jobb og gjøre ferdig handlingsplan og budsjett 2022!

 

Tekst og foto: André Marton Pedersen

Endret: 21.11.2021