Båtferie i eget fylke

Vi jakter på det unike og opplevelser med særpreg. Da trenger man ikke lenger dra til syden eller til andre enden av Norge. Det holder med en halvtimes båttur!

Det tikker inn et nyhetsbrev fra Visit Bergen på mailen min. «Bo godt i Bergen sentrum, nær Flesland, ved kysten eller ved fjorden i sommer», lød overskriften. Normalt sett leser jeg ikke nyhetsbrev, og iallfall ikke tips som handler om overnatting i eget fylke. Jeg bor jo her, jeg kjenner til alle mulighetene og alle tipsene.

Eller gjør jeg det?

«Er du på jakt etter overnatting utenom det vanlige? Her finner du syv unike steder å overnatte i Bergen og regionen.» lød det videre i nyhetsbrevet. Jeg ble nysgjerrig, trykket på lenken og kom inn på en nettside med flere tips til spesielle overnattingssteder, kun en time unna der jeg bor. Mange av stedene hadde jeg aldri hørt om før.

Mate hest
Hesten var først litt skeptisk, men så kom den bort til Lyder og Sune.

Skjulte perler i eget fylke

I fjor oppdaget mange nordmenn Norge som ferieland. Ingen av oss kunne dra til syden og vi utforsket feriemulighetene her hjemme. Mange fikk smaken på Norges-ferie, ikke så rart, for vi har jo så utrolig mange flotte plasser i vårt langstrakte land. Og dette vet jo vi båtfolk. Vi vet det finnes tusenvis av dyrbare skatter langs kysten. Lune viker med gode fortøyningsmuligheter, skjellsandstrender, blankskurte svaberg, eventyrlige poller og digre gressplener perfekt for piknik. Men har vi utforsket alt som finnes i egen region? Man trenger kanskje ikke dra så langt vekk før man får feriefølelsen? Er det i år vi oppdager eget fylke?

Bo bader
Bo bader i solskinnet

Jeg klikker meg inn på lenken hvor det står hytter og rorbu i Bergen og kjenner pulsen stiger. Kanskje jeg finnet noe spennende, noe unikt? Overnatting i hytte eller rorbu kan være et rimelig alternativ for familier eller venner som reiser sammen, står det videre i teksten.

Dette er nesten som å surfe på Appollo, Tui eller Ving sine nettsider, men nå koster det meg ikke pluss 25 000 kroner hvis jeg finner en plass jeg liker. Det koster meg kun litt over en tusenlapp. Ferie i eget fylke trenger ikke koste skjorten.

Annonse

Overnatting i havgapet

– Er dere klare?? roper jeg til Line og guttene som holder på å stable seg ut døren. Håver, piknikteppe, strandhatt og padlebrett og beachhøyttaler er pakket. Jeg sitter i bilen og venter, utålmodig som vanlig. Det er gått to uker og vi skal til Glesvær rorbu – etter tips fra nyhetsbrevet. Der skal vi overnatte to netter. Jeg føler vi skal til syden, men turen dit tar kun 40 minutter med båten vår fra kaiplassen. Snakk om kortreist weekend!

Glesvær er et av de eldste handelsstedene på Vestlandskysten og et sted jeg har hatt veldig lyst å besøke. På 1700- og 1800-tallet var dette det største og viktigste fiskeværet på Sotra, og mange gamle naust og bygninger er bevart og restaurert. Stedet oser av sjarme og rundt Glesvær ligger det flere flotte friluftsområder og rike fiskeplasser. Glesvær kafé er en sjarmerende restaurant og butikk med masse spennende krimskrams og pynt. Vi fortøyer båten og låser oss inn i rorbuen. Det er første gang vi er på overnattingstur i en rorbu! Men det er utendørs det er mest spennende å være. Gamle naust, bryggekanter, bratte bergvegger og seks pingviner skåret ut av samme metallplate og plassert på et svaberg. Det er mye å utforske for både stor og liten.

Glesvær
Glesvær

– Se der, en berggylt! roper minstemann og guttene finner frem fiskeutstyr og fisker fra bryggen. Ikke lenge etter flyr en blåstål gjennom luften. Så fanger de en krinakrabbe, en slik krabbe har vi aldri fanget før! Den ligner på en hummer, men kan bare bli åtte cm lang med nydelige blå striper og tegninger på skjoldet. Vannet er klart, tangen er frisk og havet hviler med sine rolige dønninger.

Bo med lyr
Det tok ikke mange minuttene før Bo (12) fikk en fin lyr da han fisket fra svaberget ved Glesvær. Den ble det fiskekaker av.

En uventet gjest

Neste dag drar vi til friluftsområdet Kobbevågen på Risøyna. Vi har leid en 15 fots båt med 9,9 hester og guttene kjeppes om å kjøre den. Vi ankommer den østvendte, lune viken. Plutselig ser vi et hode som titter opp av vannet!

– Hva er det for noe?? roper Sune (11). Så dukker hodet under og vi ser en svart skygge fly bortover langs sandbunnen. Plutselig stirrer to store svarte øyne bort på oss igjen. Den er nysgjerrig.

– Det er en steinkobbe, sier jeg.

– Så kult! roper guttene og blåser opp padlebrettet for å komme enda nærmere.

Slike opplevelser, det uventede, er så kjekt når man er på tur. Man kan planlegge godt og legge til rette for fine opplevelser, men oppdagelser som dette er ikke lett å få til. Det blir minner for livet.

Steinkobbe
En søt steinkobbe titter nysgjerrig på oss i Kobbevågen. Den holdt oss med selskap en hel time.

På jakt etter særpreget

Helgen på Glesvær er over. Gangen i huset vårt er et eneste stort kaos med skitne klær og utstyr, men jeg har fått blod på tann. Ferie i eget fylke og på steder med særpreg gir mersmak! Hvilke andre unike overnattingssteder finnes? Jeg blar i boken 110 unike overnattinger i Norge og kjenner meg igjen i bokens første setning: «Trenden er tydelig: Overnattingssteder med særpreg er i ferd med å endre våre reisevaner. Nå vil vi ha et rom for natta, og en opplevelse for livet.» Jeg blar videre i boken og lar meg inspirere. «Takket være geografien er Norge et av verdens mest spektakulære reisemål. For mange nordmenn er store deler av det langstrakte landet likevel ukjent territorium.».

Det er mange fantastiske tips i boken, alt fra tretopphytter, til bilvrakhotell og overnatting i en tunell. Men så kommer jeg på et tips jeg fikk fra en venn om en gammel husmannsplass fra 1814 i Rosendal, Grønestøl…

Rosendal Gjestehamn
Rosendal gjestehavn er en populær havn med nydelig beliggenhet. Kort avstand til butikker, restauranter og vakre fjelltopper.

Tre uker senere

– Der er det! sier jeg i det vi ankommer Rosendal Gjestehavn en solrik fredags ettermiddag i juni. Oppe i lien bak Baroniet ligger et rødmalt hus. Det er Grønestøl, hvor det bodde folk frem til 1957 og som nå leies ut til gjester. Vi blir hentet på kaien av vertinnen og kjørt opp. Guttene bykser ut av bilen idet vi kommer frem. For en idyll! Vakrere utsikt skal man lete lenge etter.

– Pippi for å sove på hemsen, piper minstemann Willem (5) og klatrer opp den bratte trappen. Det henger gamle bilder på veggene, et Peer Gynt-broderi på kjøkkenet, ulike dekorerte krydderbokser på hyllen og de gamle rammeskjeve tømmerveggene oser av historie. Gulvet knirker og knaker og man har konstant en følelse av å stange hodet i det lave taket. For en opplevelse det er å bo her!

– Tenk at denne husmannsplassen har overlevd to verdenskriger, sier jeg til guttene om kvelden. Tenk på alt som har foregått i dette huset som er langt over 200 år…

Kanskje pandemien har lært oss noe? At det ikke handler om å dra så langt vekk, men å søke etter det genuine, det opprinnelige og ekte.

Vi bader i irrgrønt sjøvann á la St. Tropez ved Rosendal Gjestehavn, spiser middag på fortausrestaurant og vandrer i grønne alléer blant grønnkledde fjell – å være i Rosendal er nesten som å være i utlandet – bare enda bedre! Så kanskje pandemien har lært oss noe? At det ikke handler om å dra så langt vekk, men å søke etter det genuine, det opprinnelige og ekte. At man absolutt ikke lenger «må» dra til syden, ei heller engang måtte dra til andre siden av Norge, ikke ut av fylket engang. Men heller søke opplevelser i nærheten av der man bor. Det er jo så mye å utforske, så mange muligheter, turmål og overnattingssteder man ikke kjenner til. Det gjelder å være litt nysgjerrig. Den som leter, den finner!

 

Av André Marton Pedersen

Endret: 03.07.2021