Fra fjord til fjell

Det beste fra to verdener: Å kombinere båttur med fjelltur er en suveren måte å bruke sommerdagen på! Denne gangen gikk turen til idylliske Rosendal og Melderskin!

Rosendal ligger ved Hardangerfjorden i Vestland fylke og er en perle som byr på både natur og kultur. Baroniet i Rosendal er et slott fra 1665 med landskapspark, rosehage og et rikt kulturprogram, men denne dagen er det Melderskin, «Dronningen av Hordaland-fjellene», som skal besøkes. Med meg på turen har jeg med meg min gode venn Eirik Holmøyvik. Idéen er å gå fra fjord til fjell. Vi snører lissene og starter turen klokken åtte om morgenen, vel vitende at det kommer til å bli ett stykk seig oppoverbakke, hele 1426 meter, som skal bestiges!

– Oi, se der! sier jeg til Eirik og peker oppover. – Det er tåke på toppen.

– Vi får håpe den letter, sier Eirik.

Skilt
Turstien til Melderskin er på 16 km fra havnen, er godt merket hele veien og det tar ca 7 timer å gå hele turen.
Annonse

En seig motbakke

Båtlivet kan være stillesittende om man ikke kommer seg litt i aktivitet. Det er kjekt å finne på noe mer enn å sitte i ro ved bryggen, og heldigvis er det veldig mye å utforske på alle de flotte stedene langs kysten. Det er alltid et museum, en landhandel, vikinggrav eller badekulp å oppdage, ikke minst her i Rosendal som er omkranset av flotte fjell. Tilrettelagt er det også. Det er skiltet til toppen helt fra Rosendal sentrum.

Etter en halvtime på asfalt kommer vi inn på stien som fører oss gjennom et nasjonalromantisk kulturlandskap. Til og med de to hestene på innmarken står og poserer som om de skulle fått betalt for det. Så reiser det seg en diger bakke foran oss!

– Vi skal opp dit, sier jeg, allerede tung i pusten.

– Jøsses, den ser seig ut, mumler Eirik.

Svetteperlene renner allerede nedover, og vi er glade for å ha startet turen tidlig om morgenen, når det ennå er kjølig, for det kommer til å bli en het dag.

Før og mot slutten av turen
Stemningen er super, iallfall i starten av turen. Etterhvert stiger pulsen, svetten siler og beina blir slitne, men det er verdt strevet!

Båtlivet kan være stillesittende om man ikke kommer seg litt i aktivitet. Det er kjekt å finne på noe mer enn å sitte i ro ved bryggen.

Prima Vera på hjernen

Vi kommer inn i tåken og følger stien opp, opp, opp. Pulsen stiger ytterligere og plutselig dukker en merkelig sang opp i hodet!

«Det er en fin dag til å være litt gal, det er en fin-fin dag, jeg vikk´e være normal».

Pokker, jeg har fått en sang på hjernen! tenker jeg. Sangen til Prima Vera går på repeat i hodet mitt, om og om igjen! Det pleier å skje når jeg blir andpusten på fjelltur, de merkeligste sangene dukker opp!

«Det er en fin dag, mitt hus har brent ned. Det er en fin-fin dag, trenger aldri rydde no’ mer.»

Folk på vei opp med Rosendal bak
Det er moro å gå på fjelltur rett fra båten. Her ser du Rosendal og gjestehavnen i bakgrunnen.

Innrømmelsen

Vi har nå kommet over tåken og den ligger som en silkedyne over Rosendal.

– Se, roper jeg til Eirik. – Er det ikke flott?

Eirik blir helt stille. Han ser ærbødig utover fjord og fjell.

– Dette er like fint som Nordfjord, innrømmer Eirik, som om han sier noe forbudt.

– Hva sa du?? ler jeg og tror ikke hva jeg hører.

Eirik gjentar: – Dette er like fint som Nordfjord.

Hahaha, ikke verst skussmål å få fra en hardbarket Nordfjording-patriot!

Eirik innrømmer Rosendal er like vakkert som Nordfjord
Eirik Holmøyvik er en ekte Nordfjord-patriot, men han innrømmer likevel at turen til Melderskin er like vakker som fjellturene han har i Nordfjord. Ikke verst!
Annonse

Turutstyr og planlegging

Når man går på tur er det viktig å ha med nok mat og drikke. På vår tur er det kun ett sted å fylle vann, derfor har vi med oss ekstra vann fra starten. Det er også lurt å ha med ekstra klær, for det kan gjerne blåse og være kaldt på toppen. Førstehjelpssett er alltid lurt å ha med. Skal man på lengre turer er kart og kompass eller GPS også viktig. Normalt går man 3 km/t på sti og man regner 15 minutters ekstra gange pr 100 meter stigning. Etter to timers gange er vi kommet til Skarshaug.

– Vi er halvveis! sier jeg til Eirik.

Vi finner oss en fin stein og setter oss ned. Allerede her er utsikten formidabel og vi er tett nok på Rosendal til å se båtene i havnen.

Hester i kulturlandskap
Starten av turen går gjennom nydelig kulturlandskap.

På toppen

Melderskin er det mest dominerende fjellet i Kvinnherad og kalles med rette «Dronningen av Hordaland-fjellene», storslått og majestetisk som hun er. Navnet stammer fra de norrøne ordene melder, som betyr «korn som blir malt til mel» og skin som betyr glans eller skinn. På vei mot toppen ser vi nydelige Kvinnheradsfjorden som bukter seg nord-østover. Mot sør ser vi de ville Bjørndalstindene. Etter nye to timers gange i ur og på sti når vi toppen! Betalingen for det harde arbeidet er ti ganger´n innsatsen!

– Herlig! Vi klarte det! roper jeg til Eirik og vi tar en high-five.

– Dette var mye, mye flottere enn jeg hadde forventet, sier Eirik.

– Ja, ikke sant? Se så fint det er.

Det er fenomenal utsikt i alle himmelretninger! Vi ser Folgefonna, Kattnakken på Stord, Horndalsnuten på Tysnes, Siggjo på Bømlo og helt til Ulriken i Bergen.

Toppen
Toppen!

Thanatos kaller

Den store toppvarden troner i ensom majestet, med et dyptgående stup på sin ene side. Jeg sniker meg mot kanten og titter ned og får et stort sug i magen!

– Forsiktig, sier Eirik. – Ikke gå for langt utpå.

Jeg stirrer ned i avgrunnen flere hundre meter under meg. Kjenner pulsen stige, høyderedd som jeg er.

– Det er akkurat som om jeg blir dratt utfor, piper jeg.

– Vet du hva Freud sa om det, spør Eirik?

Jeg ser på ham.

– Thanatos´rop. Det er dødsdriften Thanatos som kaller på deg, smiler han lurt.

Det går frysninger nedover ryggen min og jeg rygger rolig tilbake. Hvert år skjer flere tragiske dødsulykker i fjellet. Noen folk går for langt utpå kantene og faller utfor. Det skal ikke gjelde meg også. Jeg setter med ned på en stein ti meter fra kanten og spiser en Snickers i stedet.

Oss på toppen
På toppen av Melderskin (1 426 moh.)
Annonse

Båtglade turvandrere

En positiv følge av koronakrisen er at nordmenn går på tur som aldri før. Vi er med andre ord ikke alene på Melderskin denne sommerdagen. Det er rundt 50 andre turglade turgåere rundt oss og på veien nedover treffer vi iallfall hundre til. Jeg kjenner igjen flere av dem fra havnen. Det er båtfolk på tur i fjellet og vi kommer i prat med noen av dem. De liker også å gå fjelltur.

– Men jeg gleder meg til å komme ned igjen, for da får jeg belønning, sier en av dem.

– Hva er det da? spør jeg.

– En god, kald en, smiler han lurt.

Etter tre timer er vi nede igjen i Rosendal. Vi har vært på tur i syv timer og er varme i den stekende solen.

– Er du klar? spør jeg Eirik og finner frem et håndkle fra stuerommet i baugen.

– Det er vel ikke en ekte fjord til fjell-tur om vi ikke avslutter med et bad, vel??!

Så kaster jeg meg uti med et stort splæsj!

Dette vil vi oppleve igjen!

På toppen_foto_Eirik Holmøyvik
Foto: Eirik Holmøyvik
Om turen
Turen til Melderskin er betegnet som «ekstra krevende» på grunn av mye stigning, hele 1426 meter. Det tar ca fire timer å nå toppen, tre timer ned igjen. Husk å ha godt med vann med på turen, for det er bare et sted du kan fylle vann underveis. Det er 16 km å gå tur-retur fra havnen til toppen. Oppoverbakkene er tunge, men nedover er minst like tungt, så ikke ha for mye vekt i sekken. Turen anbefales å gå mai–september.

6 flotte fjord-til-fjell-turer på Vestlandet

Fra Botnen til Kiellandbu

Kiellandbu er et lite krypinn av en turistforeningshytte som ligger flott til på Løkjedalsnuten med imponerende utsikt mot Botnen, Fyksesund og mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden. Legg til i Fyksesundet, gå opp og nyt den magiske utsikten!

Hornelen – den høyeste sjøklippen i Europa 

Hornelen ligger i Bremanger i Nordfjord. Leien går rett under toppen, som troner over sjøen mer enn 860 meter rett opp. På motsett side ligg den gamle handelsstaden Rugsund. Det er en krevende tur, 14 km. Når du er på toppen kan du se ned i fjæresteinene og på skipstrafikken. Det gir garantert et sug i magen. Vær forsiktig.

Skåla – Norges lengste motbakke

Er du en spreking kan du legge båten til kai i Lobukta i Loen, og derfra gå de hele 1848 meterne opp til Skålabu og Skålatårnet som ligger på fjellet Skåla. Der får du et fantastisk panoramasyn og solnedgangen der er noe helt for seg selv.

Hovlandsnuten på Tysnes

Det er få fjell som gir så stor uttelling som Hovlandsnuten (727 moh.) på Tysnes. Du går fra Årbakka gjestehavn til toppen på knappe tre timer. På toppen er det stup rett ned mot Onarheimsfjorden og du kan se innover Hardangerfjorden og Rosendal, nordover og sydover.

H.M. Dronning Sonjas panoramatur – Dronningstien

Legg båten til kai ved Kinsarvik eller Lofthus, for denne ruten kan fint gås begge veier. Stien tar deg med opp til 1100 meters høyde og er spektakulær. Denne ruten var den mest søkte ruten på ut.no i fjor. En krevende tur på litt over 16 km.

Malmangernuten

Hvis du er i Rosendal og synes Melderskin blir litt for langt å gå er Malmangernuten er kortere og lavere alternativ alternativ. Det er bratt opp til toppen der også, men kortere og ikke så høyt. Flott utsyn over Rosendal og nabobygdene i grenselandet mellom Sunnhordland og Hardanger, med hav, fjorder og mektige fjellområder.

Les mer om turene på ut.no.

 

Artikkelen er skrevet av André Marton Pedersen

Hoppet__foto_Eirik Holmøyvik
Foto: Eirik Holmoyvik

HUSK FJELLVETTREGLENE

Når du skal ut på tur er det viktig å følge Fjellvettreglene:

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Endret: 15.05.2021