Jakten på den sorte kardinal

Det er alt et par uker siden årets hummerteiner gikk i sjøen. Som vanlig var forventningene store da det startet. Noen dager til, og hummerfiskerne blir betraktelig færre, iallfall fritidsfiskerne. Det er jo grenser for hvor lenge man kan holde på med dette; de fleste har en jobb å passe, utstyret slites og det går hardt på agnet. Men Svein og Jonas Nygård gir seg ikke, far og sønn har forberedt seg lenge, fisket og saltet sild og makrell til agn og spart feriedager.

Norges sydligste havn, Lillehavn på Lindesnes, nærmeste nabo til vår eldste og eneste bemannede fyrstasjon. Der, i et rotete og strømsterkt farvann, legger de teinene sine. I dag er det stille. Det vil si, det blåser ikke nevneverdig, men strømsjøene akkurat rundt «Neset» kan være lumske. Derfor drar de ut i hver sin båt. De har ti teiner hver, og konkurransen er i gang så snart de runder moloen i Lillehavn. Samtidig passer de på hverandre.

Svein og Jonas er lidenskapelige fritidsfiskere. De kommer fra Søgne, men liker best farvannet rundt Lindesnes. Der er fangstene bedre, men samtidig er det mer krevende å fiske der.

De dekker alt; hummer, kreps, breiflabb og steinbit. Til vanlig er de i samme båt, men ikke i dag.

Det er tillatt med ti teiner per båt. Derfor bruker de hver sin båt. Da kommer også konkurransemomentet inn: Hvem får mest, far eller sønn?

Vi får se.

Svein haler første teine, Jonas følger med
Svein haler den første teina, Jonas følger med.

Første teine

Det er mest spennende med den første teina. Du kjenner litt kribling når flytemerkene dukker opp. Der! Tauet strammer om båtshaken og teina er snart på vei om bord. Teinehaleren surrer og går og sparer ryggen for de verste påkjenningene. Men du har liksom noen ekstra krefter der og da…

Teina vippes inn i båten, og der ligger det en pen hummer. Svein måler den ikke. Han trenger ikke det, han ser at fangsten er mellom 25 og 32 cm, lovlig, altså. Dette kan han!

Og Jonas? Han ligger tett på fjæresteinene rett ned for fyret og har nettopp halt første teine han også. To hummer! Hm!

Nummer tre på Jonas
Nummer tre på Jonas
Annonse

BEGYNNERFLAKS

Svein og Jonas har fisket lenge. I fritiden handler det mest om fisking, de fisker så mye de rekker og litt til. I Lillehavn har de funnet fellesskap med andre fritidsfiskere. De har ei felles brygge med koselig «varmestue» og en redskapsbod til hver.

Det måles og diskuteres – og juges om det man nesten fikk. Replikkene kommer kjapt: Fikk du mange? Vil helst ikke snakke om det! Eller: Ja, kom, skal du se!

En nykommer i havna kommer sakte innover, han roper begeistret at han har fått tre hummere i ei teine! I og for seg ikke så sensasjonelt, men det er bare det, at han ikke har prøvd å fiske hummer før, og så har han bare lagt ut denne ene teina, til overmål en «Biltema-teine». Rett utenfor moloen!

Da blir det stille. Noen kremter og får det travelt med andre gjøremål, men et par klarer å få fram et «gratulerer»!

– Men det var ikke lett å få sagt det, innrømmer de.

Tungt å få opp ei havteine, veier mer enn 30 kg
Tungt å få opp: Havteiner med vekt på 30 kg.

Havteine

Svein har tro på ei havteine som står fint til, men den veier over 30 kg, så her er teinehaleren god å ha. Ingen hummer, men en del krabber og en illsint, liten breiflabb. Gammelt agn kastes ut og nytt agn puttes inn i agnposene. Måkene har et støyende festmåltid rundt båten.

Det er ikke hver dag det er mulig å komme til i farvannet rett utenfor Lindesnes fyr. I dag er det bra, bortsett fra at den urolige strømsjøen byr på visse overraskelser.

Men vi må stå på, flere teiner skal opp. Teinene ligger tett her ute. Den neste teina er alt på båtripa. Her da?

Ja da, nok et pent eksemplar av arten Homarus gammarus er sikret.

Teinene kan ligge farlig til, det gjelder å passe på.
Teinene kan ligge farlig til, det gjelder å passe på.

Over gjennomsnittet

To teiner står så vanskelig til at de må vente til farvannet roer seg noe, men Svein er fornøyd med to hummere på åtte teiner. Jonas lander tre, en er dessverre undermåls og får friheten tilbake.

Dermed står det uavgjort mellom far og sønn denne dagen. Det viser seg å være over gjennomsnittet til fritidsfiskerne i havna. Bortsett fra han som fikk tre hummere i én teine.

Plutselig dukker Stian, sønn nummer to opp. Han har hatt teinene i et annet område. Han smiler lurt og viser en gigantisk hummer som måles til 42 centimeter! Klart over målet for å si det mildt. Uhyret plasseres med en viss ydmykhet tilbake i sitt rette element for å fortsette avlsarbeidet.

Storhummeren på 52 cm og en normal på 28
Storhummeren på 52 cm og en normal på 28.
Annonse

Gjennomsnittlig fangstrate på Sørlandet de 10 siste årene har vært på 0,07 hummer per teinedøgn, vel og merke for yrkesfiskerne.

Ingen i havna har lyst til å fortelle hvor mange hummere de har fått de to første ukene av årets hummerfiske. Men de ligger over gjennomsnittet.

Fornøyd fisker, to på åtte teiner, bra!
Fornøyd fisker, to på åtte teiner, bra!

Hummerfiskefakta

Hummerfiskesesongen starter 1. oktober klokka 08.00 i hele landet. Fra svenskegrensa til og med Vestland kan du fangste til og med 30. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember.
Det er lov å sette og trekke teiner på søndager, også på strekningen fra svenskegrensa til og med Agder. Det er forbudt å sette eller trekke hummerteiner på denne strekningen fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang. Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.
Fritidsfiskere kan fiske etter hummer med inntil 10 hummerteiner per person per båt. Om flere personer fisker fra samme båt, eller om én person fisker med flere båter, er det uansett ikke lov å bruke mer enn 10 hummerteiner.

Bomullstråden er obligatorisk
Bomullstråden er obligatorisk.

Samfunnsdebatt hjelper

– Oppmerksomhet fra publikum, engasjement og samfunnsdebatt er med og skaper grunnlaget for at vi kan sette i gang undersøkelser. Det sier havforsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet Forskningsstasjon Flødevigen i Arendal.

Kleiven legger ikke skjul på at han ønsker seg ressurser til å forske mye mer på hvordan hummerbestanden utvikler seg. Hummer er blant såkalt datafattige bestander; det har ikke vært gjennomført spesielle tokt eller undersøkelser på hummer. Alt man vet er basert på gamle data.

Havforskningsinstituttet leverte en evaluering av effekten av forvaltningstiltak på hummer på oppdrag fra Fiskeridirektoratet i 2017. Men den er basert på ti år gamle data og sier derfor ikke noe om tilstanden i dag.

En undersøkelse nå vil kunne bruke mer treffsikre beregningsmetoder og oppdatert datavitenskap.

Alf Ring Kleiven og Flødevigen er klar, men «noen» må gi dem oppdraget.

Annonse

Fredningsområdene

Men noe vet vi. Det kan se ut til at fredningsområdene bidrar til bedre rekrutteringseffekt, som havforskeren kaller det. Hummeren vokser seg større, og det bidrar til flere egg og larver. Fredningsområdene er viktige for å sikre bestanden og gi økt rekruttering til bestanden.

Alf Ring Kleiven ønsker seg et forskningsprosjekt for å studere hvordan fredningsområdene kan bidra til et mer bærekraftig fiske.

Under minstemålet. På gjensyn!
Under minstemålet. På gjensyn!

Redusert fangst

I 2008 ble rognhummeren vernet for å styrke produksjonen i bestanden. Innføring av fluktåpninger medførte en betydelig reduksjon i andelen hummer under minstemål alt fra 2007 til 2008.

I 2017 ble det innført påmelding for hummerfiskere, fulgt opp av bestemmelsen om nedbrytbar bomullstråd i 2018. Alt dette er tiltak for å bygge opp hummerbestanden.

 

Artikkelen er skrevet av Inge Fosselie

Endret: 20.11.2021