Med egen badstue i skjærgården

Se nøye på dette bildet. En helt vanlig øy i skjærgården med et telt med piperør gjennom taket. I teltet er temperaturen over 70 grader.

En varm og god badstue imellom badinga fra svaberget eller på den kjølige høst- eller vinterkvelden kan vel friste enhver båteier. Og det er faktisk mulig. Mobiba har sin opprinnelse fra starten av 2000 som leverandør av spesialtelt til det russiske forsvaret. Teltene produseres i Sibir, og firmaet har spesialisert seg på såkalte teltbadstuer. I Norge importeres Mobiba av Roman Kovalenko, som kan presentere syv ulike badstuetelt fra minste modell for tre personer til større varianter for rundt tolv personer. Båtens Verdens utsendte har fått teste ut Mobiba MB-10, et av de minste og mest ideelle teltene for å ha med om bord. Pris: Kr. 8 450,-.

Alt i alt er det noe helt spesielt å kunne sitte i «egen» badstue og se akkurat det man vil.

Annonse

Lettere enn…

Det sier seg selv at det å ha med en egen badstue på båttur ut i skjærgården selvfølgelig tar litt plass, men når alt kommer til alt er det ikke så vanskelig. Mobiba MB-10 består av et telt som settes opp med vanlige stenger og plugger, som hvilket som helst annet telt, samt en rustfri, vedfyrt ovn. Begge enhetene kommer i bager, og vedovnen veier 18 kilo, mens teltet er på fem kilo. Vi tok med teltbadstua på tur med en Nordkapp Enduro 705 Ranger. Om bord stuver vi noen vedkubber, rent vann på flasker, de to bagene, en bøtte med badstuestein og en dampgenerator. Med sistnevnte kunne vi sløyfet den ti kilo tunge steinbøtta – men for testens skyld tar vi med begge. Vi tar også med en sammenleggbar benk til å ha i teltet. Nå er vi klare for tidenes spaopplevelse en høstkveld.

IMG_3542
Med badstue på tur: Litt pikk-pakk blir det, men opplevelsen er helt spesiell. På bildet ser vi badstuesteinen (må ikke med), ved, vannbolle, badstuovnen, teltet og dampgeneratoren – i hver sin bag.

Telt

La oss først se litt nærmere på dette med badstuetelt. Polyesterstoffet som teltet er laget av består av en tråd som også brukes i kirurgien, i følge Mobiba, og er naturligvis ikke brannfarlig. Her finnes det to typer – ett- eller tolags avhengig av forholdene, og vår har naturligvis ett lag. Selve rammen – stengene – er laget av elastisk duraluminium som holder duken på plass og uten «rynker» etter flere gangers bruk, noe vi testet.

I teltet er det laget en åpning tilpasset piperøret fra ovnen, og ovnen er utstyrt med en innebygget gnistfanger.

IMG_3602
3,6 kvadrat med badstue er rigget opp foran vår testbåt, en Nordkapp Enduro 705 Ranger. Legg merke til vinduet i front av teltet.

I følge Mobiba kan vi i vårt telt oppnå temperatur på opp til 120 grader med tørr ved. Vi får nøye oss med 60 og 70 grader før vi må ta «time-out». Vel fortøyd og ankret opp ved en holme med flatt terreng, pakker vi ut av bagen. Aluminiumsrammen gjør at vi slipper å være avhengige av teltplugger og barduner under riggingen, men noe må selvsagt teltet festes i – spesielt for sikkerheten. Etter cirka ti-femten minutter er telt med ovn oppe og stå, og neste gang skal tiden halveres. I følge importør Roman skal det ikke ta mer enn fem minutter å få badstua opp og stå.

Med noen vedkubber i ovnen fyrer vi opp og venter noen minutter. I teltet er et stort vindu på en av veggene, og vi ser det skjer noe i teltet. Temperaturen stiger og røyk siger opp fra den lille pipen. Det hele virker nesten litt komisk. På en øde øy har vi altså plutselig fått vår egen, finske sauna på 3,6 kvadrat.

IMG_3902
«Alene» i skjærgården en høstkveld med båt og badstue. Vi må innrømme dette var noe helt spesielt.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


På med sauna-lua

Badstueovnen kan brukes med både de tradisjonelle steinene på toppen – som vi heller vann på, eller med en «dampgenerator». Sistnevnte blir vi veldig glade i – og den gir kort og godt riktig badstudamp inne i teltet med en vannbeholder. Selve badstuetesten må vi nok overlate til noen som er mer rutinerte enn oss, men at Mobiba leverte en god badstueopplevelse denne kvelden, er det ingen tvil om. Et telt er jo ikke 100 % tett og får derfor jevnlig tilgang på oksygen, det bidrar nok også positivt. Takket være en smart «dørkonstruksjon», er det enkelt å gå ut og inn av badstuen også, og med en automatisk dørlukker forsvinner ikke varmen heller. Alt i alt er det noe helt spesielt å kunne sitte i «egen» badstue og se akkurat det vi vil. Akkurat da glemmer vi fort det lille bryderiet det var å ta med noen kilo ekstra på tur.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Vetle Børresen. Foto: Kristian Eriksen

Endret: 21.05.2020