Fortøy for storm

Det heter seg at du «alltid skal fortøye for storm». Og akkurat det ligger det mye fornuft bak – og det er ikke vanskelig.

I praksis betyr det at vi gjerne har flere tanker i hodet når vi skal legge til et sted. Om ikke det kommer en storm, kan vinden plutselig snu, det kan komme et kraftig vindkast – eller en uheldig båteier som skal legge til ved siden av deg.

Tips! Jo større båt og mer vind, desto vanskeligere er det å «holde igjen båten». Hopp alltid i land med et tau festet til båten, og tre det gjerne rundt en pullert/øye på land – da er det lettere å holde igjen båten. Og bruk aldri bein eller en arm for å holde båten igjen – det kan bety ufrivillig bading eller i verste fall et knekt bein.

DSC_0002
Illustrasjonsbilde

Når du skal legge til bør du ta hensyn til:

  • Strøm og vind: Det kan være strøm i kanalen eller havnebassenget. Noen steder er strømmen «konstant» med et par knop, mens andre steder slår den forskjellig inn. Vind og vindstyrke spiller også inn. Stopp båten og observer hvordan den beveger seg, kast et blikk på et flagg på land eller om bord, eller spytt i vannet.

 

  • Ta gjerne noen runder i havnebassenget og finn ut hvor du skal ligge. Bruk god tid, instruer mannskapet og gjør klar fendere og tauverk.

 

  • Vis hensyn til andre båter som eventuelt sirkulerer i området – og vær oppmerksom på bølger fra disse.

 

  • Tenk exit – det er ikke for sent å «bakke seg ut av situasjonen» om du ser tilleggingen ikke går helt som planlagt. Hold hodet kaldt, og skrik eller løft ikke ansvaret over på medpassasjerer.

 

  • Avhengig av hvor lenge du skal bli liggende – gjør deg noen tanker om faktorer som kan spille inn på hvor trygt du ligger. Er det mye båttrafikk, og kan hekksjø gjøre at båten blir slått i brygga eller i fjellet? Hva skjer hvis vinden snur? Hva skjer dersom det blåser opp kraftig – ligger jeg utsatt til, og kan ha vanskeligheter med å komme meg ut fra plassen?
Annonse

Vel inne – hvordan fortøyer jeg?

Tauverk kan slites på utsatte plasser, for eksempel om det går over skarpe kanter. Da kan det være smart å bruke såkalt «smerting» – for eksempel en hageslange som er splittet. Du får også kjøpt slike. Dette er også praktisk å bruke når du ligger i uthavn og tau gnisser mot fjell.

Bruk gjerne strekkavlastere, spesielt om du skal ligge lenge eller i utsatt vær. De kommer i flere typer, og flere moderne tauverk har også innebygget avlastning.

Endret: 04.06.2020
Tagger: Høstbåtliv