Hva slags anker bruker du?

Anders Bråten_red
Anders Bråten med sitt Rocna-anker

Anders Bråten

Anders Bråten er første års seiler. Han starter i første divisjon med en gang.

– Jeg kjøpte en Hallberg Rassy 37. Det er en 2003-modell. Har bare hatt små trebåter tidligere. Det er bare flaks at Rocna-ankeret fulgte båten. Har full tillit til det. Har ihverfall gått fint i hele år. Veldig fornøyd med alt. Båten, ankeret og hyggelige båtnaboer over alt, sier han.

Ingar Yttervik._red
Ingar Yttervik med sitt Delta-anker

Ingar Yttervik

Ingar Yttervik treffer Båtens Verdens reportasjebåt i Oslofjorden. Han har akkurat avsluttet en lang seilas. Shetland, Orknøyene, Irland, Isle of Man.

– Ja, 1 900 nm ble det. Mye dårlig vær. Da er det godt å vite og kunne stole på båten min. Sweden Yachten har jeg hatt siden 1992. Vi er gode kompiser.

Det er stort sett oss to. Vi ankrer mye. Liker det. Har hatt Bruce i alle år, men da Delta-ankeret kom, ble jeg anbefalt. Det har funket fint. Kan vel ikke si at det er bedre enn det forrige. Har vært fornøyd med begge, sier han.

Annonse
99
Petter Haavik sverger til Bruce

Petter Haavik

Det er deilig å skrive om sommer, sol og ankring. Igjen. Nå, som vi har passert januar, er det liksom ikke så lenge til. Særlig ikke for oss, som begynner i påsken! Så stoffer vi når de andre er på vannet.

Skipperen på «Fanteliv», en Bavaria 42 – Petter Haavik, sverger til Bruce-anker.

– Ja, den eden avla jeg for mange år siden og har vært trofast siden. Det må være skikkelig Bruce, altså. Har funnet ut at 20 kg og bare kjetting er sovemedisinen uten resept. Ikke har den bivirkninger heller. Bortsett fra gressbunn, da!

Vi har ankret opp mange steder rundt om i verden. Mr. Bruce har aldri sviktet oss.

Gunnar Torp
Gunnar Torp har Bruce-anker

Gunnar Torp

Torp ombord på «Malvin» – en Vaagen 42, er fornøyd med sitt syrefaste 20 kg Bruceanker, koblet til kjetting hele veien.

– Det fulgte med i en pakke med båten og har vært trofast mot oss hele tiden. Vi bruker nok hekkankeret, Bruce 15 kg mest. Nå har vi tenkt å bytte vinsjen akter. Vi vil heller ha kjetting enn tau som nå. Gunnar smiler litt og tilføyer; Vi har veldig lyst på syrefast kjetting med de fordelene du får på kjøpet.

ocean alexander mitt anker
Roger Rossow kjører Rocna

Southern Promise

Den ruver, Ocean Alexander på 55 fot. Den er diger og har et deplasement på cirka tretti tonn. «Southern Promise» har Helle og Roger Rossow kjøpt og seilt hjem fra Portugal.

Båten hadde opprinnelig et CQR-anker, men etter et par situasjoner med glipptak sluttet rederparet å stole på dette og byttet til et førti kilos Rocna-anker, og er så langt veldig fornøyde.

missing link mitt anker
Med CQR.-anker

Csaba Kona

Er veldig fornøyd med CQR-ankeret på 16 kg som fulgte med båten han kjøpte, en Bavaria 34.

– Vi lå på svai ved Borøya, inne ved Fornebu i fjor. Det blåste 10-12 m/s. Vi var bekymret, men om morgenen var det så vidt vi fikk det opp. Det hadde gravet seg skikkelig ned.

CIMG2599
Øyvind Loven har Delta-anker på sin Targa

Øyvind Loven

AnkerLoven sier: Det er mange fine typer på markedet. Bruk det med riktig tyngde.

Ser du andre som har et finere, kanskje syrefast, bør du tenke på faren til Petter Stordalen; Du må bruke det ankeret du har.

”Jeg er godt fornøyd med Delta-ankeret som fulgte med båten, og jeg kommer til å lese denne saken om ankring spesielt nøye.”

Langturseiler prøver Rockna
Hallstein Mørk har Rocna

Langturseiler prøver Rocna

Langturseileren Hallstein Mørk ombord i sin Sweden Yacht 45. Etter å ha brukt CQR-anker i alle år, har han byttet til Rocna. Verden går forover, og nye produkter med ny teknologi gjør at vi hele tiden må følge med. Han følte at tiden til å bytte anker var riktig nå. At valget ble Rocna er han glad for.

Hallstein valgte syrefast 33 kg til sin Sweden Yacht 45 som veier 15 tonn. Vi vil komme tilbake med flere av hans erfaringer med Rocna etterhvert.

Endret: 25.05.2020
Tagger: Ankring