Høyhastighetsskolen

Grunnleggende sikkerhet

Tar du noen forhåndsregler og har sikkerheten i god behold, blir høyhastighetskjøring på vannet både morsomt og trygt for alle.

Bruk en god flytevest, gjerne med skrittstropp(er) – og har du oppblåsbar redningsvest er det viktig at du har gjort nødvendig vedlikehold og service på den. Bruker du en slik, kan det også være nyttig å teste den – slik at du opplever hva som skjer når den blåser seg opp.

Dødmannssnor eller trådløs dødmannsknapp er et must. Bruker du ikke den og blir slengt over bord, fortsetter båten og kan i verste fall føre til store person- og materiellskader. Fest den enten til eget feste på flyteplagget eller rundt beinet/låret. Fester du den til håndleddet kan den skli av eller være i veien.

Har du også tenkt på hva som skjer om du som fører blir slengt av og motoren stopper – er passasjerene da i stand til å starte motoren for å plukke deg opp?

Solbriller og eventuelt kjørebriller/slalåmbriller er smart å ha om bord – både for å beskytte mot sol og vind.

Annonse

Det er heldigvis sjeldent at en båt går rundt, men det kan skje – og derfor bør du lage deg et scenario om uhellet virkelig skulle være ute. Hvor er utveien? En flytevest vil ha deg opp til vannoverflaten, og noen ganger kan det for eksempel være nødvendig å ta av seg vesten for å komme ut av båten.

Solbriller og eventuelt kjørebriller/slalåmbriller er smart å ha om bord – både for å beskytte mot sol og vind.

Planlegg turen og hvor du skal kjøre! Hvor er nærmeste marina og drivstoffbrygge – hvor lang rekkevidde har du på tanken? Fungerer drivstoffmåleren eller har den hengt seg opp? Gjør deg også kjent med kartplotteren og bruk rutefunksjonen. – Jeg mener dessuten at du ikke skal kjøre fort i farvann du ikke er kjent i – og der du må bruke kartplotteren konstant, forteller Pål Virik.

Er du interessert i manøvrering?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


IMG_1669
Pål Virik Nilsen har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv.

Kursutvikler og fagansvarlig for fritidsbåt i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen, har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv. Pål er tidligere Verdensmester og har kjørt for flere av de største teamene i verden. Dette har gitt han en unik erfaring i håndtering av båt i hastighet. Han har skrevet to bøker om hastighetskjøring, «Helt Propell» i 2015 og «Båt i hastighet» i 2018 – og tilbyr nå kurs i hastighetsopplæring for fritidsbåteiere gjennom Redningsselskapet.

Endret: 05.06.2020