Høyhastighetsskolen

Passasjertrygghet

Har du tenkt på hvordan passasjerene har det i 60 knop (eller lavere)? Her er noen gode og viktige tips for passasjertrygghet.

Passasjerene blir ofte glemt i høyhastighetskjøring mens føreren har mer enn nok med å se fremover. Det er heller ikke gitt at passasjerene er like komfortable og båtvante som nettopp skipperen selv. Ta derfor gjerne en brief om hvor båtvante man er og om man er komfortabel med høy hastighet.

Lista for å si ifra skal være lav. Som passasjer bør du heller ikke være redd for å si ifra om det for eksempel er en stake rett forut eller en kajakkpadler. Det er for sent å si at du så objektet etter ulykken inntreffer.

Det er ikke en selvfølge at alle passasjerer vet at de bør holde seg fast i stor fart. Det er ofte store krefter i sving, så vis håndtakene og oppfordre til å bruke dem. Har du ståstoler bør båtfører også informere om at passasjerene bør ha en viss fleks i knærne, slik at ikke ryggen blir unødvendig belastet.

Annonse
IMG_1656
Pål Virik Nilsen har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv.

Er du interessert i manøvrering?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Kursutvikler og fagansvarlig for fritidsbåt i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen, har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv. Pål er tidligere Verdensmester og har kjørt for flere av de største teamene i verden. Dette har gitt han en unik erfaring i håndtering av båt i hastighet. Han har skrevet to bøker om hastighetskjøring, «Helt Propell» i 2015 og «Båt i hastighet» i 2018 – og tilbyr nå kurs i hastighetsopplæring for fritidsbåteiere gjennom Redningsselskapet.

Endret: 05.06.2020