Høyhastighetsskolen

Propell

Hvilken propell du har på motoren påvirker sjøegenskapene og toppfarten. Her gir Pål Virik Nilsen en liten introduksjon.

– Propell er et eget fag, men det kan være greit å vite litt. Flere båter kjører rundt med feil propell, forteller Pål Virik. Noen har feil propell til bruk, og andre også til båten. Det er som dekkvalg til bilen.

For hastighetskjøring er det ekstra viktig med riktig propell – og feil propell kan ødelegge båtens og førerens egenskaper. Vil du ha høy toppfart vil det gå ut over akselerasjon og motsatt. Kunsten er å finne en propell med minst mulige kompromisser.

Propellen påvirker også skrogets egenskaper. Har du en propell som eksempelvis gir mye baugløft eller mye løft i hekken, så vil dette utgjøre en forskjell.

De fleste båtleverandører har kompetanse på valg av riktig propell, men det er likevel viktig å ha dette i bakhodet.

Det er som dekkvalg til bilen.

Annonse

Den enkleste måten å se om du har feil propell, er å se på turtallet på motoren. Alle motorer har et spesifikt turtallområde. Hvis det for eksempel er oppgitt at du på full gass bør ligge på mellom 5 500 og 6 000 omdreininger, kan du teste dette selv og avstemme. Oppnår du for eksempel kun 5 000 omdreininger kan det hende at du har en propell som er for stor.

Det finnes flere materialkvaliteter på markedet. Plast, aluminium og stål er de mest vanlige, og sistnevnte er mest brukt i hastighetskjøring. Det er også variasjon i antall blader, størrelse og utforming.

Er du interessert i manøvrering?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


IMG_1651
Pål Virik Nilsen har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv.

Kursutvikler og fagansvarlig for fritidsbåt i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen, har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv. Pål er tidligere Verdensmester og har kjørt for flere av de største teamene i verden. Dette har gitt han en unik erfaring i håndtering av båt i hastighet. Han har skrevet to bøker om hastighetskjøring, «Helt Propell» i 2015 og «Båt i hastighet» i 2018 – og tilbyr nå kurs i hastighetsopplæring for fritidsbåteiere gjennom Redningsselskapet.

Endret: 05.06.2020