Høyhastighetsskolen

Ratt og sving

Med hastighet over seksti knop blir ofte båten vanskeligere å ratte. Her er noen tips og råd.

De fleste fritidsbåter er ganske stødige i lavere hastigheter. Kommer du for eksempel over seksti knop blir det mer utfordrende. Når du kjører rett frem kan for eksempel båten begynne å balansere fra side til side (også kalt chine walk). Da må du være aktiv med rattet for å «svare båten» – i forkant. Når båten krenger til den ene siden, skal du allerede ha svart mot den andre siden.

Trikset er å få feelingen i blodet. Start med 30 knop og øk med 10 og 10 knop til du blir komfortabel med rattingen.

Såkalt chine walk kan være en ekkel opplevelse da båten gjerne «overtar» kommandoen. – Det første mange gjør er å dra av gassen momentant. Da vil situasjonen bli mye verre i noen sekunder. Kunsten er å dra av ned til trekvart slik at båten setter seg.

En annen sak er hvordan du bør holde i rattet. – Jeg anbefaler alle å ha hånda klokka 11. Det gir deg bedre reaksjon til begge veier om du for eksempel må foreta en unnamanøver.

IMG_1813
Når du skal svinge, så planlegg svingen – og husk å ta en kikk bakover.
Annonse

Når du skal svinge, så planlegg svingen – og husk å ta en kikk bakover. Båten må være stabilisert og ikke «fly» med høy motortrim. Dra av gassen eller trim litt inn. I sving bør du ikke trimme helt inn – det kan være skummelt da du får for mye baug i sjøen som kan grave seg ned og gi en hard sving eller en tverr.

IMG_1715
Pål Virik Nilsen har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv.

Kursutvikler og fagansvarlig for fritidsbåt i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen, har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv. Pål er tidligere Verdensmester og har kjørt for flere av de største teamene i verden. Dette har gitt han en unik erfaring i håndtering av båt i hastighet. Han har skrevet to bøker om hastighetskjøring, «Helt Propell» i 2015 og «Båt i hastighet» i 2018 – og tilbyr nå kurs i hastighetsopplæring for fritidsbåteiere gjennom Redningsselskapet.

Endret: 05.06.2020