Høyhastighetsskolen
Steppede skrog
Noen skrog har stepp – som påvirker kjøre- og sjøegenskapene. Her gir Pål Virik deg en innføring.
Det finnes flere skrogtyper, og en teknologi som har vært i mange år og som finnes på hurtiggående båter, er steppede skrog. – Mange vet hva det er, men ikke hvordan de fungerer. Og noen vet ikke at de har det under båten sin engang, forteller Pål Virik Nilsen.
Steppene er der for å gjøre livet til skroget enklere og lettere. De gir luft til kjøreflaten under båten og dermed mindre friksjon og en høyere hastighet. Også innenfor stepp finnes det flere utførelser og varianter. Ergo fungerer noen stepp bedre enn andre.
For at steppene skal fungere, må steppet/steppene være i kontakt med vannet. Noen båter har to, tre og noen ett stepp. Har du tre stepp dekker de gjerne en stor flate og du må kjøre ganske «flatt». I gamle dager var det om å gjøre å kjøre mest mulig på «helen» og få båten til å fly mest. Den kjørestilen er litt borte – så har du et steppet skrog må du kjøre flatere.

Det er smart å sette seg inn i kjørestilen med et steppet skrog kontra et mer vanlig v-bunnskrog uten stepp.
De fleste båter som gjør over 50-60 knop har stepp.
Har du steppet skrog bør du være oppmerksom ved sving, samt vektbalansen om bord. Tung bagasje og liknende bør legges nærmest «tyngdepunktet», det vil si midtskips.

Kursutvikler og fagansvarlig for fritidsbåt i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen, har over 30 års fartstid innenfor internasjonal båtsport og båtliv. Pål er tidligere Verdensmester og har kjørt for flere av de største teamene i verden. Dette har gitt han en unik erfaring i håndtering av båt i hastighet. Han har skrevet to bøker om hastighetskjøring, «Helt Propell» i 2015 og «Båt i hastighet» i 2018 – og tilbyr nå kurs i hastighetsopplæring for fritidsbåteiere gjennom Redningsselskapet.