Perfekt montering av bryggefendere

ParmaFender gir god beskyttelse for både båt og brygge - og monteringen gjør du enkelt selv. Vi har fått Parmann-familien til å vise hvordan.

Det er levert godt over 300 000 produserte meter med ParmaFender etter at familiebedriften Parma Plast utenfor Bergen lanserte bryggefenderen i 2003. Siden slutten på 70-tallet har Gunnar Parmann, og etter hvert også sønnene Georg, Jan Hendrik og Christian, bygget opp en solid plastproduksjon, og det hele startet med gulv- og trappeneser i plast. Og med en sterk båtinteresse i bunnen, ble inngangsbilletten til båtbransjen å levere fenderlister til de mange båtprodusentene langs kysten – før «gullproduktet» – bryggefenderne ParmaFender ble lansert. Det hører også med til historien at produsenten Parma Plast fortsatt leverer fenderlister til båtbransjen, og ikke minst ekstruderte termoplast-produkter til offshore og annen industri. Mer om historien – og hvordan de bunnsolide fenderne produseres, kommer i en senere utgave av Båtens Verden.

IMG_8177
300 000 meter har de produsert av ParmaFenderen så langt, f.v. Gunnar, Georg og Jan Hendrik Parmann.

Tre størrelser

Verdt å ta med her, er at produktet fortsatt i prinsippet er det samme siden lanseringen – men med små, viktige forbedringer. I fjor ble for eksempel de sorte fenderne oppgradert med et gjennomsiktig yttersjikt som eliminerer mulighetene for sverting. Da lanserte også Parma Plast egne butikk-kit med ferdige lengder på 6 og 10 meter, slik at det er enklere for butikk – og kunde – å håndtere de lange remsene. Fenderne kommer i tre forskjellige størrelser – 75 mm (M), 90 mm (L) og 115 mm (XL), der alle typene kan tilpasses de fleste typer brygger og utriggere. Hvilken størrelse(r) du velger her, avhenger hovedsakelig av størrelse på båten, og som regel er Ø75mm og Ø90mm mest populære inni bryggebåser, mens det på flytebrygger og andre longside-løsninger ofte ender med Ø90mm eller Ø115mm. Materialet er termoplastisk polyurethane, som er mykt, seigt og ekstremt slitesterkt. Og best av alt – alle kan klare å montere fenderen.

2016-08-10 13.52.52

Selve fremgangsmåten, og utstyret som trengs, avhenger av om fenderne skal monters på utriggere med strips eller til brygge/kai med skruer. Vi skal montere ParmaFender XL på longsideplasser langs flytebryggen og L-fenderen på utriggere. Til å vise oss hvordan dette gjøres, har vi fått besøk av familien Parmann representert ved daglig leder og oppfinner Georg, partner og markedssjef Jan Hendrik og gründer Gunnar.

– Monteringen er enkel dersom du først gjør seg kjent med monteringsanvisningen vår. Den har vi brukt mye tid på å gjøre så lettfattelig som mulig, samtidig som du får nyttige og smarte triks som forenkler en del, opplyser Jan Hendrik.

Annonse
IMG_8095
Lenken kuttes enkelt til ønsket lengde med en riflet kniv.

Tilpasses lengder

ParmaFenderen kjøpes i valgfrie lengder, og kan enkelt kappes med en riflet kniv. Dette gjøres mellom de luftfylte segmentene – der det også er monteringsflate for fastskruing eller boring av hull. Når lenken er kuttet til i riktig lengde monteres en ventil i den ene enden av fenderlenka (dette er samme type ventil som på bildekk), samt en tetteplugg i den andre.

For fenderne som skal skrus i brygga, er det viktig å bruke syrefaste treskruer og store underlagsskiver. Der det er fare for særlig store påkjenninger brukes gjerne gjennomgående bolter eller franske treskruer, men dette ble ikke gjort i vårt tilfelle.

2016-08-10 14.57.23
Dagens smarte tips: Skru fast skruer og skiver før remsa festes til brygga.

Nå første gulltips – fest alle skruer og skiver på forhånd, før fenderne monteres til brygga! Det sparte i alle fall oss for både skruer fra å bli mistet i sjøen og tid. Fenderlenka festes med to skruer per element, og her kommer neste monteringstips. – Fest en skrue øverst i enden, og så en øverst i andre enden. Ta så midten, og midten og midten. Da blir det enkelt å justere fenderne riktig underveis også, slik at du unngår å sitte med for mye eller lite fender i hånda i den andre enden… Når fenderremsa er på plass, pumpes den opp med luft til cirka 1 bar – og vips – så er longsideplassen fendret.

Skjermbilde
Til utriggere brukes strammebånd eller liknende for å holde ParmaFenderen oppe mens det stripses.

Stålbånd

For utriggere brukes gjerne sterke stålbånd. Disse kunne Parmann presentere i fjor, da det ble brukt plaststrips tidligere. Stålbåndene kjøpes av Parma Plast, sammen med en underlagsprofil – «plastbånd» – for å unngå spenningskorrosjon og gnag. Også her er fremgangsmåten enkel. Først bores det hull for stålbåndet i monteringsflaten på fenderen og avstanden mellom hullene tilsvarer bommens høyde. Deretter festes fenderlenken midlertidig til utriggeren med stropper eller liknende. Når den ligger riktig er det klar for stripsing! Ved montering med stålbånd trenger du en hammer – gjerne med plasthode, et strammeverktøy og noen stropper, strips eller liknende. Og når Parmafenderen er kommet på plass – kan du gjøre det som både Parmann og undertegnede er enige om er det beste i hele prosessen… Nemlig å pumpe opp lenka til ett bar trykk.

Endret: 23.05.2020