20 supre ting for småbarnsfamilien på båttur

Her kommer noen gode tips til turting og aktiviteter som kan være kjekt å overraske barna med.

Det er mye utstyr som er kjekt å ha med seg når du er på båttur med barn. Krabbefangst-utstyr, kortstokk, badeball, spade, håv, teine, kikkert, Donald Duck, fiskestang og førstehjelpsutstyr har du sikkert tenkt på allerede. Her kommer noen flere tips til turting som kan være kjekt å overraske barna med. Riktig fornøyelig båttur!

Av André Marton Pedersen

utstyrstips_1

Boken Livet i fjæra

Dette en innholdsrik oppslagsbok som tar for seg alt av levende liv du kan finne i fjæra. Alt fra muslinger, snegler, krepsdyr, nesledyr og leddormer finner du i boken, og den er god å kunne slå opp i når minstemann kommer med en lang, smal fisk som ligner på tang. «Det der er en tangsnelle», kan du imponere med da.

 

Tennstål og lo fra tørketrommel

Å fyre opp et bål er veldig koselig og det er lov å fyre bål også på sommeren om det skjer på forsvarlig vis og på tilrettelagt bålplass. La gjerne barna få bygge bålet selv. De kan enkelt bygge et flott pagodebål og det gir barna ekstra mestring å tenne bålet med tennstål. Det kan kjøpes i ulike sportsbutikker og koster fra rundt 100-lappen og oppover. Er det vanskelig å få fyr på neveren med tennstål? Ekspert-tips: Ta med lo fra tørketrommelen hjemme og la gnistregnet falle over den tørre loen. Da tar det fyr med en gang!

 

Tom sjampoflaske

Ta gjerne med en eller flere tomme sjampoflasker, eller kanskje jeg ikke burde gitt dette tipset? Sjampoflasken bør du iallfall vente med til det er noenlunde badetemperatur, for her kommer det til å bli vannkrig i fjæra! Lano sin såpebeholder spruter flere meter!

utstyrstips_2

Hengekøye

Hengekøye er i vinden som aldri før og det er kjekt å ha en hengekøye liggende sammenpakket i båten. Den tar ikke stor plass og er lett å slå opp. Veldig kjekt å ha med seg på tur og vil garantert være en suksess blant de minste.

 

Munnspill

Du kan ikke spille munnspill, sier du? Ikke jeg heller, men det hindrer meg ikke i å ta en trall i tide og utide. Barna liker det, men hva de voksne mener er jeg noe usikker på…

 

Taustump

Det er veldig kjekt å lære barna ulike typer knuter, og ute på båttur har mange gjerne tid til å øve litt på dem. Pålestikk, båtmannsknopp, flaggstikk. Ja, her er det bare å øve seg. Kan du forresten Tarbuck-knop? Den er genial når du skal stramme opp tau, f.eks. til en tarp. Når barna har badet kan dere bruke tauet som tørkesnor.

utstyrstips_3

Ark og blyant

Har du og barna noen gang stått i fjæra i to minutter og bare lyttet til alle lydene rundt dere? Det er fascinerende hvor mange ulike lyder som dukker opp. Ta med ark og blyant og still dere opp i sjøkanten og lytt til alle lydene. Noter ned på arket etterpå alt dere hørte. En fin måte å bruke sansene sine og dere vil bli overrasket over alle lydene som dukker opp.

 

Såpebobler

Barn har lekt med såpebobler i over 400 år og det har fortsatt ikke gått av moten. Vil du lage din egen såpebobleblanding trenger du 3 liter vann, 2 dl oppvasksåpe og 0,5 dl glyserol. Verdens største såpeboble ble laget i Tyskland i 1992 og målte 2,3 meter i diameter. Klarer dere å slå den rekorden?

 

Brødpose og tre spisse blyanter

En brødpose kan jo brukes til mangt og er uansett fin å ha med seg i båten, men visste du at du med en brødpose kan imponere barna med dine magiske evner? Fyll brødposen med vann og stikk så en spiss gjenstand, f.eks en blyant, gjennom brødposen. Wow! Ikke noe vann renner ut. Fortsett med flere blyanter, hvor mange klarer du før posen revner?

Annonse
utstyrstips_4

Padlebrett

Et padlebrett (SUP) koster lett noen tusen kroner, men du verden så moro barna har med det. Fra padlebrettet kan man utforske uthavnen, fiske etter krabber og komme inn i viker der båten blir for stor.

ANNONSELENKE: Sjekk disse SUP-brettene hos Watski

 

Tarp

En tarp er egentlig det samme som en tynn presenning, men som er laget for friluftsliv. Den har ulike festepunkt og du kan henge den opp mellom trær og søke ly eller overnatte under den. En tarp gir herlig camp-stemning.

 

Forstørrelsesglass

Jeg har et forstørrelsesglass som ligger i båten, og det tar vi titt og ofte frem for å utforske krypene vi finner i fjæra. Det er så mye spennende som finnes under steiner og tang.

utstyrstips_5

Mini-høyttaler

Det sies at stillheten er fin å “lytte til”. Joda, jeg er enig i det, men av og til er det kjekt å ha med en liten batteridrevet høyttaler også, som du kan spille musikk fra via mobilen. Bare pass på at du ikke forstyrrer naboene.

 

Sammenleggbar bøtte

Bøtter tar litt stor plass, men det finnes også sammenleggbare bøtter som du bretter sammen og legger i en pose. Helt genialt og tar så og si ingen plass. Når barna skal fange krabber kan de bare fylle bøtten med vann og den står støtt.

 

Vanntett pakkpose

Disse kan du få kjøpt i ulike sportsforretninger og det er supert å ha klær i dem, for posen komprimeres og tar liten plass.

ANNONSELENKE: Sjekk disse vanntette bagene fra Watski

Annonse
utstyrstips_6

Pose og plukkehansker

Drar jeg på tur i skjærgården har jeg alltid med meg plastposer og plukkehansker. Det er fordi det stort sett alltid er noe boss langs strendene, og det føles fint å rydde det vekk.

 

Fisk til krabbeagn

Har du en pale, lyr eller makrell liggende i frysen? Ta den med. Dette er jo supert agn når barna skal fange krabber. Fungerer mye bedre enn blåskjell og sneglehus.

 

Lyslenke

Jeg fant en lyslenke på Nille til 40 kroner. Den henger jeg opp inne i båten og barna liker den veldig godt. Ekstra kosefaktor!

utstyrstips_7

Domino

Dette er et enkelt og morsomt spill som alle kan delta i. Domino tar liten plass og er kjapt å rydde når middagen skal serveres.

 

20-kroning

Det er gøy for barna å gå i nærbutikken ved kaien og handle – heeelt alene. Men du vil kanskje ikke gi dem en 200-lapp å handle for? Plutselig kommer de tilbake med fire is hver, tre godteposer og en plast-traktor. Da er det kanskje bedre å ha noe småpenger liggende, som de kan handle for.

Endret: 17.06.2020