De beste værmeldingene

Her er våre anbefalte værmeldinger for båtfolk – og noen tips og triks til hvordan de kan brukes.

Først og fremst – ikke la deg skremme om det blåser utpå og værmeldingen viser stiv kuling. Langs kysten finnes flere godt beskyttede leder, gjestehavner og uthavner som ikke påvirkes av vind i det hele tatt. Ha det i bakhodet når du sjekker værmeldingen!

Skal du ut på mer utsatte strekk er kanskje vind og bølgevarsel det viktigste å ha et forhold til. Vi bruker en kombinasjon av Pent.no, som samler data fra både Yr og Storm, Yr sitt kystvarsel og SMHI sin værmeldingstjeneste om vi skal seile i sør/-øst-Norge og på svenskekysten.

Annonse
Skager-660-Storm
Illustrasjonsbilde: Skager Boats

Tips! Ikke sjekk været midt i en by eller tettsted. Sjekk været ytterst langs kysten, som for eksempel en fyrstasjon. Da får du et mer reelt vindbilde. For eksempel viser værmeldingen for Fredrikstad nå 7,8 m/sek, mens den på Strømtangen like utenfor 14,9 m/sek (!).

kystvar-pa-mobil
Appen KystVær gir real-time-varsel.

Hva blåser det egentlig?

I tillegg til hvilket vær som er meldt, bruker vi alltid å sjekke realtime-status på nærmeste fyrstasjon(er). Dette gjør du med Kystverkets mobilapp «KystVær». Den viser faktisk vind og vindretning på en rekke norske fyr- og målestasjoner, og er et must på båttur!

Skjermbilde
BarentsWatch gir oversikt over status for bølgene på ulike kyststrekk.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Bølgevarsel

Det er en kjent sak at bølgelengde og -høyde ikke nødvendigvis står i stil til hva det blåser. Bunn- og strømforhold, samt hva det har blåst tidligere, har mye å si på hvor store bølgene blir. BarentsWatch fra Kystverket er en veldig god tjeneste for å sjekke hvordan det står til på strekket du skal seile i. Her kan du velge kyststrekke eller en bestemt posisjon og se hvordan det står til.

Nyttig app for Sverige-farende

Seiler du langs svenskekysten er appen til Sjöräddningssällskapet – «Kustväder» et praktisk verktøy. Her får du værmelding rett på mobilen med bølgehøyde, vindretning, nedbørsoversikt og mye mer! I tillegg gir den nyttige vær-varslinger/advarsler for båtfolket.

Endret: 05.06.2020
Tagger: Høstbåtliv