Nyttig for sommerturen

Vi har laget en liste over saker og ting som hører hjemme i båten når familie skal på ferie. Vår liste vil ikke passe alle, det kommer an på båttype, båtstørrelse – og ikke minst på dem som bruker båten. Noe av det vi nevner SKAL være om bord, andre ting bør være i båten og noe er bare kjekt å ha. Og det er sikkert noe du mener vi burde hatt med. Lag gjerne din egen liste.

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Annonse

LADESETT TIL VEST:

Vi regner med at det er godkjente redningsvester til alle om bord, og at de er i orden. Veldig mange bruker oppblåsbare vester. Dersom de har vært utløst, må både patron og cellulose-tablett (Bobbin) byttes. Ha minst ett ekstra ladesett i båten. Husk at det kan være ulike sett til ulike vester. Pris fra cirka kr 400,- for komplett sett.

FØRSTEHJELPSETT:

Det kan være en førstehjelpspute. Der skal ha det du trenger av plaster og bandasjer, men også flottpinsett, hodepinetabletter, øyendråper og Eurax eller Xylocain-salve for å dempe svie fra brennmaneter, insektbitt og ved solforbrenning eller mindre brannsår. Husk å fylle opp fyrstehjelpssettet før turen – ofte mangler noe. Pris fra cirka kr 200,-. Spesielt tilpasset båtbruk: fra cirka kr 400,-

NØDPAKKE:

Ha en vanntett boks med nødraketter, røyksignaler og bluss. Kommer i ferdige sett, eller kjøpes hver for seg. Priseksempel sett kystnært cirka kr 1000,-.

REDNINGSBØYE:

Vi regner med at det er godkjente redningsvester til alle om bord, og at de er i orden. Veldig mange bruker oppblåsbare vester. Dersom de har vært utløst, må både patron og cellulose-tablett (Bobbin) byttes. Ha minst ett ekstra ladesett i båten. Husk at det kan være ulike sett til ulike vester. Pris fra cirka kr 400,- for komplett sett.

LYD PÅ BOKS:

Du kan komme opp i situasjoner der du kan bli nødt til å bruke lydsignaler for å fortelle andre hvor du er, eller hvordan du skal manøvrere. Kommer du ut i tåke, bør du kunne gi deg til kjenne med lyd. Mangler du fastmontert horn, kan du klare deg med en «manuell» tåkelur – lyd på boks. Pris fra kr 140,-.

HÅNDHOLDT VHF:

I tillegg til fastmontert VHF, er det en trygghet å ha en håndholdt VHF. Den kan du ta med deg i en nødsituasjon, for eksempel ved brann eller forlis. Den er også grei å ha med når voksne eller barn er ute i jollen. Da kan man ha kontakt med «moderskipet» til enhver tid. Pris fra cirka kr 1400,-. Med GPS og DSC, cirka kr 3400,-.

PERSONLIG NØDPEILESENDER (PLB):

Vi regner med at det er godkjente redningsvester til alle om bord, og at de er i orden. Veldig mange bruker oppblåsbare vester. Dersom de har vært utløst, må både patron og cellulose-tablett (Bobbin) byttes. Ha minst ett ekstra ladesett i båten. Husk at det kan være ulike sett til ulike vester. Pris fra cirka kr 400,- for komplett sett.

LYKT:

Ha alltid en vanntett lykt og ekstra batterier (eller lader) tilgjengelig i tilfelle strømmen blir borte. Lykten kan også brukes til signalisering. En hodelykt er praktisk om man skal mekke motor, eller må på dekk når det er mørkt. Alle prisklasser.

DAB-RADIO:

Ikke alle har fått installert DAB-radio i båten. Da er det greit å ha med en radio som går på 230 volt og batterier – helst oppladbare batterier. Det er trivelig med radio, men ikke minst er det nyttig å kunne få med seg NRK Vær (tidligere NRK Båtvær), som kontinuerlig sender værmelding for kysten. Pris fra rundt 500 kroner og oppover.

LANGT TAU:

I tillegg til vanlige fortøyningstau, bør du ha minst ett riktig langt tau – gjerne på 15-16 meter (litt avhengig av båtstørrelse). Dette tauet bruker du dersom du må gå til eller fra kai på spring. Men du bruker det også når du ankrer og fortøyer til land og ved slep. Dette tauet bør være av god kvalitet, gjerne flettet. Priseksempel 10 meter 14 millimeter flettet tau fra Robline kr 840,-. 16 mm flettet tau, cirka kr 65,- per meter.

DRIVANKER:

Kan redde deg om båten får motorstopp i nærheten av land. Dersom båten er i drift, vil et drivanker redusere farten betydelig og dessuten hjelpe til å golde baugen opp mot vind/sjø. Pris fra cirka kr 350,-

KONISKE TREPLUGGER:

Kommer i sett med forskjellige størrelser, og er smart å ha for hånden om for eksempel en bunnventil ryker. Kan suppleres med tetningsmiddel som Stay Afloat. Ha også med noen ekstra slangeklemmer. Sett med treplugger cirka kr 180,-.

DRIVSTOFF:

Det er alltid lurt å ha en reservekanne med drivstoff, ikke minst bensin – som mange steder kan være vanskelig å få tak i. Og så har du om noen trenger hjelp.

FILTER OG IMPELLER:

Er man ute i sjøgang kan vann og smuss fra drivstofftankene virvles opp og sette seg i systemet. Ha alltid ekstra drivstoff-filter liggende tilgjengelig. Du skal også ha ekstra impeller-sett for kjølevannvannpumpen om bord. Ryker impelleren, så er det stopp – er den skadet blir det dårlig kjøling og mye eksos. Du bytter den som regel greit selv. Pris fra cirka kr 400,-.

VERKTØY:

Du må minst ha med så mye verktøy at du kan utføre enkle reparasjoner. Lag til et sett som passer din båt, minimum bør du ha vannpumpetang, skiftenøkler og diverse fastnøkler, gjerne et pipenøkkelsett, avbitertang, nebbtang og diverse skrutrekkere.

McGYVER-PAKKEN:

MacGyver kunne løse de fleste problemer med en lommekniv, litt ståltråd og en rull Duct-teip. Duct-teipen (vevteip/sølvteip) har vi beholdt. Lommekniven har vi byttet ut med en Leatherman, eller et tilsvarende multiverktøy. Ståltråden er byttet ut med buntebånd (elektrikerstrips) i ulike størrelser. Med en moderne McGyver-pakken kan vi løse de aller fleste problemer, i alle fall midlertidig. Pris Leatherman fra cirka kr 600,-. Annet multiverktøy i mange prisklasser.

UNIVERSALSPRAY:

Oljebasert universalmiddel på spray er en skikkelig problemløser. Kan brukes til alt fra å løse opp ruste bolter til å skape gode elektriske kontakter – smører og beskytter. Tidligere bruke vi CRC 5-56 som et universalmiddel, også kalt elektriker på boks. I dag finnes det mange gode alternativer; CRS 6-66 (marine), WD-40, Q20, GT7, Fluid Film og flere. Pris fra cirka kr 100,-.

STARTBOOSTER:

En liten kraftpakke som føles trygt å ha om bord – særlig i uthavner. Boosterne er bygget på teknologi med lithiumbatterier. De er ganske små, fra rundt 500 gram. De minste nødstarter fint en påhengsmotor eller liten dieselmotor, mens de største kan få i gang selv større dieselmotorer. I tillegg har de USB-uttak og fungerer dermed som en kraftig nødlader (power bank) for mobiltelefon, nettbrett og annen elektronikk. De har innebygget lykt/nødlys. Pris fra cirka kr 1300,-.

GRILL:

Det er alltid kjekt å grille når man er på båttur. Unngå engangsgrillene, som forsøpler mye, men sats på en grill som kan brukes flere ganger. En kullgrill kan fungere i fjæra, men om bord eller på kaien er det bra med gassgrill. For de kresne er det de rustfrie Magma-grillene som gjelder. Finnes i flere varianter, på gass (bokser eller tilkobles gassanlegg)) eller kull. Kan festes på båtrekken, eller settes på bordben. Pris for gassgrill, cirka kr 3500,- + rekkefeste/bein.

BRANNTEPPE:

Vanlige brannslukningsapparater har de fleste om bord, men ofte er det nok å bruke et brannteppe. Særlig om det tar fyr rundt komfyr eller grill.

OVERGANGER:

Det er ikke alltid landstrømkabelen passer i strømuttakene på land. Da trenger du overganger (adapter). De kommer ferdiglaget, eller du kan lage dem selv. Minimum trenger du overhang fra Schuko (vanlig) støpsel til CEE skjøtekontakt (rund blå). I tillegg bør du ha fra CEE støpsel til Schuko skjøtekontakt. Pris fra kr 100,-.

SPENNINGSTESTER:

Ha alltid en vanntett lykt og ekstra batterier (eller lader) tilgjengelig i tilfelle strømmen blir borte. Lykten kan også brukes til signalisering. En hodelykt er praktisk om man skal mekke motor, eller må på dekk når det er mørkt. Alle prisklasser.

NATURBØKER:

Både voksne og barn kan ha stor glede av å lære mer om fugle- og dyreliv langs kysten. Da er det greit å ha små håndbøker om fugler, fisker, blomster og sjøpattedyr. Cappelen Damms naturhåndbøker dekker det meste, også kysten. Kr 249,-.

ALT SOM ER SAMMENLEGGBART

Uansett størrelse på båt, er det begrenset med plass om bord – ikke minst i byssa. Det er veldig praktisk med alt som kan foldes sammen når det ikke er i bruk; bokser, siler, bøtter osv. Se etter det i kjøkkenbutikker, krims-krams-butikker, Tupperware osv. Alle prisklasser.

Annonse

KART:

Selv om de fleste i dag har digitale kart, anbefales det å ha sjøkart (og andre kart) om bord. Det er en sikkerhet om elektronikken svikter, men et gammeldags kart gir også bedre oversikt. Pris hovedkartserien kr 266,-.

KIKKERT:

Det kan være viktig å følge med i alt som skjer rundt deg når du er i båt. Samtidig er det kjekt å speide etter kjente på sjøen, kikke på fugler og så videre. Marine kikkerter er ofte gummierte og har innebygget peilekompass. Mange prisklasser. Marine kikerter fra cirka kr 1.500,-.

SNORKELSETT:

Har man med dykkermaske, snorkel og svømmeføtter, kan man inspisere båten under, kanskje redde situasjonen om man får noe i propellen. Dessuten morsom til lek og fritid. Vær oppmerksom på at barn under 12 år ikke bør bruke snorkel, og under ingen omstendighet uten tilsyn. Lungekapasiteten til barn kan være for liten til at all CO2 åndes ut, dermed kan det føre til forgifting. Pris fra cirka kr 300,-.

SAMMENLEGGBARE SYKLER:

Har du plass til sammenleggbare sykler, utvides havnens utforskingsområde betydelig. Dessuten gir det god mosjon, og praktisk når man skal til butikken. De fleste sammenleggbare syklene er ikke større enn at de lett kan stuves bort i båten. Typisk vekt er rundt 12 kilo. Unngå de aller rimeligste, men gå for noen av bra kvalitet. Da må du regne med fra cirka kr 3.000,- og oppover.

OPPBLÅSBARE KAJAKKER:

Det finnes flere oppblåsbare kajakker, som er så bra at det fint er mulig å padle på tur i farvannet rundt havna. Finnes både enkle og doble, og dessuten SUP-brett – som nå er veldig populære. Bedre enn å rase rundt i jolla. Kan greit stuves bort når de ikke er i bruk. Pris fra cirka kr 5.500,-.

GJESTEHAVNER:

Oversikt over gjestehavner og farvann. Finnes både bøker, i båtblader og informasjon på nett. Bokserien (4 deler i Norge) «Havneguiden» er selve bibelen. Pris cirka kr 650,-.

Endret: 14.07.2021