Septiktømming stepp-for-stepp

Flere båtfolk vi har snakket med forteller at de er usikre på hvordan man går fram på en tømmestasjon for septik. De sier de heller benytter seg av «gamlemetoden» fremfor å fomle foran en ukjent tømmestasjon og hvor det kanskje ligger en kø av båter som venter på tur for å få tømt. Vi viser her med bilder hvor enkelt det er å få unna skitten. Vi ble med ut til Fuglevik båthavn, rett sør for Moss, med «skipper» Terje Avner og den velstelte Viksund 340, «MorMajor II».

Tømmestasjon 5red
Slik ser tømmestasjonen ut. En vannslange til å kunne spyle ned i septiken henger på høyre side. På venstre side en lang tykk slange som føres ned i hullet du har på dekket, merket «WASTE».
TØMMESTASJON 2
Slangen i miljøstasjonen på Fuglevik har en myk sugestuss, så her benytter båteier en adapter som skrus ned i det gjengede tømmehullet i dollbordet. Når dette er på plass vrir du på håndtaket som sitter i enden på slangen og tømmingen kan starte. Du merker på slangen at suget er i gang når alt fungerer som det skal.
Overgangsstuss
Overgangsstuss: Slik ser overgangsstussen ut. Den brukes i de tilfellene slangen på miljøstasjonene ikke har gjenget sugestuss.
Annonse
Tømmestasjon uten adapterred
Har du montert en dekkskobling av nyere dato behøver du normalt ikke adapter når du skal tømme. Nyere miljøstasjoner har en sugeslange som skrus direkte i hullet. Noen sugeslanger har et stykke av glass eller gjennomsiktig gummi. Du vil da se at den suger. Ellers merker du rykk i slangen når alt fungerer som det skal.
Spyling i septik
Spyling i septik: Når jobben er unnagjort er det tid for å spyle ferskvann ned i tanken. Bruk kun den slangen som er beregnet for septikspyling og ikke den som er beregnet for drikkevann! Det er lurt å spyle litt vann ned i tanken som man kan pumpe ut slik at man er sikker på at det aller meste skitten i tanken er borte. Når dette er gjort kan man spyle rent vann ned på tanken sammen med for eksempel eddik som løser opp urinsten som har lett for å legge seg som et belegg i slangene. Sug gjerne litt sjøvann inn i slangen på miljøstasjonen når du er ferdig med den. Da slipper nestemann søl fra din tømming.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Sikkerhetsventil for septiktank

Flere har sett at den anbefalte lufteslangen fra septiktanken ikke holder 25 mm som anbefalt. De aller fleste har lufteslanger som er 16 mm eller mindre. Her er løsningen.

Du kan derfor få kjøpt en sikkerhetsventil – i vårt tilfelle fra Navinordic, som kan kobles på septikslangen og som slår ut når undertrykket i tanken blir for stort.

Denne sikkerhetsventilen kompletterer for liten lufteslange når man er koblet opp mot en sugestasjon for septik. T-stykket plasseres på høyeste punkt mellom tank og toalett. I enden av slangen settes en-veis lufteventilen som åpner når undertrykket kommer over et visst nivå. Prisen på denne en-veis sikkerhetsventilen fra Seatonic.no er kr. 999,-.

Sikkerhetsventil

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Astor

Endret: 23.05.2020