TV om bord:

Antenne, parabol eller streaming?

Ønsker du å ha muligheten for å se på TV om bord i båten, gir vi deg her fordeler og ulemper med antenne, parabol eller streaming. Hva skal jeg velge til båten?

De fleste fritidsbåter i Norge har av praktiske og økonomiske årsaker valg å ta ned TV-signalene via en tradisjonell rundstråle-antenne (UFO), men det finnes flere muligheter. I artikkelen skal vi se på ulike metoder og hva som passer best for deg og for lommeboka.

Roger Berg
Roger Berg jobber i Target United, som siden 1983 har blitt et av Norges ledende selskap innen import og distribusjon av lyd & bilde-produkter. Blant annet representerer han Tver fra Finlux, som har flere «båtTV-er» i sortimentet. Roger er også ivrig båtmann, og har skrevet denne saken.

Rundstråle-antenne

En tradisjonell rundstråle-antenne er en bredbåndet antenne beregnet for å kunne motta alle typer signaler, det vil si FM, VHF og UHF. Nå er det gamle FM-nettet en saga blott, men det kanskje ikke så mange vet, er at frekvensbåndet som VHF benyttet, nå er overtatt av DAB-radio.

I utgangspunktet er en rundstråleantenne perfekt til å motta DAB-signaler, det er bare en liten hake: Antennebølgene kommer vertikalt. Så i teorien kan man sette antennen på høykant og den vil være perfekt for DAB. I stedet for å gjøre dette har flere produsenter valgt å montere en liten «haifinne» på toppen av antennen som sikrer mottak av de vertikale signalene. Det gamle UHF-båndet benyttes i dag til distribusjon av de digitale kanalene fra RiksTV.

Fordelene med denne type antenne er mange: De er rimelige i innkjøp, enkle å montere og ikke minst fungerer de bra – i og med at de tar i mot TV-signaler fra «alle kanter» – det gir gode signaler selv om båten beveger seg.

1
Annonse

En annen fordel er selvsagt at dagens digitale bakkenett tilbyr gratis NRK(!). Jo, det er sant. NRK’s kanaler NRK1, 2 og 3 er gratis å motta – og det beste av alt er at du ikke behøver kortleser, boks eller abonnement. Kravet er en TV som er godkjent av RiksTV.

Reiser du langs svenske-kysten med båten vil du også oppdage at det er en rekke svenske TV-kanaler som benytter det samme systemet – her finner du fort 7-8 gratis TV-kanaler.

Selvsagt er det noen negative sider også. Som de fleste har opplevd har rundstråle-antennen en stor svakhet – du må ha fri sikt til TV-senderen. Ligger du fortøyd ved en høy holme som sperrer TV-signalene, vil du kunne risikere alt fra null mottak til store variasjoner. Her er det en fordel å ha seilbåt med antennen montert i toppen av masta. Vær oppmerksom på at du ikke kan se RiksTV i utlandet (sør for Strømstad). Husk også at det må gjøres et nytt kanalsøk dersom du har beveget deg over et større område (fra en TV-sender til en annen).

Annonse

Parabol

I snart 20 år har det vært mulig å kjøpe parabol til båt. Det har egentlig aldri blitt en stor suksess. For det første har man vært nødt til å grave dypt i lommeboka, for det andre har selve parabolen – som er bygget inn i en kuppel – tatt stor plass. Kuppelen måler ofte mer enn 50 cm i diameter, så her snakker vi om å ha god plass på targa’n.

Praktisk fungerer dette utmerket takket være lynraske elektroniske motoriserte gyrostabilisatorer som kompenserer for båtens bevegelser, enten du er underveis eller i havn. Tilkobling til TV gjøres enkelt uten å måtte åpne antennen, og det er normalt ikke behov for masse justeringer, da de fleste parabolene i dag har en innebygd «sat-finder» som automatisk vil søke inn og finne satellittene for deg.  Fordelene er mange, blant annet god dekning, men husk at man her også må fri sikt til satellitten. Gir deg også norske kanaler i utlandet (krever abonnement). Det store minuset er den dyre investeringen, selv om prisene i dag har falt drastisk, og du kan få et komplett anlegg fra 25.000.

2

Strømming (streaming):    

Strømming av film og musikk har de fleste av oss blitt kjent med gjennom tjenesteleverandører som Spotify, Netflix, Youtube osv. Men de fleste av oss har kanskje ikke forsøkt å strømme TV-signaler?

Bare de 2-3 siste årene har det virkelig kommet gode løsninger – både fra bredbåndsleverandørene, TV-produsentene og ikke minst fra kabelTV-leverandørene. Ja du leste riktig. Det er nå slik at alle de anerkjente kabelTV-leverandørene tilbyr løsninger hvor du kan ta med deg ditt abonnement til båten og se alle de samme kanalene du ser hjemme – helt gratis.

9
Typisk casting-enhet - denne fra Apple.

For å kunne strømme TV om bord er du avhengig av et trådløst nettverk. Ofte finnes det et nettverk i de fleste gjestehavner, men som vi alle har opplevd er dette gjerne et overbelastet nett med lav hastighet. Så da står du igjen med to valg: Investere i en mobil bredbånds-router eller dele 4G-signalet du har på din mobiltelefon med TV’n. Det er en stor fordel å ha en TV med innebygd SmartTV og trådløst mottak av wifi, men slett ikke en nødvendighet. Du kan nemlig på en enkel måte strømme TV-signaler via en casting-enhet som tilkobles TV’ns HDMI-inngang. Disse finnes i mange varianter, men domineres av Googles Chromecast og Apple TV. Fordelene er mange med denne metoden, men du skal også være klar over at den krever en bredbåndsrouter om bord da du ikke kan dele 4G-nettte på mobilen med casting-enheten.

Enten du velger SmartTV eller casting er fordelene mange: Som nevnt ovenfor kan du flytte med deg kabelTV-abonnement du har hjemme til båten, men i tillegg vil andre strømmetjenester som Spotify, Netflix og YouTube også være tilgjengelig. Begge løsningene er enkle å koble opp (trenger du hjelp: snakk med ungdommene om bord) og relativt billige i innkjøp.

Selvsagt er det noen minuser her også. Kostnaden for å benytte mobilt bredbånd er ganske kostbart: Ca 500 kr for 50GB databruk. Nå høres dette mye ut, men ser du mye på TV spiser du kjapt opp 50GB i datatrafikk.

Vi har registrert at mobil brebånd er adskillig billigere i vårt naboland Sverige, så vi håper at de norske operatørene også kan vurdere sine priser….

Endret: 06.07.2020