Gode bøker å ha om bord

Ingenting er som å nyte late dager - med eller uten sol - om bord i båten med et utvalg av bøker. Vi har plukket ut noen favoritter blant skjønnlitteratur og fagbøker om båtliv.

Boktips1

Båten som ikke ville flyte

Denne boken er kanskje den morsomste som noen gang er skrevet om kjærlighetsforholdet mellom en mann og hans båt!

Skonnerten Happy Adventure hadde en fatal feil. Hun lakk som en sil. Hvorfor noen ville utsette seg og sine beste venner for denne sta, egenrådige, ukomfortable og ikkeflytende lørja, som ved siste opptelling hadde sunket åtte ganger, er mer enn noen kan fatte. Enhver forklaring synes umulig. Men historien er sann, tro det elleDette er en fornøyelig beretning om livet med og i en gammel båt; om råtne seil og helbredende rom; om livet på yttersida og om hunder, havet og kjærligheten. Koster 349,- og er skrevet av Farley Mowat og oversatt av Nina Kristin Nilsen.

 

Båtvedlikehold og enkle reparasjoner

Denne boka er en del av serien «Skipperens håndbøker» og tar for seg det meste av det du støter på innen båtvedlikehold om bord. Den er skrevet av «båtvedlikeholdsguruen» Andrew Simpson, som tar for seg alt fra kjøl til toppen av masten, og viser blant annet hvordan du forebygger og løser motorproblemer, gjør vedlikehold og ettersyn av gass-, vann-, diesel-, og elektriske systemer, foretar service på pumper, vinsjer, ankerspill, drivverk og rorsystem, reparerer skader i skroget og finner og utbedrer lekkasjer. Koster 274,-.

 

Hobbyfiske langs norskekysten

En håndbok som gir nødvendig innblikk i fisketeknikker og utstyr. Den omtaler fiskearter og deres livssyklus for best mulig resultat på fisketuren. Boka er liten nok til å alltid være i veska. Den har mange bilder og gode forklaringer. Skitt fiske! Koster kr. 149,- hos Blinkebok.no.

Boktips2

Illustrerte Seil- og riggtrim

Denne boken tar for seg seiltrimming og riggtrimming på en kortfattet og systematisk måte. Med 150 flotte illustrasjoner ved sammen med enkel og klargjørende tekst viser boken hvordan seil og trimming av rigger utføres. Den har stikkordregister med engelske oversettelser bakerst. En må ha bok for nybegynnere, og kjekt og ha for de erfarne. Boka koster 160,- og er skrevet av Ivar Dedekam, og selges av Blinke Bok.

 

Fiskeknuter

Fiske er i vinden – og denne boka er en liten lommeguide som inneholder et utvalg gode fiskeknuter for alle forhold. Boka passer i lomma eller fiskeskrinet og er vannavstøtende. Knutene er inndelt i tre hovedkategorier – skjøteknuter, festeknuter og opphenger og løkker. Koster 76 kroner hos båtutstyrsbutikker og bokhandlere.

 

Loggboka for båtfolk

Det er alltid bra å føre logg for å huske hva, hvor hvem og hvilket. Redaktøren av denne loggboken, Ellen-Marie Wisløff, har over 30 års erfaring innen båt. Her er det gjort plass til tur-, drivstoff-, vedlikeholds- og servicelogg. Koster 175,- hos blinkebok.no

Bøkene er tidløse og perfekt å ha liggende om bord for late dager på sjøen.

Boktips3

Første kvinne rundt jorden alene

«Bare tre vendinger til venstre, så en til høyre og hjem kjære hjem.». Slik beskriver en venn av Naomi seilasen hun skal legge ut på. Den samme vennen har lånt henne en seilbåt på hele 53 fot, og som egentlig er ment for et mannskap på ti. Naomi kommer fra en sauefarm i New Zealand, er 28 år og har knappe to års erfaring med seilerlivet – hun har aldri håndtert en båt alene. Og hun har én måned på seg til å forberede seilasen.

Det hele høres for vanvittig og hasardiøst ut til å være sant. Hva får en helt uerfaren seiler til ville dette og til å tenke at dette kan jeg klare? Og hva med menneskene rundt henne, erfarne seilere som tydeligvis også synes det er en god ide? Det bor noen fantastiske krefter i oss mennesker, eller i alle fall i noen av oss. Naomi viser dette til fulle, der hun tør og der hun gjennomfører. Det er ikke enkelt – men det er en fantastisk beretning hun gir oss om sin seilas jorden rundt – alene! Boka er skrevet av Naomi James og koster 349,-, og er utgitt av Flyt Forlag.

 

Havneguiden

Havneguiden er en serie bøker som tar for seg detaljene i havner, viker og øyer langs kysten. Alle omtalte områder har detaljert innseilingkart og anbefalinger om hvor du kan legge til.

Det er beskrevet fasilitetene på stedet og tatt flotte bilder for best mulig forståelse av plassen. Her finner du inspirasjon og informasjon som er viktig i planleggingen av båtferien.

 

Knop & Stikk

Serien «Skipperens håndbøker» tar for seg en rekke kjente og kjære temaer for båteiere. Denne boka, Knop & Stikk, henvender seg i første rekke til dem som ønsker kunnskap om tau og knuter i forbindelse med båt og båtliv. Ikke desto mindre inneholder den elementer som vil være av interesse for en mye bredere leserkrets. Koster 329,- hos de fleste båtutstyrsbutikker – og bokhandlere.

Annonse
Boktips4

Norske kystperler

Denne boka, skrevet av Jon Amtrup, er en praktisk veiledning, og inspirasjon til verdens vakreste kyst – norskekysten. Boken tar for seg strekningen Lindesnes-Lofoten. Koster 300,- hos Nautisk Fritid.

 

Lær å seile

Denne boken gir deg en enkel innføring i grunnleggende seiling. Lene og Trine er to svært erfarne seilere og instruktører som har trent mange utøvere og undervist trenere i seilteori. Her deler de av sine kunnskaper slik at du som nybegynner skal kunne heise seil og legge fra land.

Du får en innføring i: Sikkerhet, beskrivelse av båt, seil og utstyr, knoper og stikk, hvordan rigge båten, hvordan seilet virker, hva du må gjøre før du legger utpå, hvordan seile i forhold til vinden, Sjøveisreglene, hvis uhellet er ute, hvordan legge til land, fortøyning, og til slutt ord og uttrykk som det kan være greit å kunne.

Etter å ha lest denne boken forstår du det grunnleggende om seiling, du kan være nyttig hjelp som mannskap hos andre og sist, men ikke minst – du kan glede deg over den fantastiske følelsen det er å seile! Boka koster 349,- og er utgitt av Flyt Forlag.

 

Store helter i små båter

Her får du lese om bragdene du bør kjenne til. Les om kaptein Blighs seilas med livbåten fra BOUNTY, Ernest Shackleton som redder sitt mannskap, Per Tangvalds liv og seilaser og den første jordomseileren Joshua Slocum. Les om Nicolai M. Anthonisens første redningsaksjon med R/S 1 COLIN ARCHER, og hvordan Magnus Andersen kuppet 400–årsfeiringen av Columbus som Amerikas oppdager med nybygd vikingskip. Og mange flere.

Forfatter Jon Winge henter fram noen virkelig store sjøfolk. Men sjøfolk, det er så mangt. Det er både de som frivillig og de som ufrivillig utfordrer havet i liten båt. De som seiler for å overleve og de som seiler for moro skyld. Dette er bragder som kan inspirere alle som ferdes på sjøen. Koster 349,- og er utgitt av Flyt Forlag.

Boktips5

Jomfruturen

«Kunne du tenke deg å sende tenåringen din alene på jordomseiling?». Tania var knappe 18 år da faren ga henne den store utfordringen; å seile jorda rundt i en liten båt – helt alene.

Ungjenta hadde vært gjennom en turbulent barndom og livnærte seg som sykkelbud i New Yorks trafikkerte gater. Hun tok utfordringen, la avgårde med minimal erfaring i å seile og enda mindre i navigasjon og praktisk båthold. At hun i det hele tatt overlevde er vel nærmest en bragd i seg selv. Historien tar oss med på en vill ferd i en knøttliten båt, der lærdommen må komme raskt, helst før neste storm, nestenkollisjon eller lekkasje. Og Tania skal ikke bare seile, hun må livnære seg ved å skrive artikler og hun må følge en beinhard tidsplan for å nå rekorden om å bli den yngste jordomseileren i historien. «Jomfruturen» koser 249 og er skrevet av Tania Aebi.

 

VHF – i båten

Her er ett praktisk hefte med plastbelagt papir, og spiralinnbinding, slik at alle sider er lett tilgjengelig og kan ligge i båten hele året. Heftet er godt illustrert og går gjennom det viktigste om VHF-apparatene, radiospråket, og kystradioen. Innholdet er kvalitetssikret i samarbeid med Telenor Maritim Radio. Koster 129,-

Endret: 25.06.2020