Gravet makrell eller annen fet fisk

Makrellen er en fet fisk som egner seg godt til graving. I løpet av sommeren er denne retten ofte på bordet ombord hos oss. Det anbefales å fryse fisk som skal graves, dette for å drepe eventuelle forekomster av parasitten anisakis. Vi gjør ikke alltid det, og det har gått bra så langt.

Vi benytter samme oppskrift til makrell og annen fet fisk som laks og ørret. Vi har alltid hjemmegravet laks eller ørret til julefrokosten, for eksempel.

Ingredienser til 1 kg fiskefilet:

3/4 dl salt
3/4 dl sukker
2 ts grovmalt sort pepper
Rikelig med fersk dill (kan også benytte tørket dill, men fersk er å foretrekke)

Annonse
Gravet makrell6

Fileter fisken og fjern alle ben. Skinnet skal være på.
Bland salt, sukker og pepper i et glass og fordel over og under filetene sammen med dillen. Ikke kast dillstilkene, legg dem over og under filetene. Disse legges kjøttside mot kjøttside.

Ombord legger vi filetene i en tett plastpose med litt press i kjøleskapet ett til to døgn, avhengig av tykkelsen på filetene. (Hjemme, der vi har god plass i kjøleskapet, legger vi filetene i en form med en fjel til press oppå.)

Ved siste graving veide filetene 300 gram. Da regulerte vi ingrediensene tilsvarende vekten, og fisken var ferdig gravet etter et døgn. Fisken snues noen ganger underveis, dette for at begge sider skal få godgjøre seg i laken som dannes. Når fisken er ferdig gravet, tørkes filetene med kjøkkenpapir.

Server med dillstuede poteter og sennepssaus. Da som en middagsrett, eller på en skive godt brød med sennepssaus, som forrett eller til lunsj. Passer også godt som snacks på små toast. Den gravede fisken holder seg fint noen dager i kjøleskap, gjerne innpakket i folie. Gravet fisk kan også fryses.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Sennepssaus:
2 ss sennep
2 ss sukker
4 ss eddik (7%)
2 dl rapsolje el.l. Vispes inn med tynn stråle.
1 dl dill (mindre dersom tørket)
1 eggeplomme (kan sløyfes)

Som variasjon lager vi en oljefri sennepssaus med tyrkisk yoghurt eller rømme, tilsatt sennep, sukker og dill.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Irene Eckhardt

Endret: 04.06.2020