Om litt er kaffen klar!

Det er to ting vi aldri drar på båttur uten; diesel og kaffe. På kalde dager kan vi varme hender og sjel på et krus varm kaffe. På fine dager lager vi gjerne en kanne kaffe som vi koser oss med på dekk før frokost, før verden har våknet. På late dager blir det kanskje en kopp kaffe eller to på køya også.

Pulverkaffe bruker vi bare som «nødkaffe» og når vi lager kaffe under fart. Da fyller vi et par termoser med varmt vann, og så kan mannskapet selv lage det de ønsker underveis – om det nå er te eller kaffe, kakao eller rett i koppen-drikker. Men så lenge vi ikke har løsnet fortøyningene må det skikkelig kaffe til. Kaffetrakter er upraktisk å ha om bord. De tar stor plass og bruker mye strøm, enten det nå er på landstrøm eller 12-volt. Et alternativ kan være en kapselmaskin, som lager grei kaffe og gir lite søl. Vi foretrekker likevel å lage skikkelig båtkaffe uten fjas når vi er på tur. For Livet er ikke det værste man har. Og om lidt er kaffen klar (Povl Dissing – Svantes lykkelige dag).

36
KRUS: Har du krus med forskjellig farge eller mønster kan alle om bord ha sin egen kopp. Slikt blir det mindre oppvask av. Du kan eventuelt lage krus med egne motiver.

Presskanne

Tidligere har vi brukt en av disse presskannene i glass. Etter at kaffen er trukket har vi så helt den på termos. Glass-presskannene er imidlertid lett å knuse, og holder dårlig på varmen. I dag finnes det flere presskanne-modeller som er laget i slagfast plast eller stål, flere av dem har termo-funksjon som gjør at de holder en stund på varmen. Blant annet Stelton har en slik kanne, i samme design som de klassiske termokannene fra 1977, designet av Erik Magnussen. Brygger 8 kopper (1 liter) og kommer i litt forskjellige farger. Pris cirka kr 500 i plast og kr 800,- i rustfritt (sjekk for tilbud). Vi er også begeistret for «turbryggeren» GSI Java Press 887 ml. Den er veldig solid og det er lite søl med den, samtidig som den holder godt på varmen. Du finner den på nett fra ulike sportsforhandlere til rundt kr 500,-.

Det finnes også det som er kombinasjon av termokrus og presskanne – en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre. Ha kaffe i kruset, sett lokket på og press stempelet med filter ned etter en stund. Etter at kaffen er ferdigtrukket kan du på noen modeller sette på et vanlig lokk. Bodum Travelpress gir deg 0,35 liter nybrygget kaffe, og den holder godt på varmen. Massevis av farger å velge mellom. Pris cirka kr 300,-, men er ofte på tilbud til rundt det halve. Stanley har en litt barskere variant som gir deg 0,47 liter kaffe, og det hevdes at den holder på varmen i opptil fire timer. Pris cirka kr 600,-. Mange andre modeller finnes også.

21
FUNGERER GODT: I båt er det om å gjøre at det man bruker tåler røff behandling. Vi har god erfaring med presskannen GSI Java Press 887 ml. Er solid, lett og holder bra på varmen.

Selve bryggingen med presskanne er enkel. Ha malt kaffe i kannen (cirka 60 gram per liter vann), hell på kokende vann – og om litt er kaffen klar. Etter om lag 5 minutter trykkes stempelet med sil sakte ned, og du kan nyte perfekt båtkaffe. Bruk helst kaffe som er laget for presskanne, som er finere enn kokmalt, men grovere enn filtermalt. De andre duger om du ikke finner presskannekaffe hos kjøpmannen på kaia.

Annonse

Kokekaffe

Kokekaffe er en klassiker, kaffe slik fiskere og sjøfolk har laget den i generasjoner. Foretrekker du denne type kaffe er det lurt å ha en egen kanne, en skikkelig «kaffelars». Alt annet du eventuelt koker i denne kjelen vil smake kaffe. Kaffekjelen kan også brukes om du vil lage kaffe på land, enten på bål eller primus. Kok opp vann. Ha så i kokemalt kaffe, cirka 60 gram per liter vann. La kaffen trekke 4-5 minutter og gi den et raskt oppkok. Selv om det heter kokekaffe skal den aldri koke. Etter oppkok kan du sette kannen hard ned et par ganger, da synker gruten ned. Vent litt til, og kaffen er klar. Kokekaffe er også greit å lage når du er underveis.

07
PULVERHEKSA: Pulverkaffe bruker vi bare som «nødkaffe» og når vi lager kaffe under fart. Da fyller vi et par termoser med varmt vann, og så kan mannskapet selv lage det de ønsker underveis – om det nå er te eller kaffe, kakao.

Filterkaffe

En enkel måte å lage god kaffe på er å bruke en filterholder og melittafilter, eventuelt et stålfilter (som gjenbrukes). Sett filterholderen med papirfilter/stålfilter på en termokanne. Bruk cirka 60 gram filtermalt kaffe til 1 liter vann. En doseringsskje som du får i butikken er cirka 10 gram. Hell sakte kokende vann over kaffen og la det renne ned. Kaffen blir god, men ulempen med metoden er at den er vinglete og det blir lett søl. Ikke så godt egnet når du er på sjøen. Ikea har et veldig anvendelig stålfilter i tre deler til kr 119,-.

31
FILTERKAFFE: Det er enkelt og greit å lage filterkaffe rett i termokannen. Men brygging i sjøgang er ikke særlig praktisk. Metallfilteret er fra Ikea og er veldig anvendelig.

Espresso

Ønsker du å bråvåkne er det ingen ting som en sterk espresso – svart som ravnens skygge. Vi begynner ofte dagen med en slik – helst inntatt på dekk. Bruk gjerne en klassisk mokkakanne (etter den jemenittiske byen Mocha). Dette er en kanne med to kamre og kan brukes på gassbluss. Passer den ikke på ditt bluss kan du lage en liten rist den kan stå på. I den nederste delen blir vannet varmet opp slik at det presses oppover, gjennom den og over i en beholder som ligger over. Når kaffen kommer frem her er den ferdig. Bruk espressokaffe, som er finmalt og sterk. Serveres i små kopper, gjerne med litt brunt sukker til. Kannen får du for et par hundrelapper. Espressokaffe kan også brukes til forskjellige trendy kaffedrikke, som «latte» og cappuccino.

33
ESPRESSO: Ønsker du en rask start på dagen er det ingen ting som en sterk espresso. Serveres helst i små kopper, gjerne med brunt sukker til.

Kaffetips

Ha gjerne kaffekopper med forskjellig farge eller mønster. Du kan eventuelt få laget egne kopper med dine (maritime) fotomotiv på. Da kan hver ha sin egen kopp, og det blir mindre oppvask. Vi foretrekker skikkelige kopper og krus i steintøy fremfor plast. Oppbevar alltid kaffen i en lufttett boks. Da holder den bedre på aromaen. Bruk frisk vann. Vær nøye med renhold av kanner. Kaffe på termos taper seg raskt. Prøv deg gjerne frem med ulike typer kaffe. Følger du disse tipsene er du sikret «A damn good cup of coffee». Slik special agent Cooper fra Twin Peaks ville ha den.

NB: Ikke hell kaffegruten i vasken, men kast den i sjøen eller i søppelet. Gruten tetter lett til avløpet fra vasken. Kast heller aldri gruten i do.

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 23.06.2020