Selvfanget fisk om bord

Denne gang vil vi ta for oss fisk. Selvfanget fisk. Det er nemlig ikke slik at det bare er Nordlendinger og slike heldige som har godt fiske rett utenfor stuedøra. Ok - de som er godt vant vil nok kalle vårt fiske for agnfiske, men vi synes seks rødspetter og en torsk på 1,5 kilo på ett garn er akseptabelt, i hvertfall for en liten familie.

Vi befinner oss i indre Oslofjord på Hurum, tvers av Drøbak. Det er fantastisk at vannkvaliteten rett utenfor hovedstaden er blitt så bra at selv hummeren liker seg her. Derfor ble garnet satt rett utenfor havna i vårt tilfelle.

Vi begynner med oppskrift på filetering av flyndre – som er lett når dere har sett hvordan. Hver fisk blir til fire fileter uten at flyndra må renses. Skjær flyndra langs ryggbenet og la kniven følge sidebena. Følg samme oppskrift på andre siden, og vips så har du fire fine fileter. Noen foretrekker skinnfrie fileter, men vi synes de blir ekstra sprø med skinnet på. Skyll og tørk.

Om du vil lage en god kraft til en fiskesuppe, er finner og ben fra flyndre noe av det beste du kan benytte. Kutt opp litt løk, purre, gulrøtter og en persillekvast og legg i en kjele med smør sammen med ben og finner. Ha i laurbærblader, og la det hele surre i fem minutter. Hell på vann til det dekker. Kok opp og la koke forsiktig i 20 – 25 minutter – ikke lenger, da det kan bli limsmak på kraften. Ikke ha salt i denne kraften om du vil blande den med kokevannet fra den kokte torsken, som blir for salt alene.

Om du vil lage en god kraft til en fiskesuppe, er finner og ben fra flyndre noe av det beste du kan benytte.

Annonse

I en plastpose lager du en blanding av brødrasp (kjøpt eller hjemmelaget av tørre, oppmalte brødrester) eller grovt mel og salt, pepper, sitronpepper eller krydder du har for hånden, for eksempel skjærgårdskrydder, salvie eller ditt spesielle fiskekrydder. Legg flyndrefiletene i og blås luft i posen. Rist. Da blir det lett å fordele blandingen på alle filetene.

I en god og varm panne med smør (og rapsolje) legger du fiskefiletene med skinnsiden ned. Stek de gyllne før de vendes og stekes på andre siden. På tallerkener legges en seng av noe grønt du har for hånden – for eksempel ruccola, spinat, ramsløk og liknende som du har frest litt i pannen. Det smaker også kjempegodt med litt stekt sopp ved siden av – kanskje selvplukket på en øy? En sitronskive på toppen, og vi har en herlig lunsj. Litt rømme smaksatt med noen urter – persille, gressløk, ramsløk og så videre – passer også godt til. Med litt mer grønnsaker og poteter blir det hele en fin middag, kanskje også med et glass hvitvin.

Torsken, som vi skar i skiver, har fått ligge kjølig et døgn med litt salt strødd over. Den kan fint ligge noen dager – og blir bare fastere. Vi koker opp en kraft av salt (2 ss per liter vann), noen hele pepperkorn, litt eddik og et laurbærblad. I den kokende kraften legger vi i fiskestykkene, om du liker hodet (som er fri for gjeller) og de største stykkene først. Ta kjelen av varmen og la trekke i cirka femten minutter, litt avhengig av størrelse. Server med Sandefjordsmør; kok opp litt kremfløte, visp inn smør og noen skjeer fiskekraft. Om du har litt persille, hakk den og ha i. Med poteter og grønnsaker blir også dette en herlig middag. Et glass rødvin smaker godt til dette.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Irene Eckhardt

Endret: 04.06.2020