Bytte toalett og slanger

Når vi først må bytte toalett om bord - så ta jobben med å bytte ut gamle septikslanger også. Ikke lett? Nei, helt klart en jobb for to slangemennesker, men med litt lirk og bend og noen ekstra gloser med fremmedord, fikk vi det til.

Vi fikk sjokk da vi så tilstanden til septikslangene. De var nærmest helt tette etter å ha hatt et liv siden 2003. Hos oss vil vi gi de nye slangene godt stell med middel som gjør at slangene skal se langt bedre ut over tid. Der har vi god erfaring fra tidligere båter vi har hatt i våre hender.

Annonse

Det lønner seg å være to personer når du skal bytte septikslange. Det kan være krevende å få tredd slangen gjennom skarpe svinger fra toalettet og fram til septiktanken. Fra båtbyggerens side er dette svært enkelt da overbygg og slike ting ikke er på plass og dermed faller alt lettere på plass. Et godt råd når du først er i sving er å spyle opp lufteslangen som går fra septiktanken og ut i borde. Den kan også tette seg og vil da lage mye krøll, noe flere har erfaring med i selveste fellesferien. Her finnes det et karbonfilter du kan påmontere for å hindre uønsket lukt ut fra septiktanken. Prislapp for denne er i underkant av 900 kroner.

Selve monteringen av et nytt toalett er ikke store jobben. Her skal innslangen som kommer fra saltvannsinntaket i bunnen av båten på plass. Deretter skal septikslangen monteres. Husk rustfrie slangeklemmer. Deretter skrur du fast betjeningspanelet og fester hurtigkoblingene på ledningsbunten. Og dermed er alt klart til første besøk.

Septik 10
Alt på stell: Her går en slange fra Y-ventilen og rett i havet, den andre slangen går mot dekksgjennomføring montert bak på badeplattformen merket «Waste» eller «WC».
Dekksgjennomføring
For tømming mot land: Monterer du en slik med slange mot en vendbar Y-ventil så er du forberedt på å gå til et mottak ved land for å tømme. En grei og renslig jobb - ikke minst miljømessig riktig. Pris kr. 350.- hos Biltema.

Vi har forsøkt oss på en badetur som stoppet av at et godt brukt toalettpapir kom flytende akkurat da vi skulle hoppe i det deilig vannet. Dette skjedde i en polle hvor utskiftingen av vannet er noe redusert.

Hvor tømmer jeg?

Vi har rutiner for tømming av septiktanken. Først når vi kommer oss godt fra land på et sted vi vet at det er gjennomstrømming begynner vi tømmefasen mens propellen enda går rundt. Vi kjører sakte og ser at det kommer septikrester ut etter båten. Det meste som kommer er brunt vann. Først når vi nærmer oss tom tank kommer det mer synlig ut fra tanken. Papir og andre rester er malt opp til fine partikler i kvernen som har skarpe kniver som kapper innholdet i bitte små partikler. Propellen gjør blandingen med saltvann effektivt. Reglen er 300 meter fra land for tømming direkte i havet.

Gamle TMC
Går av med pensjon: Den gamle TMC-toalettet fra 2003 har gjort jobben ombord hos oss. Nå ønsker vi oss et mer stillegående toalett. Dermed ble den gamle sliteren landsatt og solgt. Vi tror den har mange år igjen hos ny eier.
Det gamle er ute
Klar for operasjon: Vi har fått ut det gamle toalettet og er klare for drittjobben. - Nemlig å skifte septikslange.

Mottaksstasjoner

Har båten montert sluttstykke for å tømme direkte til mottaksstasjon i land så er dette den beste løsningen, og i Sverige er dette et påbud. Der er det strengt forbudt å la innholdet i septiktanken gå rett i havet. Langs svenskekysten er det også lagt opp til en rekke mottak, noe vi her hjemme ikke er særlig bortskjemte med enn så lenge. Hos oss kan det være langt mellom mottaksstasjonene. Og i vinterhalvåret er ofte disse i tillegg stengt.

Vi fordereder oss
Slangemenneske: Allier deg gjerne med et slangemenneske når du skal skifte septikslange. Vær gjerne to om jobben. Slangen er stiv og lite samarbeidsvillig, og har gjerne noen skarpe svinger på veien fra potte til septiktank. Får du problemer med å dra slangen så fest på en taustump eller en ledning som du fester i enden av slangen. Med et slikt påmontert og en lang skrutrekker klarte vi å bende slangen i den skarpeste svingen og ut mot toalettet. En drar og en dytter.

Allier deg gjerne med et slangemenneske når du skal skifte septikslange. Vær gjerne to om jobben.

Enkel montering

For å montere et uttak for å få tømt septik via et slikt mottak, er en grei jobb. Skaff en Y-ventil som er vendbar. Pris er cirka 1 000,- kroner. En slange som går fra denne og opp til dekk og en dekkforskruvning. Disse er merket «WC» eller «Waste». Sørg for at lufteslangen som går fra tanken og ut i borde er åpen.

Et godt tips for å holde øye med volumet i septiktanken er å montere en giver og et instrument som viser mengde innhold i tanken. Her finnes det både for innvendig og utvendig montering på septiktanken.

Vår erfaring er at det fortsatt er fritidsbåter som ikke har montert septiktank ombord. Selv i 2017 finnes det slike. Hvordan vet vi det? Vi har forsøkt oss på en badetur som stoppet av at et godt brukt toalettpapir kom flytende akkurat da vi skulle hoppe i det deilig vannet. Dette skjedde i en polle hvor utskiftingen av vannet er noe redusert. Det ble ingen bading denne dagen, forståelig nok.

Jabsco liten bolle
Turbotoalettet: Vi har testet dette «turbotoalettet» fra Jabsco i sommer. Et toalett med liten bolle (LxBxH: 373x342x402). Vi velger å kalle det «turbotoalettet», da kvernen som sitter i bunnen av potten gir innholdet en skikkelig tur med god kraft fra potte til septiktanken. Toalettet er kompakt og plassbesparende og samtidig stillegående. Leveres med fotbryter eller veggpanel. 12V/24V. Pris for Jabsco Liteflush fra kr. 6 500 kroner. Leveres med fotbryter eller veggpanel.
Jabsco stor bolle
Stor bolle og stillegående: Dette er et toalett med stor bolle for de som måtte ha plass til dette. Her er målene: LxBxH: 450x375x366 mm. Et elektrisk toalett fra Jabsco med en PAR-MAX 2.9 pumpe 12.V. Her følger det med et bryterpanel med hele fire valg. Toalettet bruker lite med vann og er svært stillegående. Jabsco Deluxe elektrisk toalett koster 8 500 kroner. Leveres med fotbryter eller veggpanel.
Sanitærveske
Tankrens: Transclean 65 er spesielt utviklet for å fjerne kraftige avleiringer i toalettsystemet på fritidsbåter med sugetømming og for å forebygge og opprettholde en problemfri funksjon. Transclean 65 er et spesialprodukt som løsner urinstein og andre harde avleiringer i septiktank og rør, samt forhindre stopp i toalettsystemet. Transclean 65 påvirker ikke de nyttige bakteriene, er miljøvennlig og biologisk nedbrytbar. Transclean 65 skader ikke metaller, plast eller gummi. En liter koster hos Watski kr. 179.-.
Aqua Kem 2
Effektiv sanitærveske: Aqua kem er mye brukt til å helle i toalettet. En sanitærveske for daglig bruk. Gir i tillegg frisk duft. Prislapp rundt 100-lappen. Finnes i forskjellige dufter.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Astor

Endret: 23.05.2020