Bytte toalett og slanger
Når vi først må bytte toalett om bord - så ta jobben med å bytte ut gamle septikslanger også. Ikke lett? Nei, helt klart en jobb for to slangemennesker, men med litt lirk og bend og noen ekstra gloser med fremmedord, fikk vi det til.
Vi fikk sjokk da vi så tilstanden til septikslangene. De var nærmest helt tette etter å ha hatt et liv siden 2003. Hos oss vil vi gi de nye slangene godt stell med middel som gjør at slangene skal se langt bedre ut over tid. Der har vi god erfaring fra tidligere båter vi har hatt i våre hender.
Det lønner seg å være to personer når du skal bytte septikslange. Det kan være krevende å få tredd slangen gjennom skarpe svinger fra toalettet og fram til septiktanken. Fra båtbyggerens side er dette svært enkelt da overbygg og slike ting ikke er på plass og dermed faller alt lettere på plass. Et godt råd når du først er i sving er å spyle opp lufteslangen som går fra septiktanken og ut i borde. Den kan også tette seg og vil da lage mye krøll, noe flere har erfaring med i selveste fellesferien. Her finnes det et karbonfilter du kan påmontere for å hindre uønsket lukt ut fra septiktanken. Prislapp for denne er i underkant av 900 kroner.
Selve monteringen av et nytt toalett er ikke store jobben. Her skal innslangen som kommer fra saltvannsinntaket i bunnen av båten på plass. Deretter skal septikslangen monteres. Husk rustfrie slangeklemmer. Deretter skrur du fast betjeningspanelet og fester hurtigkoblingene på ledningsbunten. Og dermed er alt klart til første besøk.


Vi har forsøkt oss på en badetur som stoppet av at et godt brukt toalettpapir kom flytende akkurat da vi skulle hoppe i det deilig vannet. Dette skjedde i en polle hvor utskiftingen av vannet er noe redusert.
Hvor tømmer jeg?
Vi har rutiner for tømming av septiktanken. Først når vi kommer oss godt fra land på et sted vi vet at det er gjennomstrømming begynner vi tømmefasen mens propellen enda går rundt. Vi kjører sakte og ser at det kommer septikrester ut etter båten. Det meste som kommer er brunt vann. Først når vi nærmer oss tom tank kommer det mer synlig ut fra tanken. Papir og andre rester er malt opp til fine partikler i kvernen som har skarpe kniver som kapper innholdet i bitte små partikler. Propellen gjør blandingen med saltvann effektivt. Reglen er 300 meter fra land for tømming direkte i havet.


Mottaksstasjoner
Har båten montert sluttstykke for å tømme direkte til mottaksstasjon i land så er dette den beste løsningen, og i Sverige er dette et påbud. Der er det strengt forbudt å la innholdet i septiktanken gå rett i havet. Langs svenskekysten er det også lagt opp til en rekke mottak, noe vi her hjemme ikke er særlig bortskjemte med enn så lenge. Hos oss kan det være langt mellom mottaksstasjonene. Og i vinterhalvåret er ofte disse i tillegg stengt.

Allier deg gjerne med et slangemenneske når du skal skifte septikslange. Vær gjerne to om jobben.
Enkel montering
For å montere et uttak for å få tømt septik via et slikt mottak, er en grei jobb. Skaff en Y-ventil som er vendbar. Pris er cirka 1 000,- kroner. En slange som går fra denne og opp til dekk og en dekkforskruvning. Disse er merket «WC» eller «Waste». Sørg for at lufteslangen som går fra tanken og ut i borde er åpen.
Et godt tips for å holde øye med volumet i septiktanken er å montere en giver og et instrument som viser mengde innhold i tanken. Her finnes det både for innvendig og utvendig montering på septiktanken.
Vår erfaring er at det fortsatt er fritidsbåter som ikke har montert septiktank ombord. Selv i 2017 finnes det slike. Hvordan vet vi det? Vi har forsøkt oss på en badetur som stoppet av at et godt brukt toalettpapir kom flytende akkurat da vi skulle hoppe i det deilig vannet. Dette skjedde i en polle hvor utskiftingen av vannet er noe redusert. Det ble ingen bading denne dagen, forståelig nok.




Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Astor