Forlenget båten med baugspyd
Båteieren Thomas Nilsens Nidelv 26 fra 1988 har blitt et par foT lenger. Båten brukes flittig om sommeren, men familien har savnet baugspyd for enklere å komme til i uthavn, og løsningen ble å ta problemet i egne hender.
Nilsen fra Fredrikstad har eid båten i seks år. – De aller fleste moderne båter bygges jo med baugspyd, og vi blir ikke yngre med årene, så derfor valgte jeg å starte sonderingen i sommer, forteller Nilsen til Båtens Verden. Han kontaktet den lokale båtutstyrsforretningen Båtbua som hadde levert flere tilsvarende løsninger til andre båttyper.

– De hadde en pakkeløsning som passet min båt, og typebetegnelsen var MP55 18 til 25 fot fra Båtsystem, i rustfritt syrefast stål med teak. Den svenske leverandøren har baugspyd til de fleste båtstørrelser, både motor- og seilbåter.
Settet ble kjøpt rett etter ferien og jeg brukte mye tid på å måle, finne riktig monteringsvinkel og teste ut før boringen tok til, forteller Nilsen. Derfor bør dette foregå når båten ligger på vannet – og det er viktig å finne riktig høyde og vinkel – slik at spydet verken «peker» nedover eller oppover og så videre, mens selve monteringen kan gjøres på land.
– Bruk vater og finn rette vinkel på båten når den ligger i sjøen. Jeg fikk også satt fast stigen ved hjelp av tau, slik at jeg kunne se resultatet direkte. Da blir det enklere når båten står i opplag, tipser Nilsen. Han tror det viktigste om folk skal montere selv, er å bruke god tid og være nøye.


Vær nøye
– Om båten står på land er det enklere å bore, spesielt til staget som skal monteres fast i baugen. Det er snakk om et par timers jobb, og det skal en del til for å gjøre feil. I prinsippet er det snakk om å få montert spydet – med to fester – til dekk, for deretter å montere staget, og dette har teleskop og er litt justerbart etterpå, forteller han. Nilsen valgte å montere baugspydet oppå selve dekket, men det kunne også vært montert «i vater» med dekket. – Da hadde jeg fått en gleppe mellom skrog og det 0,5 meter lange spydet, forklarer han. På Nidelven var det også en dreggrulle i veien, og denne måtte fjernes og hullet tettes igjen først ved hjelp av gelcoatsparkel.
Nilsen støtte også på en annen liten utfordring. Mange båter har stevnjern forut, der staget skal sitte, og her valgte Thomas å bruke et eksisterende hull og montere staget utenpå jernet.
– Det skal bores noen hull i skroget, så det kan være smart å ha en god drill tilgjengelig, forteller han.

Selve stigen ble kjøpt fra en annen leverandør.
– Jeg synes stigen som ble valgt her var finere å se på, i tillegg til at den har en finurlig lukkemekanisme slik at man slipper å knyte fast stigen eller bruke borrelås, slik mange må gjøre. Det er også flere som velger å ha stigen over spydet, men det er greit å få gjemt den bort for både utseende og adkomstens skyld.
Mange i klubben ble overrasket over hvor fint resultatet ble.
Stige i veien
Staget som går fra undersiden av baugspydet til skroget kom i veien for tretrinnsstigen, og dermed måtte han få flyttet staget lenger inn på selve spydet for at ikke stigen skulle «stikke ut».
– Da er det viktig å påse at vinkelen ikke blir feil (maks 22,5 grader). Det er tross alt mye belastning dette staget blir utsatt for, forklarer Nilsen. Ettersom han har et engasjement i kystbåten «DS Hvaler» i Fredrikstad, ordnet han sveisearbeidet her.
Thomas Nilsen er medlem av Nidelv-klubben og forumet på Facebook, og har utvekslet bilder fra det ferdige resultatet. Han tror flere vil komme etter. – Mange er skeptiske når det er boring i bildet, men i dette tilfellet har ikke det vært noe tema. Mange i klubben er blitt overrasket av hvor fint resultatet ble – og at spydet står i stil med resten av eksteriøret. Vi kan blant annet lese en som skriver at løsningen er penere enn påskrudd glassfiberbaug, og at det som er skrudd på ikke ødelegger linjene.
– Jeg tenkte også i de baner. Om spydet ville bli for langt, bredt eller med feil vinkel, men resultatet ble perfekt. Det er solid og veldig praktisk når båtsesongen kommer, og vil gjøre det enklere for oss å komme til på lave svaberg og andre perler, forteller en fornøyd båteier. – Denne sesongen har jeg plutselig fått en Nidelv 27, smiler han.
Regnestykket
Stige for badeplattform tre trinn: Kr. 1 250,-
Båtsystem baugspyd: kr. 2 990,-
Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Vetle Børresen