Problemfritt båtliv med nye motorer
Bli med på motorbytte i Hyundai-importørens Windy Mistral 33.
Klas Grave har drevet Telemark Trade med import av innenbordsmotorer fra TD-Power og Hyundai SeasAll i femten år. På fritiden er han lidenskapelig båtbruker med sin Windy Mistral 33 fra 1997, som han kjøpte for to år siden. Denne sesongen har imidlertidig gitt større båtglede med nye motorer installert.
– Det sto to Volvo Penta KAD 42 på hver 220 hk. om bord. Selv om de var tyve år gamle var de godt vedlikeholdt og hadde kun gått 1 000 timer, men timingen for å bytte motor må ikke være i forbindelse med et havari. Nå solgte jeg motorene videre og får et helt uproblematisk båtliv fremover – og er ikke minst lettet for fremtidige problemer, forteller Grave.

20 timer
– Jeg løfta de ut, gjorde reint i motorrommet og malte opp. Selve installasjonsjobben startet 10. mai og helgen etter 17. mai var vi på sjøen igjen. Jeg gjorde jobben selv ved siden av alt annet – mest for å lære. Er du nevenyttig er det ingen problem å gjøre jobben selv, men du må ha tilgang på løfteutstyr. Motorene som er levert fra Hyundai kommer med overganger til disse drevene og da er det meste plug and play. Det eneste er at det kan bli litt tilpassing i forhold til høyde for å få motorene i vater. I mitt tilfelle var vangene motoren sto på identisk brede med de nye motorene, men selve motorene var kortere – som ga bedre serviceplass i motorrommet. For de som ikke er så vant med slike montasjer, finnes det flere verksteder som kan gjøre jobben for estimert 50 000 kroner på det meste. Selve installasjonen bør ikke ta mer enn 20 timer, forteller Grave.

Flere hestekrefter
Klas oppgraderte fra 2 x 220 hk. til Hyundai-motorer på hver 270 hk. V6 på 3 liter og 3 800 omdreininger på maks turtall. Vekten er 334 kg. mot tidligere cirka 500 kg. Kostnaden for motorene var kr. 204 900,- per motor inkludert monteringskit mot drev. Med i pakka følger også nye instrumenter som trekkes med kabler frem til dashbordet. Skal du ha nytt drev i tillegg, påløper cirka 100 000 kroner per motor.
– Nå belaster jeg motoren mindre i turtall, og kan fint ligge i 30 knop på 3 000 omdreininger og med forbruk på 2-2,2 per nautisk mil. Maksfart er nå oppunder førti knop, sier han.

Nytt gir- og gassystem
Et motorbytte drar gjerne med seg andre ting også – og Klas benyttet anledningen til å bytte fra vireoverføring til elektronisk gir- og gassystem. For en styreposisjon og to motorer endte kostnaden på cirka 35 000 kroner. – Det blir mye enklere å bruke spakene nå, og dessuten var jo også dette systemet tyve år gammelt. Siden dette er elektroniske motorer kobler du deg bare via plug&play her også, forteller Klas. Han lot drivstoffsystemet være det samme. – Selvsagt kunne jeg for eksempel byttet forfilter, men det så jeg ingen grunn til å gjøre. Jeg har byttet sjøvannsfiltre. Tidligere var sjøvannsinntaket gjennom drevet, men de nye motorene med store impellerpumper trenger mer vann. Jeg har også gjort om litt på strømtilførselen fra det gamle opplegget, men det er heller ingen hokus pokus, forteller Grave.

Har du noen tips til de som tenker å gjøre en slik jobb?
– Først og fremst – du bytter motor fordi du vil ha båten en tid frem, ikke for å selge den. Du får ikke igjen hele investeringen på kort sikt, annet enn i økt bruksglede, sikkerhet, mindre bekymringer, lavere støy- og vibrasjonsnivå, mulig bedre adkomst i motorrommet, litt lavere forbruk, vekt og så videre.
– Det har skjedd litt på motorene over disse tyve årene. Jeg gikk fra en mekanisk motor til en elektronisk styrt motor med common rail innsprøytningssystem og vedlikeholdet er enklere. Vedlikeholdsintervallet er likevel per 100 time eller en gang i året – og det er noe du kan gjøre selv.



For drevbåter – bør det byttes samtidig?
– Hvis drevet er godt vedlikeholdt er det ingen grunn til å bytte. Det har jo en kostnad på cirka 100 000 kroner per motor, og fører også med seg arbeid. Hvis vi skal levere motor med Mercruiser drev får du en overgang og adapter som gjør at du slipper å gjøre plastarbeidet.
Hvordan finne rett motor til din båt?
– Det er ingen problem å velge til et annet motormerke når du først skal bytte motor. Det har skjedd mye med motorene, så med mindre du skal ha identisk, gammel motor, er det ingen sammenheng. Akkurat disse motorene passer for både drev- og akselbåter. Spesielt de med halvplanende båter opplever en ny hverdag med lettere og mer effektive motorer. De har gjerne slitt i 15 knop og kan må marsje i 18-19 knop på et greit turtall uten støy.
– Å konvertere mellom diesel og bensin er heller ingen utfordring. Da kreves selvfølgelig rengjøring av drivstofftanker, nye forfiltre og eventuelt en returslange tilbake til tanken ved dieselinstallasjon.
Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Vetle Børresen