Sleipners prisvinnende Vector-finner

I forrige utgave av Båtens Verden skrev vi om de nye gyrostabilisatorene som gjerne monteres i svært hurtiggående båter, med helplanende skrog og liten våt flate. De er også svært effektive ved stilleliggende. For større båter med mer moderate hastigheter og stor våt flate, kan finnestabilisatorer, være løsningen, og Sleipners rullestabilisator med Vector-finner er langt mer avansert enn tradisjonelle flate finner. Den ultimate løsningen kan være en kombinasjon av de to systemene.

Finne stabilisatorer er best egnet på litt større og tyngre båter som alltid vil ha en stor del av sine fortrengerskrog under vann, og opererer i mer begrensede hastigheter. Sleipner i Fredrikstad, kanskje bedre kjent her i Norge for sine «Side Power» thrustere, har levert flere hundre slike finne-stabilisatorer til båter over hele verden, og er prisvinnende leverandør til yachter, superyachter og yrkesfartøy.

Hovedargumentet for slike stabilisatorer er at de øker komforten ved å være ombord. Du kan gå ut i røffere vær, dempe risiko for sjøsyke, og det blir lettere holde båten på kurs uten å måtte justere for sjø hele tiden.

IMG_0638
Dette er Side Power`s Vector stabilisatorfinner for montering under vann, utenpå skroget i båtens lengderetning. Disse finnene vrir seg og bruker vann- presset til å motvirke rulling i fart akkurat som «horisontale ror», eller balanseror på et fly.

Billige er de ikke. Et slikt stabilisator- og «thrustersystem» fra Sleipner kan ligge på rundt 5 % av byggekostnadene for en ny båt, men de øker også annenhåndsverdien, og båter med stabilisatorer er lettere å leie ut for charter.

Kortversjonen for hvordan disse finnene virker er at sensorer registrerer alle bevegelser i skroget, i prinsippet seks mulige, og sender sine signaler til en CPU som igjen styrer hydrauliske pumper og sylindre som beveger finnene.

En nærliggende tanke er at slike finner under skroget må bremse hastigheten og øke motstanden gjennom vannet, men finnenes arbeide bidrar faktisk til det motsatte. Du kan til sågar senke forbruket av drivstoff fordi finnene justerer skrogets optimale trim gjennom vannet.

Annonse
DSG3_1.13-1
Denne modellen viser hvordan Vector-finnene kan monteres.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Hva skjer om du går på grunn, river du da opp store hull i bunnen? Finnene er montert på en gjennomgående aksel som har flere bruddsoner. Akselen vil med andre ord brekke av utenfor skroget ved sammenstøt. Den aktre delen av finnen som kan tenkes å bli slått opp mot skroget, er laget av et destruerende materiale som vil deformeres mot bunnen, men ikke slå hull. En ny finne kan lett skiftes.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2020, og er skrevet av Einar Schie

Endret: 04.06.2020