220 volt ombord:
Vi monterer landstrøm til båten
Båtutstyrsforretningene selger i dag landstrømanlegg med plugg&play-koblinger som gir deg et fullgodt anlegg uten at du bør kjenne til hverken plusser eller minuser. Vi handlet inn et komplett Ratio-anlegg og viser her hvordan vi gikk fram i vår Saga 29. Arbeidstiden for oss tok kun et par-tre formiddagstimer med bruk av et hullbor, noen strips og en skrutrekker-drill. Prislapp for det hele endte på rundt 5 000.- kroner, inklusive 15-meters gul kabel som går til bryggestolpen.
Vi hadde tidligere en inntaksboks bak på båten som sikkert var grei i 2003, men ryktene sa at det hadde skjedd branntilløp med denne i andre båter. Og slike rykter skal vi ikke skimse av. Vi bestillte ny inntaksboks, med godkjent CE-merke.

Inntakskabelen
En femten meters gul landstrømkabel av merket «Ratio» er både vanntett og har et indikasjonslys som lyser rødt når du har strøm tilkoblet, samt at den har et lokk som kan skrus på når den ikke er i bruk. I tillegg er kabelen produsert i kraftig gummi og er slitesterk. Den har også integrert strekk- og bøyningsavlaster. Har du en slik kabel, har du minst mulig tap av strøm fra brygge til båt. Prislapp rundt et par tusen kroner. Vi har sett mange typer inntakskabler på brygger rundt om som ser livsfarlige ut. Tynne kabler som i tillegg har tape rundt gamle skjøter. «Livsfarlig!» Nå ville vi ha en ny godkjent kabel som i tillegg var godkjent.

Landstrømstikket
Vi byttet som kjent ut landstrømstikket av tvilsom kvalitet mot et nytt, skinnende blankt fra «Ratio» i rustfritt stål. Kvalitet IP=67, 16A. Et slikt koster i underkant av 1 800,- kroner og har en hunblugg i den andre enden av ledningen. Det var her vi valgte å fjerne det gamle anlegget helt fram til landstrømsentralen ombord. Med plugg&play-koblinger hele veien vet vi at vi har «hel-ved» helt ut i landstrømsentralen.

Sentralen
Vi fjernet den gamle landstrømsentralen og skrudde den nye opp på samme sted. Denne har to utganger, begge med plugg-inn-kontakter. Den samme kontakten sitter i inntaket. Landstrømsentralen er på 13A med to utganger og holder IP=55-standard. Prislapp for denne er cirka 2 000,- kroner.


Galvanisk isolator
Mellom landstrømsentralen og inntaket legger du opp en skjøtekabel. Også med plugg-inn-kontakter. Ta mål av den gamle kabelen. I tillegg monterte vi en galvanisk isolator som sørger for å isolere deg fra andre båter som er koblet til landstrøm på samme kurs. Dermed unngår du at feil på andre båter angriper dine anoder. 16A / 250 V. Prislapp: Drøye 2 000 kroner. Denne setter du mellom landstrømsentralen og strøminntaket.

Prislapp ca. 5 000,- kroner
Vi stoppet der da vi så at resten av vårt strømanlegg fra båtprodusenten er av god kvalitet – og dermed slipper vi å bytte dette. Ut fra landstrømsentralen bestilte vi to 220 V dobbeltkontakter, utenpåliggende, til en prislapp på ca 600,- stykket. Vi føler at vi nå har en trygg båt når det gjelder landstrøm ombord. Vi ser også at når vi sitter med en eldre båt, så har utviklingen gått flere skritt i riktig retning og dermed følte vi at tiden var moden for utskiftning. Det kostet oss noen tusenlapper. Vi setter sikkerhet ombord høyt og ser at dette var vel verdt hver eneste krone. Prislapp på utstyret til vår Saga 29 havnet på rundt 5 000,- kroner ut fra båtutstyrsbutikken.
Strøm nok ombord?
Vi lever i en tid hvor vi er ferd med å gå motsatt vei av å minimalisere. Flere strømkomponenter inntar båten, samtidig som vi opplever at forbruket også minsker med mer strømbesparende ting ombord. Vi kompenserer med strømaggregat, solcellepaneler og ikke minst landstrøm for ladning. Men, har vi kontroll over alt vi putter ombord?
Det siste på markedet er å installere et brenselcelle-aggregat. Den trår til på ferdig innstilt volt og holder balanse i strømregnskapet. En Efoy brensescelleagregat fås fra 20 000 kroner og oppover. Selve monteringen er gjort unna på et par ettermiddagstimer.
De nye solcellepanelene leverer godt med strøm selv om solen ikke alltid er på topp. De er blitt adskillig forbedret de siste årene. Vi har 2×50 watt på vår testbåt og ser at de jobber godt gjennom hele den norske sommeren.
En inverter kan gjøre susen ombord. Den «forvandler» 12 volt til 220 volt og simsalabim så har du 220 volt også, uten aggregat eller tilsluttet landstrøm. Dette krever litt mer enn to små forbruksbatterier, men vil du plusse på her, så har du mer komfort også under gange. I vår forrige testbåt ga den oss adskillig med 220 volt når vi hadde motorene i gang, slik at vi kunne støvsuge og gjøre alt klart under hjemturen. Vi passet på at alle våre 220 volts-apparater ombord aldri gikk over 1 000 watt. Da har vi kaffetrakter til bruk under gange, samt støvsuger og andre hendige forbruksting.
Et siste tips: Vi vet det i eldre båter er mange ledninger som var fra forrige eier som nå ikke er i bruk. Prøv å luke vekk disse og få orden på ledningskveilene. Løse ledninger kan fort føre til branntilløp ombord.
Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Astor