Vi oppgraderer en eldre båt

For mange av oss er en norskprodusert 2003-modell en ny båt, men du verden så fort tiden går. Utviklingen skjer på rekke og rad - men selve skroget, motoren og innredningen er så godt som ny. Solid bygget og tenkt at dette skal vare noen år. Nå har vi tatt steg for steg og fjernet alt som var slitt. La oss se hva som er gjort!

La oss legge til at alt ikke er gjort i en håndvending. Modernisering koster, og vi har tatt steg for steg over to båtsesonger. Nå føler vi at vi har en topp moderne båt som vi vil ha glede av i mange år fremover. Vi startet med å bytte ut slitte puter i salong og førerstol. Blått stoff med knapper i trekket – inn med nytt fresht trekk i en gråtone uten knapper og hvor syersken har formet de gamle putene om til bedre sittekomfort. Terningkast seks gir vi for dette! Deretter er instrumenter skiftet til nye som har raskere oppdatering, mer informasjon og mer lettlest. Mange av disse kan også fjernavleses med wi-fi eller blåtann.

Ny salong hel
Moderne interiør: Hele sittegruppa i salongen fikk et nytt preg, sammenlignet med den gamle. Bordet til salongen var ikke kommet på plass da bildet ble tatt. Systua i Båtstø kan fortelle at med en rundt 40 fots cabincruiser vil prisen, komplett med puter, stoler og gardiner, ligge på mellom 30.000 til 110.000 kroner, alt avhengig av hva slags stoff du velger.

Moderne snitt

Bogda Madsen i Systua i Båtstø kan fortelle at stadig flere med eldre båter velger nytt og moderne stoff når de først skal skifte ut det gamle. Det tradisjonelle blå er utdatert i forhold til nye moderne farger. Vi valgte et mer grålig stoff, som også er vannavvisende og lettere å holde vedlike. De gamle skumputene våre var like gode da stoffet ble tatt av. Hun valgte nå å dele opp puten i flere deler for deretter å forme om på sitteputen og ryggdelen for å få bedre passform. Resultatet er så langt veldig bra.

Ny førerstol detalj
Gode detaljer: Å velge firma som skal sy nye puter til båten er ofte vanskelig. Referanser finner du som oftest i egen båthavn ved å snakke med andre båteiere. Noe vi også valgte.

Er du interessert i nyttige tips?

Akkurat nå jobber vi med en ny videoserie og mer innhold. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Nytt navigasjonssystem

Da vi først skulle bytte ut mye av det gamle utstyret falt valget på det nyeste av kartplotter, radar, AIS og VHF-radio. Alt koblet opp med NMEA 2000, slik at det spiller opp mot hverandre. En autopilot er også montert i samme systemet. Med en kartplotter med innebygget wi-fi kan vi nå oppdatere kartene trådløst. Lettvint og sikkert! Vi vet av erfaring at det lukes ut en del buggs etter at utstyret er sluppet ut på markedet, at at det kommer stadig nye forbedringer og nye funksjoner, som vi vil ta del i.

Ny kran
Oppgradert vannkran: Vi valgte et blandebatteri fra Biltema når vi først skulle bytte. Det gamle som stod der siden båten var ny i 2003 og hadde fått en frostskade. Pris ca. 600.- kroner.

Mindre energikrevende

Med nytt utstyr vil også strømforbruket gå ned i takt med at gammelt utstyr blir plukket vekk. Samtlige lyspunkter om bord er byttet til LED-lys. Vi valgte spotter i taket som lar seg variere fra varmt koselys til sterkt arbeidslys. Svenske Båtsystem har kommet med en ny serie hvor hver lampe har innebygget bluetooth. Dermed kan belysningen styres enten fra dimmer eller egen app på telefonen. Smart! Over køyene har vi byttet ut de gamle i messing mot nye LED-lampetter med innebygget USB-kontakt. Kjøleskapet er byttet ut med et mindre energikrevende. Skulle vi ønske oss noe mer nå, må det være en sommer som er prikk lik den vi hadde i fjor. Men det kan vi dessverre ikke bestille noe sted. Vi får ta det vi får!

Annonse
Lampe m-USB
Ny leselampe: Svenske Båtsystem kommer med en helt ny leselampe med innebygget dimmer og USB-kontakt for å kunne ta ut lading til f.eks. telefonen. Vi har akkurat montert den og gleder oss til å skaffe oss erfaringer.

Hjemmet vårt

Vår Saga 29, som også er vår testbåt, ble hjemmet vårt i seks måneder i sommer/høst. Og, vi led ingen nød. Til tross for kalesje over store deler av salongen (med Hansen-topp over kalesjen), hadde vi det helt topp. Dette ble vårt hjem mellom salg og innflytting i ny bolig. Vi valgte kvalitet på de hjelpemidlene vi hadde rundt oss. Stor LED-TV, til å være i en 29-foter.

Motoren er en VP TAMD 41P. En trofast sliter som har gått rundt 1600 timer.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Astor

Bontel2
Flere brannslukkere: Sikkerheten tar vi på alvor. Flere gode brannslukkere og alarmer for både røyk, CO og gass er på plass. Vi har i tillegg valgt denne som kastes mot flammene som en «granat» og kveler flammene effektivt uten sekundærskader fra pulver og så videre.
VHF
Sikker VHF: Vi valgte å skifte ut en gammel VHF mot en ny, med den røde distress-knappen og innebygget GPS. For oss er VHF-radioen ensbetydende med god kommunikasjon mellom Kystradioen og andre fartøy. Vi har testet denne i flere omganger mot Kystradio Sør og fått gode rapporter. Denne har også en repeterende talefunksjon fra de siste 30 minuttene av siste samtale. Pris for Cobra MRF77 er ca. kr. 2 999.-.
Lommelykt
Sikker og sterk: Denne lykten gir deg valuta for pengene! Dette er en Olight X7R fra Valostore.no. Flere lysstyrker og støtsikker. Alltid for hånden. Superkraftig søkelys som lades via USB. Pris kr. 3 999.-.
Landstrøm
Nytt 220 volt-opplegg: Vi valgte å skifte ut det gamle 220V-anlegget ombord med nytt fra Ratio. Her trenger vi ingen fagmann for å montere. Plugg&Play hele veien med sikre koblinger. Alt nytt fra landstrømkabelen til stikkontaktene om bord. En grunnpakke med dette produktet koster ca. 5.000 kroner og kan utvides med galvanisk skille og flere kontrakter.
Oppdatering 3
Ny radar og plotter: Vi hadde en eldre Raymarine-plotter ombord og ønsket oss en ny og mer funksjonell plotter med innebygget wifi for direkte oppkobling til blant annet radar. Valget falt på Raymarine Axiom med tilhørende radar, Quantum CHIRP, som snakker mot plotteren via wi-fi. Ved å koble sammen AISen om bord vil vi kunne se kursretning og hastighet direkte på skjermen på møtende fartøy. Raymarine AXIOM 12 har innbygget wi-fi. Pris ca. 26.000 kroner. For Raymarine Quantum CHIRP radar med wi-fi er prisen rundt 15.000 kroner.
Ekstern innstilling
Mindre energikrevende kjøleskap: Vi valgte å skifte ut det gamle kjøleskapet mot et nytt som brukte mindre med strøm. Isoterm Cruise Elegance Line har et stilfull design. Hyllene kan justeres i høyde. Stillegående kjøleskap med en eksternt innstillingspanel slik at vi slipper å krype inn i skapet for å justere kjøletemperaturen. Pris for vårt 49 liter er ca. 8.500 kroner.
AIS Wide Link B600W
Ny og sterkere AIS: Da den nye klasse B/SO (SOTDMA) kom på markedet var vi en av de første til å installere denne for test. Denne har større sendeeffekt (5W) enn den tradisjonelle klasse B på 2 Watt og har innebygget GPS. Etter hvert kom en ny modell fra AMEC på markedet med innebygget wi-fi. Prislapp rundt 9 000.- kroner.
Smart TV
Smart TV: Vi siktet oss inn på en 32” smart TV fra 1852 som selges i båtutstyrsbutikkene. Vi bodde ombord i seks måneder og ønsket oss en TV som ga oss litt størrelse og gode bilder. Valget falt da på 1852. Dette merket leveres fra 19”, 24” og 32” og er spesielt beregnet for maritimt bruk. Fungerer både på 12V og 230V. LED, Smart-TV, wi-fi var viktig for oss. Her kan vi både streame og motta gjennom TV-antennen. Pris for 1852 i 32” er i underkant av 3.000 kroner i båtutstyrsbutikken.
Solcellepanel
Stadig i utvikling: Med 3 x 110 amp blybatterier til forbruk har vi valgt å montere 2 x 50W moderne solcellepaneler som gir oss det lille ekstra med strøm når vi ligger i uthavn eller på svai. Det nyeste i solcellepaneler er langt bedre enn hva et eldre panel kunne gi av spenning. Utviklere av solcellepanel jobber hele tiden med å få til enda bedre løsninger. Bare på kabeltrekket ned fra panelet har det skjedd ting. Tynnere kabler, mer fleksible og med bedre ledeevne er resultatet. Pris for Sunbeam-system 50W TOUGH uten ledninger og koblingsboks er kr. 2.299.- hos Seatronic Båtutstyr.
Enheten (1)
Trådløst dødmannsknapp: I vinter har nok en sikkerhetsdetalj kommet på plass. En trådløs dødmannsknapp av merke CoastKey er montert. Den gir oss ekstra trygghet.
Ebertemp
Herlig app Vi har en Eberspächer-varmer ombord. Vi installerte for et par år siden EasyStart web. Det vil si en trådløs mottaker om bord som har et sim-kort installert hvor vi med denne appen kan starte og stoppe, sette temperatur og gangtid, slik at vi har en varm båt før vi går om bord. Denne har gitt oss glede i de to årene vi har hatt den montert. Terningkast 6! Flere produsenter har en slik fjernstarter.
Avfukter
En sikker vinner: Maeco DD8L Junior er en luftavfukter vi har hatt i våre båter i flere år. Vi merker det spesielt på sengetøyet når denne er i bruk. Luftig og deilig. Vi har fra høst til våren også montert en liten pumpe som med flottørvakt starter utpumpingen av kondensvannet ut mot vasken. Pris for avfukteren er ca. 3.000 kroner. Pump-it-up-pumpen koster ca. 350 kroner.
DAB RM600
Fra FM til DAB: Den gamle FM-radioen er byttet ut for lengst mot DAB tilsluttet en god antenne fra Glomex. Det finnes mye rart på markedet av DAB-antenner. Radioen er på 4x40W og med et stort lettavlest panel. Pris for Gussi G4-RM6600D radio hos Seatronic er ca. 1.000 kroner.
Jabsco stor bolle
Større glede: Joda, vi trives med Jabsco elektrisk og stor bolle. Panelet på veggen har flere innstillinger når det gjelder skylling og tømming av potten. Ingen problemer med denne så langt. Støymessig er den midt på treet. Deluxe elektrisk toalett med PAR-MAX 2.9 pumpe 12V. Leveres med to meget stillegående pumper, en membranpumpe for vanninntak (som kan plasseres hvor som helst), og en sentrifugalpumpe med kniv for uttak. Kan også leveres med magnetventil dersom du ønsker å koble toalettet til det eksisterende ferskvannssystemet. Pris kr. 7 999.-.
Endret: 25.05.2020