Vi oppgraderer en eldre båt
For mange av oss er en norskprodusert 2003-modell en ny båt, men du verden så fort tiden går. Utviklingen skjer på rekke og rad - men selve skroget, motoren og innredningen er så godt som ny. Solid bygget og tenkt at dette skal vare noen år. Nå har vi tatt steg for steg og fjernet alt som var slitt. La oss se hva som er gjort!
La oss legge til at alt ikke er gjort i en håndvending. Modernisering koster, og vi har tatt steg for steg over to båtsesonger. Nå føler vi at vi har en topp moderne båt som vi vil ha glede av i mange år fremover. Vi startet med å bytte ut slitte puter i salong og førerstol. Blått stoff med knapper i trekket – inn med nytt fresht trekk i en gråtone uten knapper og hvor syersken har formet de gamle putene om til bedre sittekomfort. Terningkast seks gir vi for dette! Deretter er instrumenter skiftet til nye som har raskere oppdatering, mer informasjon og mer lettlest. Mange av disse kan også fjernavleses med wi-fi eller blåtann.

Moderne snitt
Bogda Madsen i Systua i Båtstø kan fortelle at stadig flere med eldre båter velger nytt og moderne stoff når de først skal skifte ut det gamle. Det tradisjonelle blå er utdatert i forhold til nye moderne farger. Vi valgte et mer grålig stoff, som også er vannavvisende og lettere å holde vedlike. De gamle skumputene våre var like gode da stoffet ble tatt av. Hun valgte nå å dele opp puten i flere deler for deretter å forme om på sitteputen og ryggdelen for å få bedre passform. Resultatet er så langt veldig bra.

Nytt navigasjonssystem
Da vi først skulle bytte ut mye av det gamle utstyret falt valget på det nyeste av kartplotter, radar, AIS og VHF-radio. Alt koblet opp med NMEA 2000, slik at det spiller opp mot hverandre. En autopilot er også montert i samme systemet. Med en kartplotter med innebygget wi-fi kan vi nå oppdatere kartene trådløst. Lettvint og sikkert! Vi vet av erfaring at det lukes ut en del buggs etter at utstyret er sluppet ut på markedet, at at det kommer stadig nye forbedringer og nye funksjoner, som vi vil ta del i.

Mindre energikrevende
Med nytt utstyr vil også strømforbruket gå ned i takt med at gammelt utstyr blir plukket vekk. Samtlige lyspunkter om bord er byttet til LED-lys. Vi valgte spotter i taket som lar seg variere fra varmt koselys til sterkt arbeidslys. Svenske Båtsystem har kommet med en ny serie hvor hver lampe har innebygget bluetooth. Dermed kan belysningen styres enten fra dimmer eller egen app på telefonen. Smart! Over køyene har vi byttet ut de gamle i messing mot nye LED-lampetter med innebygget USB-kontakt. Kjøleskapet er byttet ut med et mindre energikrevende. Skulle vi ønske oss noe mer nå, må det være en sommer som er prikk lik den vi hadde i fjor. Men det kan vi dessverre ikke bestille noe sted. Vi får ta det vi får!

Hjemmet vårt
Vår Saga 29, som også er vår testbåt, ble hjemmet vårt i seks måneder i sommer/høst. Og, vi led ingen nød. Til tross for kalesje over store deler av salongen (med Hansen-topp over kalesjen), hadde vi det helt topp. Dette ble vårt hjem mellom salg og innflytting i ny bolig. Vi valgte kvalitet på de hjelpemidlene vi hadde rundt oss. Stor LED-TV, til å være i en 29-foter.
Motoren er en VP TAMD 41P. En trofast sliter som har gått rundt 1600 timer.
Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Astor













