Sikkerhet til sjøs

Slik blir kajakkturen tryggere

Alle som ferdes på sjøen har sikkert erfart det, hvor vanskelig det kan være å få øye på kajakkpadlere. De er små, nesten usynlige på vannet – går mer eller mindre i ett med horisonten og omgivelsene. Skrekken for oss er å kjøre i senk en kajakkpadler. Skrekken for kajakkpadleren å bli kjørt i senk av oss.

Som i trafikken er det avgjørende at harde og myke trafikanter respekterer hverandre og er oppmerksomme. Ingen av oss ønsker å kjøre på en fotgjenger eller syklist, like lite som en myk trafikant ønsker å bli påkjørt. Som bilist må vi ta hensyn til de myke trafikantene. Men da er det avgjørende at vi ser dem, at de gjør seg synlige. På samme måte er det viktig at en kajakkpadler gjør seg synlig for andre som ferdes på sjøen. Det er ikke alltid like enkelt. Dessuten er det ofte slik at de som er i kajakk tror at de er mer synlig enn de er. Når de ser en båt, ser de ofte for seg at båtføreren ser dem. Kajakkpadling, særlig det som kalles havpadling, har de siste årene blitt uhyre populært. De siste seks år har det vært en dobling i antall padlere. Trolig er det minst 150 tusen padlere i Norge. Kanskje er det enda mange flere, for spesielt det siste året har salget av kajakker tatt helt av.

12
ALENE: Alle som padler alene bør ha en personlig nødpeilesender. Skulle ulykken være ute, er rask redning helt avgjørende. PLB er et fantastisk hjelpemiddel i så måte.

Å ta seg frem i kajakk langs kysten er en fantastisk form for friluftsliv, men at det er blitt så mange padlere, byr på utfordringer for oss som ferdes på sjøen i motorbåt. Dagens havkajakker er sjøsterke, du kan like gjerne møte en padler i åpent farvann som mellom holmer og skjær. Og du kan like gjerne møte en padler om det er vinter, mørkt eller dårlig vær. I bølger er de nærmest usynlige, de kan plutselig komme ut et sund eller fra en vik. Det må du ha i tankene, om ikke kan det gå riktig galt.

Annonse

Sjøen for alle

Mange av dem som padler er erfarne turfolk, men ikke nødvendigvis erfarne båtfolk. Vi må ha i tankene at ikke alle som ferdes i kajakk er fortrolige med de regler som gjelder, og heller ikke oppmerksom på hvor lite synlige de er. Men det er også slik at padling er blitt populært blant andre båtfolk. Stadig flere har med seg kajakker på båttur, eller de bruker kajakk for å få mosjon eller som rekreasjon. Det å ta seg frem i havkajakk er en fin blanding av friluftsliv og sjøliv, det beste fra begge deler. Mange setter pris på den tette kontakten med elementene. Kajakk er en fantastisk farkost for alle som er glad i sjøen. For å gjøre padling tryggere bringer vi noen tips. I utgangspunktet er padling ingen farlig aktivitet, men det er likevel lurt å ta høyde for at noe uforutsett kan inntreffe. Noen av tipsene gjelder for litt utfordrende padling.

32
NÆR LAND: Det er alltid lurt å plassere seg slik i farvannet at man ikke kommer i konflikt med andre farkoster. Tett på land er det tryggest, og det er også enklere om uhellet er ute og man må komme seg til land.

Fargerik på fjorden

Det anbefales at du kjøper en fargesterk kajakk, som er mye mer synlig enn en mørk. Gul, rød, limegrønn er gode signalfarger. Siden farkosten ligger lavt i sjøen er det viktigst at bekledningen har sikkerhetsfarge, for eksempel rød eller gul.  Likeså anbefales det at du velger åre med kraftig farge på åreblad. Åreblad i bevegelse er faktisk det som er lettest å få øye på for andre som ferdes på sjøen.

 

Kommunikasjonsutstyr

Det er veldig nyttig å ha med seg en bærbar VHF. Da kan du melde fra om problemer, og det er også mulig å gjøre andre båter oppmerksom på at det er padlere på sjøen. Noen av de bærbare VHFene har også GPS og DSC – direkteknapp for å sende ut nødmelding med informasjon om din posisjon. Dersom flere padler sammen på tur, bør det minst være én VHF i gruppen. Mobil i vanntett pose er også bra å ha med, men har mange begrensinger i forhold til VHF. Husk at du skal ha VHF-sertifikat og at VHF skal være registrert.

30

Personlig nødpeilesender

Alle padlere, og andre som ferdes alene på sjøen, bør ha en personlig nødpeilesender, en PLB (Personal Locator Beacon). De er liten, mindre enn en mobiltelefon, og kan bæres på flytevesten. Dersom den utløses går det en nødmelding via satellitt. Meldingen inneholder informasjon om hvem du er og din posisjon. Koster drøyt 3 tusen kroner og det er en liten årlig avgift (470 kroner). Må sende inn søknadsskjema via Altinn ved kjøp (formalitet). PLB registreres på deg som person og kan like gjerne brukes på fjellet. Det finnes også små AIS nødsendere, som utløst sender nødmelding til alle båter i området med AIS-mottaker.

 

RS-Nødknapp

Dette er en ny, men veldig enkel og sikker løsning. Redningsselskapet har nå et medlemstilbud, RS-aktiv, for sjøens myke trafikanter; kajakk, kite, surf og så videre. Der kan man utstyrsregistrere farkosten, for eksempel kajakk, slik at man vet hvem som eier farkosten om den blir funnet. Like viktig er at man kan unngå unødvendige redningsaksjoner ved å kontakte eier. Fra Redningsselskapet kan man kjøpe en nødknapp i utførelse som et armbåndsur. Trykker man på nødknappen, får man en bekreftelse på at nødsignalet er mottatt hos offentlige myndigheter. De kan se din nøyaktige posisjon og igangsette redningsaksjon med de midler som er hensiktsmessig. Pris for RS Aktiv: kr 400,- per år. Pris for Nødknapp: kr 595,-, deretter kr 115 per år.

11
PERSONLIG NØDPEILESENDER: Alle padlere, og andre som ferdes alene på sjøen, bør ha en personlig nødpeilesender, en PLB. Dersom den utløses sendes det umiddelbart ut en nødmelding via satellitt, med informasjon om hvem du er og hvor nødpeilesendere ble utløst.

SOS

Dersom man padler i utfordrende farvann til alle årstider, anbefales det å ha med små nødraketter eller signalbluss. En SOS-strobe på batteri kan også være bra. Blinkende lys på sjøen vil alltid vekke oppmerksomhet.

 

Radarreflex

Radarreflex er et norskutviklet produkt som sikrer at en kajakkpadler blir synlig på radarbilder. Det er reflekser som festes på årebladene og fungerer som radarreflektorer. Samtidig har de kraftig farge og er lett å se også i dårlig lys. Det festes tre reflekser på hver side av årebladene, totalt 12 reflekser. Pris kr 924,-.

15
STROBE: Det finnes flere strober, som sender ut kraftig lyssignal når de aktiveres. Noen aktiveres automatisk når de kommer i vann.

Belysning

I skumring, om natten og i dårlig sikt er det viktig å synes. Ekstra viktig er dette om du skal krysse en led eller om du er i andre trafikkerte farvann. Du er i mørke pliktig til å kunne vise lys, men det anbefales en rundtlysende lanterne plassert på en stang som er høyere enn hodet ditt. Blant annet NaviLight har slike systemer (LED-lys og batterier). Du kan eventuelt bruke strobe eller lys som festes fremme og bak på vesten, eller på hodet (NaviLight). NB: Ikke bruk røde og grønne lys tilfeldig plassert. Dette kan misforståes, bruk heller hvitt lys – eventuelt en riktig plassert trikolor-lanterne.

 

Vimpel

Bruk gjerne en signalfarget vimpel plassert på en stang. Railblaza har en komplett pakke med dekksfeste, vimpel og rundtlysende lanterne for kr 1249- (hos Maritim).

23
GOD SIKRET: På tur med VHF og lanterne på stang. Da er du godt synlig for andre og kan bruke VHF blant annet til å melde fra om at du er i farvannet.

Bekledning

Det er viktig å kle seg etter årstiden. Man kan padle hele året, men når det er kaldt anbefales en tørrdrakt og godt (ull) undertøy. Man blir raskt nedkjølt om man havner i vannet. Skaff deg en skikkelig flytevest med lommer for PLB, nødlys og så videre.

 

Flere sammen

Det er alltid en sikkerhet at flere padler sammen. Det er lettere for andre (og radar) å få øye på en gruppe. Samtidig er alle former for berging enklere og tryggere, om noe skulle gå galt. Tren på ulike former for kameratredning. Meld deg gjerne inn i en kajakk-klubb.

Annonse

Fornuftig plassering

Det er lurt å holde seg nær land når du padler, slik at du lett kan komme deg på land dersom du havner i sjøen. Under vanskelige forhold kan det være smart å se etter «utveier» – steder man kan komme seg på land. Ved kryssing av åpne strekninger eller  trafikkert led må nødvendig utstyr være på plass. Prøv å plassere deg slik at du er mest mulig synlig. Spesielt i motlys kan det være vanskelig for andre på sjøen å få øye på deg.

 

Vannvett

Mange av fjellvettreglene er gyldige også for kajakkpadlere, som at du skal melde fra hvor du drar, snu i tide, ha med ekstra klær og lytte til værmelding. Det er lett å bli overrasket av været dersom turen ikke er planlagt på forhånd. Er du i tvil om det er trygt å legge ut på tur, da gjør du det ikke.

Artikkelen er skrevet av Trond J. Hansen

Endret: 15.06.2021